Laatste nieuws:
Lange vakantierit Te weinig Belgen pauzeren of wisselen van chauffeur

Lange vakantierit? Te weinig Belgen pauzeren of wisselen van chauffeur

Maar liefst 6 op de 10 Belgen wisselen op reis niet van chauffeur en bijna een kwart neemt geen pauzes. Slaperigheid is nochtans één van de meest onderschatte gevaren in het verkeer.

De Belg gaat graag én ver met de auto op vakantie. Maar liefst 37% van de Belgen legt meer dan 1000 kilometer af, nog eens 30% rijdt tussen de 500 en 1000 kilometer. Bij zo’n lange ritten is het belangrijk dat de chauffeur fris blijft. Regelmatig stoppen en/of van chauffeur wisselen is daarbij een must. Te veel chauffeurs overschatten zichzelf en doen geen van beide.

Een stop om de twee uur

Pauzes inlassen is gelukkig een advies dat veel landgenoten ter harte nemen. Drie op de vier Belgen stoppen effectief regelmatig voor een rustpauze, maar dat betekent ook dat een kwart géén pauzes neemt. Nog beter zou het zijn om meteen ook van chauffeur te wisselen, maar liefst 60% doet dit niet. Nochtans kan zo verder gereden worden, terwijl de andere rust of slaapt. Het best doe je dat om de twee uur en dit over de hele lengte van je vakantierit, dus ook in het begin en vooral naar het einde toe. Er gebeuren namelijk veel meer ongevallen in de laatste honderd kilometer van een lange autorit.

Vermijd ’s nachts rijden

7% van onze landgenoten vertrekt ’s nachts op reis, om dan te rijden tot de plaats van bestemming bereikt is. ’s Nachts rijden lijkt misschien een goed idee omdat het rustiger is op de weg, maar dat is het niet. Doordat de meeste autosnelwegen niet verlicht zijn, kan er door de duisternis sneller concentratieverlies optreden. Uit statistieken blijkt ook dat ongevallen die ’s nachts gebeuren, vaak ernstiger zijn. Sommige mensen kunnen ’s nachts rijden aan – denk maar aan beroepschauffeurs – maar de meeste mensen onderschatten het, met soms fatale gevolgen. VAB raadt ’s nachts rijden dan ook ten stelligste af. Wil je toch tijdens de nachtelijke uren rijden, zorg dan dat je extra uitgerust aan de reis begint. En dat je dus zeker níet vertrekt de avond na je laatste werkdag. Onderzoek heeft aangetoond dat iemand die achttien uur aan een stuk wakker is, dezelfde reactiesnelheid en coördinatie heeft als iemand met 0,5 promille alcohol in het bloed.

Verzorg je slaap

1 op de 5 Belgen vertrekt zo snel mogelijk na de laatste werkdag op vakantie. Ook dat is geen goed idee. Beter is het om, zoals de helft van de reizigers (47%), nog één of meer dagen thuis te blijven. Verzorg de kwaliteit van je slaap door overdag op je levensstijl te letten. Drink minstens acht uur voor je gaat slapen geen cafeïne meer. Dus geen koffie, maar ook geen thee of cola, zelfs light of zero. Vertaald: als je om elf uur gaat slapen, geen cafeïnerijke dranken meer na drie uur ‘s middags. Ook al lijk je ertegen te kunnen, het maakt voor de kwaliteit van je slaap echt… dag en nacht verschil. Ook slaappillen en alcohol zijn nefast voor een kwalitatieve nachtrust.

Vermoeidheid is geen slaperigheid

Belangrijke nuance in heel dit verhaal: vermoeidheid mag niet verward worden met slaperigheid. Vermoeidheid is bijvoorbeeld minder energie hebben na een lange werkdag. Even wat frisse lucht halen kan dan helpen. Slaperigheid is echter van een heel andere orde. Je rijdt met de wagen en beseft plots dat je niet weet dat je een bepaald stuk net gereden hebt. Je bent verstrooid, geeuwt, kunt je ogen moeilijk openhouden en niet mooi recht rijden. Je hersenen zijn in het begin van een slaapmodus, de zogenaamde microslaap. Snel wat koffie drinken, het raam openen, de radio luider zetten, de benen strekken… zal even je alertheid aanscherpen, maar niet de staat van slaperigheid wegnemen. Het enige wat dan helpt, is onmiddellijk aan de kant gaan staan. Slaperigheid los je enkel en alleen op door te slapen.

Bron: VAB
Foto: Pexels

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet