Laatste nieuws:
Oude en vergeten beroepen van vroeger indigobereider

Oude en vergeten beroepen van vroeger: indigobereider

Een indigobereider was een persoon die de indigoplanten in een kuip met warm water overgoot, vervolgens stapt en omroert. Het resultaat van dit werk wordt indigobeslag genoemd.

Verschillende soorten planten

Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Het natuurlijke pigment is afkomstig uit verschillende soorten planten. Het natuurlijke indigo wordt vooral gewonnen uit wede (Isatis tinctoria) en Polygonum tinctorum. In de bladeren van deze plant zit de kleurstof indigo. De tropische soorten zijn echter efficiëntere leveranciers van de kleurstof. Natuurlijke indigo was de enige bron van deze kleur tot +/-1890.

Indigoplantages

Nederland en andere Europese landen begonnen zelfs indigoplantages aan te leggen. Frankrijk en Duitsland verboden echter geïmporteerde indigo rond het begin van de zestiende eeuw, om hun eigen wede-industrie te beschermen. Indigo is een uitdagende verf, omdat het niet oplosbaar is in water. Om het te kunnen oplossen, moet het een scheikundige verandering ondergaan. Als ondergedompelde kleding uit het verfbad wordt gehaald, combineert het indigo zich met zuurstof uit de lucht en krijgt het weer zijn onoplosbare vorm. Het was een lastig proces voor de eerste Europese gebruikers van indigo vanaf de zestiende eeuw. Oorspronkelijk werd indigo opgelost in oudbakken urine. Het ureum in urine reduceert het onoplosbare indigo naar indigo wit of leukoindigo, een geelgroene oplossing. Synthetisch ureum kwam beschikbaar vanaf eind 1800.

Synthese

In 1865 begon de Duitse scheikundige Adolf von Baeyer met indigo te werken. Dit resulteerde in de synthese van indigo in 1880. Drie jaar later werd de chemische structuur bekendgemaakt. BASF ontwikkelde een commerciële productietechniek, die vanaf 1897 in gebruik werd genomen. Rond 1913 was het natuurlijke indigo vrijwel geheel vervangen door synthetisch indigo.

Paul Witters

Facebook15
Twitter
Follow Me
Tweet