Laatste nieuws:
Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips

Rijden in de Verenigde Staten: nuttige tips

U bent aangekomen in de Verenigde Staten van Amerika en wil de weidse, prachtige landschappen en indrukwekkende steden ontdekken met de auto of de camper. Maar rijden in Amerika is toch anders dan bij ons. Lauren de Bres, zeer vertrouwd met de USA, redacteur van Noordernieuws.be en van de reisblog de2belgen.be, geeft ons haar advies en beste tips.

Een auto huren

Als u in de Verenigde Staten een wagen (of camper) huurt, vergelijk dan de prijzen van verschillende huurfirma’s en controleer welke verzekeringen al dan niet inbegrepen zijn. Wij raden u aan om in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips2

Let op de lange afstanden

Tanken
Zodra je de stad achter je laat, kom je in een enorm, soms zeer dun bevolkt, gebied terecht. Een heerlijke ervaring voor iedereen die van de natuur en de stilte houdt. Maar dat houdt ook in, dat er niet overal benzinestations zijn zoals bij ons. Het is daarom verstandig om per dag te bekijken welke afstand in welk gebied u gaat afleggen en de rit altijd te beginnen met een volle tank benzine. Zoals bij ons de tankstations langs de snelweg duur zijn, geldt dit in Amerika voor de benzinestations aan het begin van een stad. Rij die daarom als het kan voorbij en ga naar de volgende, dat kan opmerkelijk schelen.
Op wegen met zeer schaarse tankmogelijkheden, wordt dat vaak aangegeven met een bord. Daarop staat (bijvoorbeeld): “No services next 95 miles”. Maar die waarschuwing is er niet altijd! Houd dus de benzinemeter en de afstand in de gaten, zorg voor een volle tank!

Mondvoorraad

Niet alleen de auto heeft brandstof nodig, u ook. Neem daarom altijd iets te drinken mee en eventueel ook te eten. Om voedsel en drank koel te houden, kunt u bij veel benzinestations en supermarkten een ‘wegwerp’ koelbox kopen. Deze zijn gemaakt van piepschuim en isoleren prima. Aan het eind van de vakantie kunt u die in de vuilnisbak doen of aan iemand weggeven.
In de koude maanden of in staten met besneeuwde wegen, neemt u best een warme drank mee en een deken. Denk ook aan en zaklamp.
Als u van hotel naar hotel reist en u hebt, bijvoorbeeld, een fles wijn bij u om ’s avonds lekker van te genieten, bewaar die dan niet in de auto. Alcoholische drank moet in de bagageruimte en mag niet onder handbereik zijn.

Let op uw snelheid

Snelheid is een cruciaal gegeven waar zeer streng op wordt gecontroleerd. Laten we zo zeggen: je krijgt nog net niet de doodstraf voor te snel rijden. Al rijdt u midden in de uitgestorven woestijn, denk niet: even wat harder, want waar ze vandaan komen weet ik niet, maar ze zijn er ineens. Er wordt heel veel vanuit vliegtuigjes gecontroleerd. Die ziet u niet, maar zij zien u wel. Wordt u aangehouden, om welke reden dan ook, stop dan zo snel mogelijk op een veilige plek en blijf vooral in de auto of camper zitten. Houd uw handen op het stuur en haal niets uit het dashboardkastje. Dat klinkt ernstiger dan het is, want ook hier in Europa is dat aan te bevelen. Als we in Europa willen inhalen, doen we dat links. Heel belangrijk is om er rekening mee te houden dat je in Amerika rechts ingehaald mag worden. Let dus heel goed op, vooral in een camper, dat wanneer u een baan naar rechts opschuift er niemand naast u rijdt om u in te halen!

Snelheidsbeperkingen

De gemiddelde snelheid in Amerika op de buitenwegen is 65 mijl per uur, al kan dat op snelwegen in sommige staten zelfs 75 mijl zijn. Dit kan per staat verschillen, let dus goed op de borden en gebruikt u cruise control, pas die dan aan, aan de geldende snelheid. Een lijst met de snelheidsbeperkingen in elke staat vindt u hier.
Zou u de grens oversteken met Canada, hou er dan rekening mee dat daar de snelheden in kilometers worden aangegeven en niet in mijlen.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips4

Specifieke regels

Kruispunten
Natuurlijk kent u de ‘stopborden’, die hebben we hier ook. Maar die zijn daar net iets anders. Onder een ‘stopbord’ zult u heel vaak het bordje zien met: “4-way crossing” (Xing) of “3-way crossing” of “all-way”.
Als u een kruispunt nadert met een dergelijk bord, dan betekent dit dat de bestuurders elkaar in de gaten houden wie eerst komt, als tweede, … In die volgorde van aankomst bij een kruispunt mag u doorrijden. Staat er dus al een auto, komt de tweede uit een andere straat aan en u bent weer net iets later, mag u als laatste doorrijden. Alle Amerikanen houden zich hier aan, u doet het dus ook. Als u te lang twijfelt of het uw beurt is, dan geeft de bestuurder die na u komt u doorgaans even een seintje. Komt u op een kruispunt met stoplichten waar u rechtsaf moet, dan mag u bij rood afslaan. Alleen als de situatie het toelaat natuurlijk. Als er alleen bij groen licht mag worden afgeslagen, ziet u naast de lichten het bord met: Turn on green only.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips3

Hulpdiensten en schoolbussen

Als er een ambulance of politieauto aankomt met zwaailicht en sirene in werking, ga dan zo snel mogelijk aan de kant en blijf daar staan tot deze voorbij is. Dit geldt ook als deze uit tegengestelde richting komt. Voor en na schooltijden zult u de beroemde gele schoolbussen heel vaak tegenkomen. Deze stoppen zeer frequent en vaak wordt met een bordje langs de weg al aangegeven dat u een halte voor schoolbussen nadert. Als u achter zo’n bus rijdt en de rode alarmlichten gaan aan, passeer deze dan nooit. Uit de zijkant komt ook een stopbordje tevoorschijn. Stopt een schoolbus aan de andere kant van de weg om kinderen in of uit te laten stappen, dan moet u ook stoppen. Rijdt u door voordat de bus zelf is doorgereden, dan vraagt u om problemen!

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips5

Voorsorteren

Het voorsorteren in Amerika bij, onder andere, kruispunten is net als hier. Maar er is een uitzondering. In steden met wat meer verkeer zie je vaak een middenvak met ononderbroken lijnen en aan weerszijden aan de binnenkant onderbroken lijnen. Deze vakken worden gebruikt om voor te sorteren als u naar bijvoorbeeld een winkel of restaurant wilt, aan de overkant van de weg. Maar verlaat u het parkeerterrein om linksaf te slaan en het is druk, dan kunt u dit vak ook gebruiken om, als de situatie het toelaat, de banen voor het verkeer van links over te steken en daar in te rijden tot het veilig is om naar rechts op te schuiven. Let wel: dit vak is niet om constant in te rijden, slechts om voor te sorteren of tijdelijk te gebruiken.

Lees andere nuttige verkeerstips hier.

Share the road

Fietsers
Veel fietsers zult u op de buitenwegen niet aantreffen, maar ze zijn er wel. U zult dan een verkeersbord zien waarop staat: ‘Share the road. Zorg dat u bij inhalen afstand houdt.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips6

