Laatste nieuws:
KTC leert Kalmthout al 17 jaar tennissen
KTC leert Kalmthout al 17 jaar tennissen

KTC leert Kalmthout al 17 jaar tennissen

De lente is in het land en ook buitensporters ontwaken stilaan uit hun winterslaap. De Kalmthoutse Tennisclub KTC opent op zaterdag 9 april officieel de buitenvelden. Hoog tijd om ‘de mooiste sport ter wereld’ wat aandacht te geven.

KTC gaat zijn zeventiende werkjaar in. Ze zijn klaar voor een seizoen vol tennisplezier. Voorzitter Peter Cosyns aan het woord: “De winter is traditioneel een rustpunt in onze werking. Heel wat leden slaan indoor nog wel eens een balletje, maar hier op De Zwarte Hond ligt het tennis stil. Maar dan komt de lente eraan en voelen we het als bestuur opnieuw kriebelen. De kalender opstellen, lesgevers contacteren, terreinen speelklaar maken, activiteiten organiseren… De molen begint opnieuw te draaien.”

Een echte zomerclub
”KTC bestaat sinds 2000. Daarvoor tenniste ik op het Cuylitshof. Toen de uitbater er daar mee stopte, staken we met enkele mensen de koppen bij elkaar. Sam Bosmans, nu voorzitter van de sportraad, trok toen de kar. Hij informeerde bij de gemeente naar de mogelijkheden op De Zwarte Hond. De velden waren er in asfalt. Voor een echte tennisclub hadden we gravelvelden nodig. We richtten een vzw op, het asfalt werd vervangen door twee gravelpleinen met verlichting. En zo was de club geboren.”

Van nieuwe club tot meer dan 400 leden
“Met zo’n 40 leden van het Cuylitshof en wat nieuwe mensen waren we in 2000 al met 60. De jaren erna kenden we een snelle groei. Dat waren dé jaren van Clijsters en Henin. In 2006 telden we 405 leden. De club barstte bijna uit zijn voegen. Nu zitten we op zo’n 360 leden. Een werkbaar aantal. Door die groei merkten we dat we niet genoeg velden hadden. Dankzij een borgstelling van de gemeente konden we geld lenen en een kunstgrasveld omtoveren tot twee extra gravelterreinen. Samen met het overgebleven kunstgrasveld bieden we sinds 2004 vijf terreinen aan.”

Plezier als rode draad
Niet enkel het ledenaantal groeide. Ook het aanbod van de club breidde uit. Je kan er terecht voor een partijtje tennis, beginners kunnen er lessen volgen en ook voor kinderen valt er heel wat te beleven. Peter: “Tennis is een sport die je op eender welke leeftijd kan spelen. Daarom hebben we een heel breed aanbod. Zo betalen kinderen van 5 tot en met 7 jaar minder lidgeld én krijgen daarbij gratis een reeks lessen. Ze kunnen op tenniskamp tijdens bepaalde vakantieperiodes. Lesgevers en jongeren uit de club begeleiden die kampen. Zij behaalden via opleidingen van Tennis Vlaanderen hun trainersattest. Voor volwassenen hebben we zowel club- als privélesgevers.”

Sla je de bal nooit mis, maar graag hard en precies? Dan kan je je ook meten met andere clubleden of tennissers van naburige clubs. Peter: ”Er staan altijd wel een aantal wedstrijdmomenten en tornooien op onze kalender. Daar kunnen de competitieve spelers zich uitleven. En we nemen deel aan een competitie tussen clubs, de interclubwedstrijden. De nadruk ligt bij ons altijd op beleving en plezier.”

Een club voor iedereen
Tennis krijgt soms nog de stempel van ‘elitaire sport’. Maar dat vindt Peter voor KTC zeker niet het geval: “Tennis Vlaanderen noemt tennis ‘de mooiste sport ter wereld’. En dat vind ik terecht. Daarom zou het ook zonde zijn als niet iedereen tennis kan ontdekken en beleven. Met 80 euro houden we ons lidgeld bewust laag. Als je langskomt op een mooie zomerdag, zal je merken dat onze club ook een mooi beeld geeft van de inwoners van Kalmthout. En door de sportdagen van scholen hier te ontvangen, tonen we kinderen dat tennis gewoon een fijne sport is”.

INFO
www.ktc.be

Bron en foto: gemeente Kalmthout

LJ

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet