Laatste nieuws:
Riskeer je je rijbewijs te verliezen als je dronken fietst

Riskeer je je rijbewijs te verliezen als je dronken fietst?

Hoewel het natuurlijk een veilig idee lijkt om de auto thuis te laten en de fiets te nemen als je gaat stappen, let je maar beter op, want ook op twee wielen mag je geen glaasje te veel op hebben.

Het is een veelgestelde vraag: riskeer ik mijn rijbewijs te verliezen als ik dronken fiets? Op dat vlak kunnen we je geruststellen. In 2017 is een wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor niet automatisch je rijbewijs ingetrokken wordt wanneer je betrapt wordt op dronken fietsen. Let wel, dronken fietsen wordt nog steeds bestraft met een geldboete. Hoeveel die boete bedraagt, hangt af van het aantal promille in je bloed. Uitzonderlijk kan de rechter altijd beslissen om toch iemands rijbewijs tijdelijk in te trekken, bijvoorbeeld bij recidivisme. Om dronkenschap vast te stellen hoeft de politie overigens geen ademtest af te nemen. De vaststelling kan ook gebeuren op basis van uiterlijke kenmerken.
Te voet dan maar? Ook daar moet je mee opletten. Openbaar dronkenschap is immers strafbaar. Hou het dus veilig en wettelijk betekent dat maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook100
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken