Laatste nieuws:
Plyometrie in jouw Trainingsroutine en oefeningen - pexels-leonardho-1552248

5 Redenen voor Plyometrie in jouw Trainingsroutine + 3 Oefeningen

Wat vroeger alleen was weggelegd voor atleten op het hoogste niveau, kan vandaag de dag door iedereen worden ingezet. Plyometrie, ook wel explosieve krachttraining genoemd, is een vorm van oefening ontwikkeld voor het maximaliseren van de kracht en snelheid van een atleet. Hier worden de ‘snelle spiervezels’ gebruikt, om snelle en krachtige bewegingen te maken zoals springen en sprinten. Zo traint plyometrie de spieren om meer kracht te leveren in minder tijd. En dat is belangrijk, hierom:

1. Voor atletische prestaties

Met plyometrische training is het doel om de snelheid en kracht van een sporter op te voeren. Dit kan erg handig zijn voor disciplines zoals sprinten, voetbal of basketbal. De oefeningen zorgen voor een betere werking van het zenuwstelsel en een hogere efficiëntie van de spiercontracties.

2. Perfect voor spierkracht en explosiviteit

De unieke belasting en explosieve loslating van energie die tijdens plyometrische oefeningen vrijkomen, zijn de ideale stimulans voor spiergroei en -kracht op manieren die traditionele krachttraining vaak niet kan evenaren.
Dit komt doordat plyometrische training de spieren onder hoge snelheid belast, waardoor de Type II spiervezels – de snelle spiervezels – optimaal worden geactiveerd. Deze explosiviteit is ideaal voor atleten die snel moeten accelereren of springen.

3. Meer snelheid én reactietijd

Plyometrische training legt een centrale focus op de reactiesnelheid van een sporter. Dit werkt door middel van het verbeteren van de neuromusculaire coördinatie. Zo kunnen signalen sneller van de hersenen naar de spieren worden verzonden.

4. Betere vetverbranding

Het is de intensieve aard van de oefeningen waarmee plyometrie ook de stofwisseling verhoogt, goed voor een hogere calorieverbranding, zelfs uren ná de training! Plyometrie kan dus gemakkelijk in het lijstje van effectieve trainingsvormen voor vetverlies en gewichtsbeheersing.

5. Verbeterde coördinatie en balans

De dynamische bewegingen vereist in plyometrische oefeningen verbeteren de algehele lichaamscoördinatie en balans. Dit is essentieel voor dagelijkse activiteiten en andere sportdisciplines, waarbij goede coördinatie en balans de prestaties kunnen verhogen en blessures kunnen verminderen.

Drie basis Plyometrie oefeningen
  • Box Jumps – Begin met een lage box en werk je weg omhoog. Spring met beide voeten op de box en stap weer naar beneden.
  • Burpees – Een volledige lichaamsoefening die cardio en kracht combineert. Vanuit staande positie, zak je in een squat, plaats je handen op de grond, spring terug in een plankpositie, doe een push-up, spring terug naar de squat en spring explosief omhoog.
  • Lateral Jumps – Spring zijwaarts over een kegel of een ander object om zijdelingse beweging en behendigheid te verbeteren.

Kortom, plyometrie is een krachtige toevoeging aan elke trainingsroutine voor degenen die hun fitnessreis naar een hoger niveau willen tillen. Begeleiding nodig, met toegang tot uitzonderlijke sportfaciliteiten? Ga naar de website van David Lloyd en probeer nu een 3 maanden lidmaatschap om de voordelen voor jouw sportreis zelf te ervaren.