Laatste nieuws:
Annemieke Van Loon - Hobby Raskippen

De bijzondere hobby van… Annemie Van Loon!

Kippen, veel mensen hebben er een paar lopen in een ren of afgeschermd stukje tuin. Dat was vroeger bij Annemie Van Loon (39) ook zo en nog heeft ze kippen, maar koos tevens voor de fok van drie specifieke soorten.

Annemieke Van Loon - Hobby Kippen

Hollandse Kuifkippen

“Mijn ouders hadden kippen en een broedmachine”, herinnert Annemie zich. “Zelf heb ik ook altijd kippen gehad en sinds een aantal jaren ben ik begonnen met Hollandse Kuifkippen. Die vind ik superleuk, net als onze kinderen. Ze zijn wel moeilijk te vinden en als je ze vindt zijn het bijna altijd haantjes. Ik heb toen bevruchte eieren besteld in Nederland. Die doen ze in een eierdoos, soms met zagemeel of keukenrol tussen de eieren, op bubbelplastic en worden dan zo in een grotere doos verstuurd. Omdat ik zelf altijd al legkippen had, had ik een broedmachine en ondertussen heb ik er al drie. De eieren worden daar in uitgebroed.”

Annemieke Van Loon - Hobby Kippen

Eieren uitbroeden

“Het duurt gewoonlijk drie weken voor een ei uitkomt, bij krielkippen is dat soms wat eerder. De bevruchte eieren bestel ik altijd bij twee verschillende kwekers, dit om inteelt te voorkomen. Ze komen helaas niet altijd uit, of soms een enkele. Best reken je op 50%. Dat ze bevrucht zijn en goed verpakt voor transport, wil niet zeggen dat het vervoer de eieren geen schade toebrengt. Na enkele dagen in de broedmachine kan je de eieren schouwen. Schijn er met een sterke lamp op en je zal zien dat er adertjes door beginnen te lopen. Zelf doe ik dat schouwen in een donkere ruimte, want dan zie je het beter.”

Annemieke Van Loon - Raskippen fokken

Sebright kippen

“Daarna heb ik twintig eieren van Sebright kippen gekocht, dat is een Engels, adellijk en heel parmantig ras. Maar het is ook een moeilijk te kweken ras en er kwamen er veel minder van uit. Bovendien zijn ze moeilijk groot te brengen. Van die twintig eieren was maar de helft uitgekomen en er zat slechts één hennetje bij. We zochten nieuwe legkippen en kwamen bij de Welsumer kippen, die komen vaker voor, maar ik heb ze zelf nog nergens gezien.”

Annemieke Van Loon - Het fokken van raskippen

Rassen die zo goed als niet broeden

“Ik heb bewust gekozen voor rassen die zo goed als niet broeden. Anders blijven ze op een ei zitten, bevrucht of niet, en eten ze of drinken ze niet meer. Uiteindelijk gaan ze dan dood. In de winter leggen kippen doorgaans niet, omdat dat geen goede periode is voor nakomelingen. Dat is instinctief vermoed ik. Vanaf augustus doe ik geen eieren meer in de broedmachine, omdat ik vind dat de herfst en winter geen goede periode is voor kuikens. Die moet je dan binnen zetten onder warmtelampen. Ze gaan in de winter ruien, dan leggen ze hun kuikenveren af voor de nieuwe veren en kunnen ze, ondanks de lampen, toch onderkoeld raken. Je creëert een tegennatuurlijke situatie.”

Annemieke Van Loon - Hobby Kippen

Speciaal voer voor verschillende rassen

“Op dit moment heb ik iets meer dan twintig kippen, vooral kweekkoppels. Het zijn rustige rassen, waar de hanen niet veel van kraaien. Voor de krielkippen heb ik speciaal rasvoer, de legkippen eten buiten hun gewone voer ook keukenafval en brood enzo. Krielkippen trekken daar hun neus voor op, ze leggen ook minder eieren. In de natuur spaart een kip haar eieren op tot ze begint de broeden, dan komen ze tegelijkertijd uit. Op het moment dat ze begint te broeden heeft ze een legstop. Wanneer de eieren dan tegelijkertijd uitkomen, kan ze met de kuikens op stap om ze te leren eten en drinken.”

Annemieke Van Loon - Hobby Kippen

Het principe van een broedkast

“Leg niet elke dag eieren in de broedkast, maar pas als er genoeg zijn om de kast mee te vullen. De broedkast moet je dan niet meer openen tot de eieren uit komen. Als test kocht ik een keer een doosje kwarteleieren in een supermarkt en heb die uitgebroed. Twee daarvan zijn uitgekomen en waren dus bevrucht. Een keer heb ik eendeneieren uitgebroed en daar is er eentje van uitgekomen, die eend loopt nu nog hier in de tuin. Zelf eet ik geen eieren, want ik ben er allergisch voor. Maar ik vind kippen gewoon erg leuk. In het voorjaar ben ik er heel de dag mee bezig, want dan zijn er veel kuikens. De kooien moeten elke dag schoongemaakt worden, eten en drinken aanvullen, … Dat vind ik leuk en daar heb ik veel voldoening van!”

Foto’s: Annemie Van Loon, Noordernieuws.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.