Laatste nieuws:
Noorderlicht meer zuidelijk…

Noorderlicht meer zuidelijk…

Drie jaar waren zij te gast in Essen. Zeven jaar was hun vaste stek in Kalmthout. Inderdaad, praatcafé dementie Noorderlicht bestaat al 10 jaar.

Johan Van Oers

En nog steeds organiseren zij vier keer per jaar, voor allen die er behoefte aan hebben, een praatcafé. Op informele wijze kan bij een drankje en een streepje muziek, kennis opgedaan worden over dementie. Er worden steeds twee interviews georganiseerd met telkens de mogelijkheid vragen te stellen nadien. Een deskundige beantwoordt vragen over een bepaald thema rond dementie. Vanaf 2019 verleent Johan Van Oers zijn vaste medewerking aan Noorderlicht als interviewer. Johan is auteur van diverse boeken over dementie en werkte gedurende een ganse loopbaan met en voor personen met dementie en hun familie. Een mantelzorger brengt telkens een getuigenis over zijn/ haar zorg voor een persoon met dementie. Het publiek kan actief deelnemen aan het zaalgesprek, dat ontstaat onder leiding van cafébaas/moderator. Men kan evengoed gewoon aanwezig zijn en luisteren. Voor en na de interviews en tijdens de pauze, kan men lotgenoten ontmoeten, steeds volledig vrijblijvend. Schriftelijke informatie ligt ter beschikking op een lectuurtafel.

Gesteund en begrepen

Al tien jaar organiseert Noorderlicht in de noordelijke regio van Antwerpen het praatcafé. Diverse organisaties van zes gemeentes werken hieraan mee: Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek, Brasschaat en Wuustwezel. Nog steeds ervaren zij dat er veel nood is aan deze bijeenkomsten. De opkomst is dan ook gewoonlijk heel talrijk. De aanwezigen zijn mantelzorgers, familieleden, professionele zorgverleners en af en toe een persoon met dementie. Deze mensen hebben allen nood aan deskundige informatie, maar wensen tegelijk eens een gewoon verhaal te horen. Zij voelen zich gesteund en begrepen door anderen in een gelijkaardige situatie.

Noorderlicht meer zuidelijk…

Inschrijven niet nodig

Om ook de geïnteresseerden uit andere gemeentes de kans te geven dichterbij huis zo’n praatcafé te bezoeken, verhuisde Noorderlicht onlangs een beetje zuidelijker, namelijk naar Brasschaat. De naam NOORDERLICHT die ontstaan is in het noorden, in de gemeente Essen, blijft bestaan. Dienstencentrum Vesalius, naast Klina, is de nieuwe locatie. Met vier sterke thema’s en getuigenissen in 2019 vinden de trouwe bezoekers elkaar ook daar. Sowieso komen er ook weer vele nieuwe mensen op verkenning.
Nieuwsgierig? Interesse gewekt? Ga gewoon langs. Er hoeft niet ingeschreven te worden en de inkom is gratis. Ook in Brasschaat blijft het initiatief laagdrempelig.

Wanneer: 24 september om 19:30: Op bezoek bij een persoon met dementie.
Programma:
Dementiecoach Greet Herkes wordt als dementie-kenner geïnterviewd door Johan Van Oers.
Een mantelzorger brengt een persoonlijke getuigenis.
Moderator van de avond is Bert Magnus, Zorgmanager van WZC De Bijster te Essen, deskundig bij dementie.

Noteer ook alvast 19 november om 14:00. Voorlopig Bewind >< Zorgvolmacht
Alle info: info@noorderlicht-praatcafe-dementie.be
Locatie: Dienstencentrum Vesalius, Prins Kavellei 77, Brasschaat.

Wil je als mantelzorger deelnemen aan het praatcafé, dan mag je de persoon met dementie meebrengen. DC Vesalius organiseert gratis opvang en activiteiten van 19:00 tot 22:00. Voor de opvang graag inschrijven op 03/650.25.71 of tine.augustyns@zorgbedrijf.be

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet