Laatste nieuws:
Niels, Charlotte en Luna - De Fritscollectie

Trots op hun beroep. Charlotte en Niels vertellen!

Het begon met een kledingzaakje, daarna een website met ecologische en recycleerbare producten en daarbij een eigen kledinglijn, De ‘Fritscollectie’. Een deel van de opbrengst gaat naar een asiel in de Filipijnen. Charlotte de Backer (28) en haar man Niels Vandermast (33) konden de vreselijke beelden van de straathonden in de Filipijnen niet vergeten en Charlotte begon zelfs een studie voor dierenarts om de arme dieren nog meer te kunnen helpen in de toekomst.

Ladies After Work

“Vroeger had ik, samen met een vriendin, een kledingzaakje: ‘Ladies After Work’ en onze collectie toonden we bij homeparty’s”, vertelt Charlotte. ”Daar zijn we zes jaar geleden mee begonnen, met gewone kleding, dus niet ecologisch. Maar dat begon me tegen te staan, omdat het om niet-noodzakelijke aankopen ging en alles zat verpakt in onnodig plastic. Ik koop zelf ook wel in kledingwinkels, maar zelf wilde ik liever milieubewuster in- en verkopen. Oftewel met minder plastic en kortere ketens, dus bij voorkeur lokale producten.”

Ecologische website

“Samen met mijn man Niels ben ik onze ecologische webshop begonnen. Met herbruikbare artikelen en producten die handgemaakt zijn, veganistisch, niet getest op dieren en natuurlijk niet verpakt in plastic. Als we zo met z’n allen iets bijdragen, betekent dat een heleboel voor de wereld. Een druppel wordt dan op een gegeven moment een volle emmer. Alle beetjes helpen.”

Milieubewuster leven

“Van beroep ben ik treinmachinist van goederenvervoer”, zegt Niels. “Mijn vrouw heeft me betrokken bij het meer bewust omgaan met het klimaat en wat we echt belangrijk vinden, net als bewuster aankopen. Vroeger stond ik daar niet bij stil, maar als je er dan over nadenkt dan merk je dat het allemaal niet zo moeilijk is. Dus ben ik ook milieubewuster gaan leven. Ik pak bijvoorbeeld vaker de fiets, kweek onze eigen groente en in de winkel koop ik bij voorkeur biologisch of producten die niet in plastic verpakt zijn. In het begin is dat wel een hele verandering, maar het went snel en is niet moeilijk. Charlotte kwam met het idee voor een ecologische webshop. Dat hebben we samen uitgewerkt en dat doe ik nu in bijberoep, omdat Charlotte weer is gaan studeren.”

Trots op hun beroep2

Meest erbarmelijke omstandigheden

“We waren met vrienden in de Filipijnen en wat we daar zagen aan dieren, die in de meest erbarmelijke omstandigheden op straat leefden, was meer dan vreselijk”, vertelt Charlotte. “Uitgemergeld, ziek, verlaten, onder de schurft, … Die beelden raak je niet meer kwijt. We hebben toen contact gezocht met een klein asiel in Siargo, waar we toen waren, om te vragen of we konden helpen. Die hielpen dieren, verzorgden ze en zochten een nieuwe thuis. We hebben daarna altijd contact gehouden. Wat ik daar gezien heb, heeft me doen besluiten om voor dierenarts te gaan studeren. Als we er dan weer naar toe gaan, kan ik effectief dieren behandelen, vaccineren, castreren en steriliseren. Er zijn nu ook al toeristen die daar gaan helpen en ze betrekken ook zoveel mogelijk de lokale bevolking erbij. Door dat te doen vergroot je de betrokkenheid van die mensen, wat ten goede komt van de dieren.”

Trots op hun beroep3

Fritscollectie

“Het was leuk om te doen en tevens heel aangrijpend. Je ziet dat ze in dat asiel goed behandeld worden. We merkten ook dat er meer een bewustwording kwam voor dierenwelzijn. Toen we met onze ecologische website begonnen, zijn we ook gestart met de onze eigen kledinglijn, de ‘Fritscollectie’ met t-shirts en sweaters, ook voor kleine kinderen. Dit met de bedoeling om van elk verkocht kledingstuk een deel van de opbrengst te storten aan het asiel. We worden steeds op de hoogte gehouden over waar het geld voor gebruikt wordt. Het asiel werkt met vrijwilligers, dus het geld gaat rechtstreeks naar de dieren. Na mijn studie hoop ik onze ‘Fritscollectie’ nog bekender te maken en ook in andere landen stichtingen op te richten voor dierenwelzijn. De naam Frits komt van een hondje dat we hebben gehad en die twaalf jaar heeft mogen worden.”

Trots op hun beroep1

Trots op onze beroep

“We zijn er trots op dat we ons stukje bijdragen om de wereld mooier te maken. Dat we mensen een duwtje in de rug kunnen geven om meer ecologisch te gaan leven. Dat de studie voor dierenarts, in combinatie met de ‘Fritscollectie’, voor een groter dierenwelzijn is en om dierenleed een stukje de wereld uit te helpen.”

www.fritsandeco.com
Instagram
Facebook

Foto’s: Niels en Charlotte, Noordernieuws.be

NN