Laatste nieuws:
Hulpgoederen aan Oekraine uit Essen - (c) Noordernieuws 2022 - HDB_6075 q80

Khrystyna en Kristof zamelen goederen in voor hulp aan Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is vreselijk. Het aantal doden neemt structureel toe, net als de talloze vluchtelingen, die hun veilige huis en haard, of wat ervan over is, moeten achterlaten. De rest van de wereld neemt sancties om Rusland zo hard mogelijk te treffen en de opgestarte acties om de burgers van Oekraïne te helpen, nemen gestaag toe.

Khrystyna Smetaniak

De oorlog in Oekraïne raakt iedereen in het hart en vooral mensen die hier wonen, maar die daar zijn geboren en getogen. Khrystyna Smetaniak komt uit de Oekraïense provincie Ivano-Frankivsk waar ze oogarts was en volgde vier jaar geleden haar grote liefde Kristof Van Deyck naar Essen. De oorlog in haar vaderland houdt haar ’s nachts wakker en zorgt voor veel verdriet en ongerustheid.

Het is hier oorlog!

“Mijn vader is arts en had nachtdienst”, vertelt Khrystyna. “Ik belde hem ’s morgens op en hij was nog in het ziekenhuis aan het werk. Ik had een naar gevoel, want er waren legeroefeningen aan de grenzen met Oekraïne en daar was iets raars mee. Ik vroeg mijn vader hoe het ging en hij antwoordde: “Waar praat je over? Het is hier oorlog!” Ik verschoot en vroeg wat hij bedoelde, toen noemde hij de steden die gebombardeerd waren. Ik ging meteen op Facebook en Youtube kijken en zag de vreselijke berichten. In genoemde steden heb ik vrienden, die ik meteen ben gaan bellen.”

Nog meer bommen

“Ik belde ook mijn neef, hij zei: ‘Ik ben met mijn kind onderweg naar bomma en bompa, daar is nog niets gebeurd. Ik kan nu niet praten, want ik zit achter het stuur en het is heel druk.’ Mijn vriendin woon heel dichtbij het vliegveld, misschien tweehonderd meter er vandaan en dat was net gebombardeerd. Ik belde haar en ze vertelde: ‘Om 06.00 vielen de bommen, de kinderen stonden huilend in bed en in de omgeving stond alles in brand.’ Die aanval was, zo bleek, al lang voorbereid, terwijl Poetin nog sprak over oefeningen. Dat was de eerste ochtend. Ik belde mijn moeder, die niet wist wat ze moest doen. Ze was niet naar haar werk gegaan en zag alles op t.v. Ik heb op mijn Facebook veel mensen uit Oekraïne en door de dag heen kwamen steeds meer meldingen en beelden. Dit was geen oefening, dit was stomweg oorlog. Er waren meldingen dat mensen moesten schuilen, want die nacht zouden er nog meer bommen vallen.”

Protestactie bij Russische ambassade

“De tweede dag, vrijdag, zag ik dat landgenoten naar Antwerpen gingen om daar te protesteren bij de Russische ambassade. Daar ben ik met mijn vriend Kristof ook naar toegegaan, om te steunen, er waren zo’n driehonderd mensen. Oksana, de organisator van de demonstratie, richtte locaties op in Antwerpen waar mensen spullen naar toe kunnen brengen. Ik zei tegen Kristof: ‘Ik zal ook goederen in onze gemeente gaan verzamelen.’ Maar daar moet je wel toestemming voor krijgen.”

Chris Delcroix

“Kristof heeft met Chris Delcroix van DBT gesproken. Op het terrein van DBT Logistics in Nieuwmoer mogen Oekraïense chauffeurs gratis en veilig parkeren als ze naar huis willen. We kregen toestemming om daar een verzamelplaats in te richten. Kristof heeft op de diverse Facebookgroepen een oproep geplaatst en via Messenger kwamen berichten binnen met de vraag wat ze nodig hadden. Samen met Chris, Kristof en zijn vriend Jeroen hebben ze gekeken hoe ze dingen in konden richten.”

Broeder Willy - 35 jaar missiewerken Paters Redemptoristen Essen 2018
Broeder Willy
Broeder Willy

“Kristof was leerling op het College in Essen en kende Broeder Willy. We wandelen vaak in de tuin van de Redemptoristen en komen hem dikwijls tegen. We hebben Broeder Willy gevraagd of hij nog spullen had, helaas was hij zelf een container voor Costa Rica aan het laden. Om te beginnen was bij Broeder Willy de verzamelplaats om spullen voor Oekraïne te brengen, maar dat hebben we verplaatst naar de huidige locatie bij DBT Logistics. Broeder Willy bood aan de camion te komen laden met vrijwilligers en is ook gekomen. Hij heeft bedden aangeboden, maar we moeten even kijken of daar nog plaats voor zal zijn na alle gulle giften. Ik ben echt heel dankbaar voor deze hartverwarmende hulp. Zoveel samenwerking en solidariteit had ik niet verwacht. Tevens onze grote dank aan de gemeenten Essen en Kalmthout, die het transport financieren.”

Hulpgoederen aan Oekraine uit Essen - (c) Noordernieuws 2022 - HDB_6083s85
Sergii Tsos
Chauffeur Sergii Tsos

“Op onze website www.essenhelptoekraine.be wordt dagelijks vermeld wat er nog nodig is en tot wanneer het gebracht kan worden. Alle goederen worden in de camion van Sergii Tsos geladen, die er daarna mee naar Oekraïne zal rijden.”

NN

Facebook76
Twitter
Follow Me
Tweet