Het Openbaar Ministerie (OM) en de FOD Financiën, meer bepaald de Algemene Administratie van de Inning en de Invordering en de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, hebben een nieuw samenwerkingsakkoord gesloten om de invordering van geldboetes, verbeurdverklaringen en gerechtskosten aanzienlijk te verbeteren.
Ondertekening akkoord
In het akkoord worden duidelijke contactpunten aangeduid en gezamenlijke werkprocessen vastgelegd. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over een directe gegevensuitwisseling, ondersteund door gestandaardiseerde documenten. Deze nauwere samenwerking zorgt ervoor dat geldboetes, verbeurdverklaringen en gerechtskosten sneller en doeltreffender kunnen worden geïnd. Ook de aanpak van crimineel vermogen wordt versterkt: strafuitvoeringsonderzoeken worden efficiënter uitgevoerd, zodat veroordeelden minder kans krijgen om hun bezittingen te verbergen via stromannen of buitenlandse constructies. Daarnaast wordt ook het proces voor de invordering van verbeurdverklaarde onroerende goederen verder gestroomlijnd. Met dit akkoord zetten OM en FOD Financiën een belangrijke stap richting een krachtigere en meer doelgerichte uitvoering van straffen in België. Beide diensten trekken samen één duidelijke lijn: misdaad mag niet lonen en al helemaal niet financieel. De cijfers spreken boekdelen: in 2024 alleen al ging het om meer dan 8.350 schulddossiers met een totaalbedrag van ruim 441 miljoen euro aan verbeurdverklaard vermogen. Toch blijft de effectieve inning een uitdaging.
Het nieuwe akkoord pakt dit aan door:
– gestandaardiseerde werkprocessen en gegevensuitwisseling;
– verfijning en optimalisatie van strafuitvoeringsonderzoeken (SUO);
– optimalisatie van de uitvoering van de vervangende straf zoals het rijverbod;
– efficiëntere uitvoering van verbeurdverklaringen van onroerende goederen;
– betere samenwerking bij invorderingen in het buitenland.
Naar een volledig digitale samenwerking
Het nieuwe akkoord is een belangrijke stap in de richting van een performante rechtsstaat, waar financiële sancties geen dode letter blijven, maar effectief worden uitgevoerd. De uiteindelijke ambitie is een volledig digitale gegevensstroom tussen Justitie en Financiën. Dit zal niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook bijdragen aan een rechtvaardiger en daadkrachtig strafuitvoeringsbeleid.
Bron: news.belgium
Foto: Pixabay