Dieren op de weg

Eind van de middag is ook het tijdstip dat herten en andere dieren tevoorschijn komen. Wees dus altijd alert op overstekend wild, vooral in bochten en in bosrijke gebieden. Ziet u minder goed in het donker, dan is het het beste om voor zonsondergang van de weg af te zijn. Buiten de steden is namelijk geen straatverlichting en geloof me, dat is heel erg donker. In veel gebieden zult u ook de borden zien met ‘free range’ of ‘open range’. Dat betekent dat vee daar vrij rondloopt en dus ook de weg over kan steken. De aanduiding ‘deer merging area’ betekent dat in dat gebied herten van de verschillende kuddes bij elkaar komen en dat kan dus ook over de weg zijn.
Ondanks de weidsheid van dit prachtige continent zijn de buitenwegen, dus niet de snelwegen, af en toe wat bochtig en dat gaat ten koste van het zicht. Alle reden om dus goed op te letten en een aangepaste snelheid aan te houden, ook al is die langzamer dan toegestaan. Tegen het eind van de middag komen ook veel dieren tevoorschijn en kunnen er herten en andere dieren lopen. Op sommige plekken waar veel wilde dieren zijn, wordt dit aangegeven met borden. Veel dieren worden slachtoffer van wrede autowielen, soms omdat ze zelf ineens oversteken, maar vaak omdat er niet opgelet wordt of te hard gereden. De aanrijding met een dier kan een behoorlijke schade aan uw voertuig bezorgen, reden te meer om voorzichtig te zijn en goed op te letten.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips7

Voer de wilde dieren niet!

Op de meeste uitkijkpunten staan borden waarop staat de dieren niet te voederen. Helaas zijn er genoeg mensen die daar niet aan meewerken en het dus toch doen, met alle gevolgen van dien. Om te beginnen vinden de dieren menseneten vaak lekkerder. Krijgen ze het niet, dan zullen ze mensen lastig vallen. Wilde dieren zijn, zoals de benaming zegt, wild en kunnen bijten, trappen en u aanvallen! Ze zullen zomaar oversteken om bij auto’s te komen en niets is een triester gezicht dan doodgereden dieren, zelfs puppies van coyotes. Bovendien zullen ze door het voeren niet echt meer op zoek gaan naar voedsel, wat er in tijden van minder toeristen voor zorgt dat ze van de honger letterlijk sterven. Jaarlijks overlijden er mensen aan de builenpest, veroorzaakt door beten van eekhoorns. Gebeten tijdens het voeren of omdat ze geen eten krijgen. Voor uw veiligheid en van de dieren: voer ze niet! Hoe lief ze er ook uitzien.
Lees ook : “Reizen en wilde dieren: welk gedrag vertonen?

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips8

Motorfiets huren?

Het is voor veel mensen een droom om Amerika te doorkruisen op de motorfiets, vooral de beroemde Route 66. Een motorfiets huren is doorgaans behoorlijk prijzig en de afstanden zijn van dien aard dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. U moet zich beschermen tegen de felle zon, maar de woestijnzon en het hete asfalt zorgen ook voor de nodige hitte. Dus een zorgvuldige keuze van kleding is vereist. Zorg altijd voor voldoende benzine, want als u iets niet wilt is zonder komen te staan. Het volgende benzinestation kan zomaar meer dan honderd kilometer verderop zijn.

Rijden in de Verenigde Staten nuttige tips9

Verken de stad op de fiets

In grotere steden kunt u vaak een fiets huren, dit is een echte aanrader. U komt op plekken waar u met de auto niet zult komen en u ervaart de sfeer heel anders. Denk aan San Francisco of Las Vegas en het fietsen langs al die bekende punten die u zo vaak op t.v. hebt gezien. Fiets over de Golden Gate of Las Vegas Boulevard, stop waar u wilt, nooit parkeerproblemen en fietsers zijn, net als voetgangers, bijna heilig in Amerika. Oriënteer u op fietsverhuur voor u vertrekt en kijk of ze de fietsen eventueel bij uw hotel kunnen brengen en later ophalen. Vaak zit er onder het zadel een piepklein tasje met wat gereedschap om bijvoorbeeld het zadel op goede hoogte te zetten. Parkeert u de fiets ergens, haal dit tasje dan even leeg om te voorkomen dat een ander het doet.

Lees ook: Een reis naar de Verenigde Staten goed voorbereiden

Bron: Europ-assistance
Foto’s: Lauren de Bres

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet