Laatste nieuws:
Ontwerper aangesteld voor nieuw polyvalent vrijetijdscentrum

Ontwerper aangesteld voor nieuw polyvalent vrijetijdscentrum

Het dossier rond de bouw van een multifunctionele cultuurzaal krijgt meer en meer vorm. Helmut Jaspers, schepen van cultuur (Vooruit): “Ik ben dan ook blij te mogen aankondigen dat we na een strenge selectieronde een ontwerper hebben gevonden. EBTCA Architecten & Archiles architecten kwamen er als sterkste uit. Met dit polyvalent vrijetijdscentrum zullen we onze verenigingen een kwaliteitsvolle plaats geven, waar ze optredens, quizzen, restaurantdagen, concerten, theater of lezingen kunnen organiseren.“

Plan van eisen

“Op basis van een ruime bevraging van het verenigingsleven en mogelijke gebruikers stelden we een plan van eisen op. Daarnaast bezochten we ook heel wat andere, gelijkaardige zalen. Tevens wordt er rekening gehouden met belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, klimaat en de aanleg van de omgeving rondom het gebouw. De architecten gaan op basis van dit plan van eisen aan de slag om een kwalitatieve en polyvalente zaal te ontwerpen”, legt Helmut uit. “Het gebouw zal duurzaam zijn, zonder gebruik van fossiele brandstoffen en bijna energieneutraal. Bovendien denken we aan het ruimtelijk aspect. In het ontwerp wordt rekening gehouden met het groen dat in de omgeving van het centrum ligt. Er moet een groen lint komen dat het park rondom de Sint-Antoniuskerk verbindt met het groen rondom de nieuwe zaal.”

Flexibel

Over de zaal zelf kunnen we ondertussen ook al wat vertellen. Het wordt een flexibel gebouw waar professionele concerten en theatervoorstellingen kunnen worden gegeven. “Maar, we vergeten vooral niet de vele verenigingen die snakken naar een kwaliteitsvol gebouw. Zij zullen optredens kunnen geven in een zaal die aan alle eisen voldoet en waar ze zelf kunnen tappen. Maar het zal evengoed mogelijk zijn om er kleinere evenementen te organiseren zoals quizzen en lezingen.”

Uitschuifbare tribune

In de grote zaal kunnen 350 mensen comfortabel zitten op een uitschuifbare tribune. Eens de tribune helemaal ineen geschoven is, is er een grote vloer waar 500 mensen kunnen staan. De foyer loopt in een U-vorm rond de zaal en is voorzien van verschillende tapinstallaties, toiletten, een vestiaire, EHBO-kamer, enzovoort. Bovendien is het mogelijk om de foyer op te delen in compartimenten, voor bijvoorbeeld vergaderingen. Als kers op de taart is er een overdekte buitenruimte om openluchtactiviteiten te organiseren. De artiesten beschikken over loges en er is voldoende plaats om materiaal op te bergen.

Afhankelijk van veel factoren

Dan is de vraag altijd: wanneer is de zaal er? Cultuurschepen Helmut Jaspers licht een tipje van de sluier: “Bij dergelijke grote projecten is het gewaagd om het nu al te hebben over een openingsdatum. Wat we wel weten is dat in het voorjaar van 2024 het parochiecentrum, het schooltje en de verharding rondom de gebouwen worden afgebroken. Na de afbraakwerken zaaien we alles in met gras, zodat er tegen de zomer een groene zone is waar eventueel een cultureel evenement op kan worden georganiseerd. Het zou mooi zijn mochten we de eerste steen eind 2024 kunnen leggen. Dat hangt af van heel wat factoren. Wat wel zeker is: die polyvalente cultuurzaal komt er!”

Bron en foto: Vooruit Essen

Facebook38
Twitter
Follow Me
Tweet