Laatste nieuws:
Klare kijk

Klare kijk

GroenRand, een natuurvereniging uit de Noorderkempen, heeft bij de toekomstige Vlaamse regering een verzoek ingediend om de tweede oproep voor de erkenning van Nationale parken uit te stellen tot halverwege de legislatuurperiode. De organisatie streeft naar voldoende tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar de argumenten van zowel voor- als tegenstanders betreffende de Kalmthoutse Heide als mogelijk Nationaal park.

Nieuwe oproep

“Hoewel er nog geen officiële mededelingen zijn gedaan door de Vlaamse regering, lijkt het waarschijnlijk en logisch dat er in de volgende legislatuur een nieuwe oproep voor Vlaamse parken komt, in lijn met een langetermijnstrategie. Het doel van de Vlaamse regering is om meer uniformiteit in het beheer en behoud van Vlaamse natuurgebieden te bereiken en versnippering tegen te gaan. Daarom is het te verwachten dat dit beleid in de komende legislatuur zal worden voortgezet,” verklaart GroenRand. Deze ambitie heeft in het verleden al onrust veroorzaakt bij sommige gemeenten en belangengroepen, een situatie die GroenRand zeer serieus neemt. In het publieke debat lag de focus vaak op het bewijzen van het eigen gelijk en het onderdrukken van de visie van de tegenpartij. De natuurvereniging is echter van mening dat de overgang naar een Nationaal park vooral een zoektocht is naar wat ons verenigt, een zoektocht die voor iedereen voordelen oplevert.

Laatste toevluchtsoord

“Veel flora en fauna vinden hun laatste toevluchtsoord in natuurgebieden, maar zelfs daar zijn ze niet veilig. Daarom is het cruciaal om te investeren in robuuste, veerkrachtige, samenhangende en multifunctionele natuurlijke landschappen. De erkenning van een Nationaal park maakt het voor betrokken partijen mogelijk om samen te werken aan het behoud van het park als een natuurlijk landschap, om uniformiteit in het beheer te bevorderen en om fragmentatie van natuurlijke habitats tegen te gaan,” zegt GroenRand. “Biodiversiteit, klimaat, de promotie van houtkanten, ontsnippering en waterbeheer staan centraal in het beleid van zowel Nederland als Vlaanderen, onafhankelijk van de aanwezigheid van een Nationaal park. Een Nationaal park is essentieel voor de investering in de doelstellingen van het Masterplan. Zonder financiële middelen is het onmogelijk om vooruitgang te boeken.” benadrukt de natuurvereniging. Een open dialoog met alle partijen is momenteel niet haalbaar door de sterk gepolariseerde sfeer, zo meldt de natuurvereniging. “Belangengroepen hebben hun argumenten en tegenargumenten benadrukt in de media met slogans, maar de juistheid is zelden gecontroleerd”, verklaart de organisatie. “Feiten zijn verdraaid en argumenten uit andere dossiers, zoals het stikstofdossier, zijn ten onrechte aangehaald.” GroenRand verzoekt daarom om steun van de provincie en de betrokken gemeenten, voor een onpartijdige analyse die de argumenten van zowel voor- als tegenstanders evalueert. Idealiter zou een universiteit of een onafhankelijke instantie dit onderzoek moeten uitvoeren. GroenRand pleit ervoor dat de toekomstige Vlaamse regering voldoende tijd reserveert, voor zowel de evaluatie als de verwerking van de resultaten, om zo de juistheid van de verschillende beweringen en standpunten te verifiëren.

Klare kijk 2
Algemene vergadering GroenRand
Neutraliteit

Neutraliteit is cruciaal bij het beoordelen van de juistheid van uitspraken en standpunten. Dit zal weer leiden tot correcte, open en eerlijke communicatie,” stelt de natuurvereniging. GroenRand verwacht dat dit onderzoek, gestoeld op betrouwbare bronnen en feiten, opheldering zal geven over verschillende vraagstukken, zoals:
-Is een Nationaal Park een regulerend initiatief, of is het meer stimulerend?
-Zijn er extra regulerende initiatieven gepland?
-Hoe zit het met de bestaande basiswetgeving met betrekking tot ruimtelijke ordening of natuurwetgeving?
-Werden particuliere eigenaren, burgerverenigingen en landbouwers voldoende betrokken?
-Blijft de vergunningverlening onveranderd?
-Zijn er extra verplichtingen voor landbouwers of andere bedrijven in het kader van vergunningverlening?

Open dialoog

Volgens GroenRand biedt de transitie naar een Nationaal park nieuwe kansen. Het stelt alle stakeholders in staat om gezamenlijk aan belangrijke thema’s te werken. Een open dialoog is cruciaal voor wederzijds begrip en gezamenlijke vooruitgang, met respect voor de belangen van eenieder. Een onpartijdige organisatie kan dit proces ondersteunen door partijen te helpen zich te concentreren op objectieve feiten, een langetermijnvisie te bevorderen, argumenten te verduidelijken en zich te verheffen boven het dagelijks gekibbel.

Lees ook: GroenRand zoekt bij de provincie steun voor een onpartijdige evaluatie Nationaal Park Kalmthoutse Heide

Foto’s: Chris Blommaert – eerste foto = algemene vergadering GroenRand

DW

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet