Laatste nieuws:
Overgewicht bij honden een zwaar probleem

Overgewicht bij honden een zwaar probleem

Overgewicht bij honden komt in ontwikkelde landen zoals België veel voor. Zo’n 34 tot 59 procent van alle honden heeft overgewicht. Overgewicht is geassocieerd met verkorte levensduur en allerlei ziektes, net zoals bij de mens.

Risico’s van overgewicht

Als je hond te dik is, slijten de gewrichten sneller en heeft hij een minder goede conditie. Ook hebben te dikke honden een slechtere weerstand en vaker last van huidproblemen. Bovendien heeft een zwaarlijvige hond het nog sneller te warm in de zomer.

Te veel eten en te weinig bewegen

Net als bij mensen, komt overgewicht voornamelijk door te veel eten en te weinig bewegen. LICG geeft aan dat de Beagle, de Teckel, de Basset, de Cavalier Kings Charles Spaniël, de Duitse Herder en de Labrador Retriever aanleg hebben om te zwaar te worden.

Labradors en Flatcoated Retrievers

Uit onderzoek van 2016 kwam naar voren dat Labradors en Flatcoats vaker last hebben van overgewicht door een genmutatie. Ze missen daardoor het gevoel van verzadiging na een maaltijd en kunnen als het ware door blijven eten.

Afvallen

Twijfel je of je hond te zwaar is, loop dan eens binnen bij je dierenarts. Meestal is er wel een weegschaal in de dierenkliniek. Dan kun je je hond even wegen en advies vragen. Lukt het maar niet om je hond ondanks alles af te laten vallen, vraag dan hulp aan je dierenarts. Hij kan je helpen met een goed dieetplan. Soms is er iets anders aan de hand waarom je dier niet afvalt. Hij kan bijvoorbeeld een te langzaam werkende schildklier hebben.

Bron: Rashondenwijzer.nl
Foto: Pixabay

Facebook77
Twitter
Follow Me
Tweet