Laatste nieuws:
Meeldauw bestrijden met melk

Meeldauw bestrijden met melk

Met het warme en vochtige weer van de afgelopen tijd zie je vaak de eerste tekenen van meeldauw. Het begint met witte stippen op het blad en binnen 1 a 2 week zie je dat er steeds meer en meer bladeren helemaal wit worden en afsterven.

Meeldauw komt op veel verschillende soorten planten voor zoals pompoen, kalebassen, druiven, rozen en monarda en nog veel meer om hier te noemen. Als je er niets aan doet dan kan de plant hier zelfs dood aan gaan, maar gelukkig zijn er meerdere oplossingen om het te voorkomen en te genezen.

Wat is meeldauw precies?

Meeldauw is een schimmel die door de wind via sporen in je tuin terecht komt. Zodra er sporen op een plant terecht komen waar de schimel zich kan ontwikkelen dringt het de plant binnen en vormt een netwerk van draden in en op de plant. Dat zijn de witte plekken die soms het hele blad kunnen bedekken. Doordat het op den duur het hele blad bedenkt krijgt het blad te weinig licht en sterft af. De schimmel groeit sneller dan de plant en zo sterft op den duur de hele plant af.

Gelukkig is er goed iets aan te doen

Natuurlijk zijn er genoeg (dure) middelen te halen tegen meeldauw, maar met melk boek je dezelfde resultaten. Volgens verschillende onderzoeken is een oplossing van 40% melk en 60% water even effectief als chemische bestrijdingsmiddelen.
Het maakt niet uit of het volle, halfvolle of magere melk is, want het gaat om de eiwitten die in de melk zitten die de strijd met de meeldauw aan gaan. Het is wel de bedoeling dat je het elke week herhaalt.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Pixabay

Facebook42
Twitter
Follow Me
Tweet