Laatste nieuws:
Kan je je huurcontract stopzetten voor je er woont

Kan je je huurcontract stopzetten voor je er woont?

Je hebt een leuk huurhuis of -appartement gevonden en tekent het huurcontract. Nog voor je verhuisd bent naar je nieuwe stek, bedenk je je en wil je van het contract af. Kan dat?

Een contract is een contract

Een huurcontract teken je voor 3 jaar (of minder), 9 jaar of meer dan 9 jaar. Ga je ervan uit dat als je nog niet ingehuisd bent, je huurcontract nog niet geldt? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Eens je je krabbel gezet hebt, zit je er aan vast.

Wat moet je doen

Betekent dit dan dat je verplicht bent de volledige huurperiode in die woning te slijten indien je opzegt voor je er effectief bent ingetrokken? Geen paniek! De woninghuurwet geeft jou als huurder de mogelijkheid om je contract alsnog op te zeggen. Hoe je dat aanpakt?
-Lees je huurcontract er op na. Misschien vermeldt dat een clausule over vroegtijdige opzeggingen. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.
-De verhuurder heeft 2 maanden na ondertekening de tijd om het huurcontract te registreren. Doet hij dat niet tijdig, dan kan jij onder je contract uit muizen. Of je op de vergetelheid van de verhuurder mag rekenen, laten we in het midden.
-Zeg je contract schriftelijk op. Dan kan je achteraf nog aantonen dat je de opzegging effectief gedaan hebt. Doe je dat aangetekend, dan kost het je iets meer dan een gewone postzegel, maar heb je nog een extra bewijs dat de verhuurder je brief ontvangen heeft.
-Omdat jij niet in het huurappartement of huurhuis zal wonen, verliest de verhuurder inkomsten. Niet verwonderlijk dat hij daarvoor een schadevergoeding wilt. Zeg je een contract van 9 jaar op, dan kan het zijn dat je toch 3 maanden huur zal moeten betalen.
-Kan je het goed vinden met de verhuurder, dan kan je het samen op een akkoordje gooien over een de beëindiging van jullie contract en de eventuele verbrekingsvergoeding. Zet dit wel op papier want iedereen kan wel eens van gedachten veranderen.
-Komen jullie er samen niet uit, dan kan de zaak voor de vrederechter voorkomen. Die bekijkt of een schadevergoeding moet worden betaald en hoeveel jou dat gaat kosten.

Wat onthouden we

Komt deze gedachte spontaan in je op bij het lezen van dit artikel: het wijzende vingertje met de woorden “bezint eer ge begint”? Laten we daar alvast niet mee beginnen! Of je huurcontract nu morgen of over twee maanden begint, van zodra je je akkoord gegeven hebt, telt het. Even Tipp-Ex bovenhalen en je goedkeuring wissen, zit er dus niet in.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet