Laatste nieuws:
Met de auto op reis in Frankrijk Let op voor goedkope biobrandstof E85

Met de auto op reis in Frankrijk? Let op voor goedkope biobrandstof E85

Benzine die per liter plots bijna een euro goedkoper is? Als het te mooi lijkt om waar te zijn, ís het dat vaak ook. Een uitdrukking die ook opgaat voor de E85-biobrandstof die je in Frankrijk kan tanken. Doe het dus níet.

Wie met de auto op vakantie gaat naar Frankrijk, en heel wat Vlamingen doen dat, zal merken dat biobrandstof E85-benzine er heel wat goedkoper is dan de E5 of E10, ook bekend als Euro 95 en 98. Wie denkt dat hij op die manier enkele tientallen euro’s kan besparen op een volle tank, kan echter op lange termijn voor een onaangename verrassing komen te staan.

Waarom mag ik geen bio-ethanol tanken?

De E85-benzine of bio-ethanol bestaat uit 15 procent benzine en 85 procent bio-ethanol. En daar wringt het schoentje, want niet elke benzinemotor verdraagt die combinatie. Meer nog: biobrandstof E85 is enkel bedoeld voor ‘flexifuel’-wagens – en zo zijn er niet veel – die door de fabrikant gemaakt zijn om hierop te kunnen rijden.

Hoe weet ik welke benzine ik mag tanken?

Welke brandstofsoort je kan tanken, is afhankelijk van het motortype van de wagen. Aan de binnenzijde van de tankklep zit een sticker met de juiste brandstofsoort voor de betreffende wagen. Staat E85 hier niet vermeld, dan mag je dit niet tanken.

Toch E85 getankt…?

Heb je per ongeluk biobrandstof E85 getankt? Dan kan je het best de wagen níet starten, maar deze aan de kant laten staan en professionele hulp inroepen om schade aan de motor te vermijden. Die hulp kan van VAB komen. Vergeet niet bij het aansluiten voor pechverhelping de optie Frankrijk aan te vinken.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet