Laatste nieuws:
Natuurbeheerders gezocht

Natuurbeheerders gezocht

Essen kent enkele groene plekjes met vaak unieke planten die een helpende hand kunnen gebruiken. De natuurbeheerders van Natuurpunt Noorderkempen zijn op zoek naar een vaste ploeg vrijwilligers die zich twee keer per jaar wil inzetten om de lokale fauna en flora een duw in de rug te geven.

Wim Van den Berg en Joris Pinseel zetten zich al tien jaar in om enkel groene pareltjes te onderhouden. Maar ze kunnen zeker hulp gebruiken. Wim, lid van Natuurpunt Noorderkempen, lid van de MiNa-raad en natuurbeheerder legt uit:

Infoavond op 19 september

“Om onze plannen toe te lichten, organiseren we op 19 september om 20.00 uur een infoavond in GC de Oude Pastorij. Je kan er kennis maken met andere medewerkers en je krijgt uitleg over de verschillende gebieden die we onderhouden. We geven ook wat uitleg over de cursus Natuurbeheer die Natuurpunt Noorderkempen in 2020 geeft. Je hoeft de cursus niet te volgen om deel uit te maken van de beheergroep en je moet geen lid worden van Natuurpunt. We zijn gewoon op zoek naar helpende handen met een hart voor de natuur.”

Wat doe je op zo’n beheerdag?

“Het werk bestaat vooral uit maai- en snoeiwerken. We maaien op het juiste moment zodat de planten het volgende jaar goed kunnen groeien. Af en toe planten we bomen aan of zetten we een haag. Met de gesnoeide takken maken we een houtril. Je bent meestal maar paar uurtjes bezig én wij voorzien koffiekoeken. Want met een lege maag kan je niet werken!”

Zeldzame planten

“Onze werkgroep beheert enkele mooie stukjes natuur in Essen: het Spijkerbroekje, het Oost-Speyckerbosje, de Potpolder en de vallei van de Kleine Aa. Langs de Kleine Aa groeien zeldzame planten zoals de wateraardbei, de grote pimpernel en de holpijp. Door de werken die de provincie aan de Kleine Aa uitvoerde – de provincie heeft de Kleine Aa verlengd door de beek opnieuw te laten meanderen (kronkelen) – is er heel wat natuur bijgekomen die onze werkgroep moet beheren. De beek werd maar liefst 100 meter langer gemaakt. We zien nu dat het water zuiverder is en dat er meer zeldzame vissen zijn zoals de riviergrondel en het brempje. Daar komen dan weer meer vogels op af zoals de ijsvogel. Het eerste werk dat op de planning staat is een omheining plaatsen om schapen te laten grazen langs de Kleine Aa.”

Is je interesse gewekt, heb je vragen of wil je deel uitmaken van de werkgroep, stuur dan een mailtje naar joris.pinseel@fulladsl.be.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet