Laatste nieuws:
de-laatste-verdwijntruc-van-harry-houdini
de-laatste-verdwijntruc-van-harry-houdini

De laatste verdwijntruc van Harry Houdini

Na de dood van Whitney Houston verdiepte Vincent Luijer zich in het leven en de dood van overleden beroemdheden. Deze belangstelling groeide uit tot een hobby en regelmatig plaatst Vincent hier stukken over het leven en overlijden van beroemde personen.

Vincent Luijer
Vincent Luijer

Het van origine Angelsaksische Halloween kan de laatste jaren op steeds meer aandacht rekenen in landen als België en Nederland. Het is een echt kinderfeest geworden, dat altijd op de vooravond van Allerheiligen wordt gevierd. Niet alleen kinderen kunnen zich steeds meer vinden in de uitingen rond Halloween, ook volwassenen en lokale nieuwswebsites laten zich verleiden om zich te manifesteren in deze thematiek. Er zijn een aantal belangen die ervoor hebben gezorgd dat Halloween steeds populairder aan het worden is binnen onze cultuur. De commerciële belangen zullen daar zeker één van de belangrijkste van zijn. Maar alleen een commercieel motief zou nooit genoeg kunnen zijn geweest om van Halloween een nieuw potentieel stukje cultureel erfgoed te maken. Mensen vinden het gewoon leuk om te griezelen en natuurlijk is de dood onlosmakelijk verbonden met het leven. Zonder leven is er per slot van rekening geen dood.

Voor Dead Celebs is Halloween natuurlijk ook een mooie gelegenheid om te kijken of er nog wijlen beroemdheden zijn, die hun laatste adem op deze dag hebben uitgeblazen. Gelukkig blijkt het ook nog zo te zijn dat er toevallig op 31 oktober mensen van deze categorie het tijdelijke voor het eeuwige hebben geruild.
Voor de dode die ik vandaag op deze dag nog eens wil herinneren, moeten we teruggaan naar 31 oktober 1926. We zitten dan in een periode dat de medische wetenschap al wel grote stappen had gezet, maar nog steeds niet in staat was om alle ziekten, die we in deze tijd makkelijk overleven, altijd even efficiënt te bestrijden. Zo was dat in die tijd ook met een blindedarmontsteking. Chirurgen waren wel in staat om een ontstoken blindedarm te verwijderen, maar er waren na zo’n operatie nog tal van andere risico’s waar de medische sector meer problemen mee had. Vooral het niet aanwezig zijn van antibiotica was een groot gemis om ontstekingen en infecties na een operationele ingreep te bevechten.
De 52-jarige Harry Houdini had de dag voor zijn dood nog opgetreden. Hij was net weer terug aan het optreden nadat hij dus was geopereerd aan een blindedarmontsteking. De blindedarm was succesvol verwijderd en Houdini was een sterke man, die al snel weer besloot om terug zijn beroep als ontsnappingsartiest te gaan uitoefenen. In eerste instantie wist men ook niet zeker wat de doodsoorzaak kon zijn van Houdini die de volgende dag stierf. Tijdens het bewuste optreden liet hij zich, zoals wel vaker, door mensen uit publiek in zijn buik stompen. In eerste instantie was men dan ook in de veronderstelling dat hij een interne verwonding had opgelopen, waaraan hij uiteindelijk bezweek. Het bleek uiteindelijk te gaan om een zogeheten verwaarloosde blindedarmontsteking. Na het verwijderen van zijn blindedarm was er een infectie opgetreden, die ervoor heeft gezorgd dat de van oorsprong sterke Hongaar op 52-jarige leeftijd zijn laatste verdwijntruc deed en zijn lichaam verliet.

Tot op de dag van vandaag geldt Houdini als een grote inspiratiebron voor hedendaagse illusionisten en ontsnappingsartiesten. Mocht je nou echt een leuk kostuum willen hebben voor Halloween, dan is een zombie boeienkoning misschien wel een hele mooie.

Like mijn facebookpagina en blijf op de hoogte van interessante gegevens over het leven en overlijden van beroemde personen.

Vincent Luijer

Facebook4
Twitter
Follow Me
Tweet