Laatste nieuws:
John Van Den Bemt uit Essen zaait bermen als passie - (c) Noordernieuws.be 2021 - HDB_5019u80

De bijzondere hobby van… John Van den Bemt!

De natuur en heel het gebeuren om en boven ons, had al de grote interesse van John Van den Bemt (77) toen hij nog klein was en hij stelde zich veel vragen bij alles wat hij waarnam.

Als kind stelde ik me al vragen bij van alles

“Als kind was ik al geïntrigeerd door de kleuren van de viooltjes in de tuin van mijn vader of zweefvliegen boven een zonnebloem. Als mijn ouders ‘s avonds bij vrienden gingen kaarten, keek ik naar de sterrenhemel, want er was geen straatverlichting. Of de zon, die zo’n 150.000.000 kilometer bij ons vandaan is. Dan dacht ik: over een half jaar zitten wij aan de andere kant daarvan! Ik stelde mezelf toen al veel vragen bij van alles.”

Foto John Van den Bemt

Fascinerend

“We vingen stekelbaarsjes en salamanders, die we ook weer teruggooiden. De bouw, de kleuren en de levensomstandigheden van die dieren fascineerden me. De natuur was onze speeltuin en tevens mijn grote interesse. Rond mijn twintigste zwakte dat wat af. Ik werkte, trouwde, kreeg kinderen, dus er was minder tijd, maar de interesse bleef wel. Die werd dan weer opgewekt op vakantie, want dan is er ruimte en tijd voor. Dan zie je ineens hoe dingen veranderen. In 1976 zijn we in een Deux Chevaux de Alpen overgegaan en kampeerden bij Lago Lugano. Dat was toen zo vervuild, dat de dode vissen erin dreven. Je mocht er dan ook niet zwemmen, de riolering loosde daar zo het vuile water in het meer. Schokkend vond ik dat.”

John Van den Bemt - prachtige kleuren in bermen

Veel positieve reacties

“Op mijn 52ste moest ik om medische redenen stoppen met werken. Ik had goede contacten met de gemeente en in overleg bakende ik stukken berm van zo’n twintig meter af. Tijdens vakanties zag ik bermen en bergweiden waar veel bloemen stonden. Ik kreeg het idee om dat thuis ook te gaan doen en zo de bermen te herstellen. De gemeente vond het een goed idee en ik kon beginnen. Het eerste stuk berm dat ik deed was de berm van het Dondersteen. Ik perkte een deel af en de gemeente haalde de toplaag weg, zodat ik kon inzaaien. Vanuit de bewoners en fietsers kwamen meteen veel positieve reacties. Ik zaaide klaprozen, korenbloem, margrieten, gele ganzenbloem, …, dat waren zaden waar je gemakkelijk aan kon komen.”

John Van den Bemt - Onderhoud van bermen

Houtkanten

“Met een vriend mocht ik houtkanten aanleggen, dat zijn lage bomen. Dat deed ik ook met scholen, zoals de Sint-Vincentiusschool op Horendonk. Met houtkanten krijg je een enorme toename van vogelsoorten en insecten, vooral solitaire insecten en bepaalde bijensoorten, zoals zandbijen. Het effect was na een paar jaar, toen ze een bepaalde grootte hadden, ook goed te zien.”

John Van den Bemt - Salamanders

Rose Grononpad

“Het bermen inzaaien breidde steeds verder uit. Van Heemtuin Rucphen kreeg ik een gevarieerd bod van zaden, daar kweekte ik plantjes van op, die ik later in de berm plantte. Plantjes als blauwe knoop, knoopkruid, kattenstaart, koninginnekruid, … Dat zijn goede insectenplanten en met name knoopkruid is goed voor de putter- of distelvink. Vooral in het Rose Grononpad hebben we veel geplant, dat heeft namelijk een heel geschikte berm. Sindsdien komen er veel wandelaars en fietsers om van de bermen met mooie bloemen te genieten. Ze komen uit Wuustwezel, Kalmthout, Nieuwmoer, Roosendaal en Nispen.”

John Van den Bemt - Kleurenpracht in de berm

Voorbijgangers tonen hun dankbaarheid
“Afgelopen vrijdag heb ik een gesprek met Helmut Jaspers gehad, in verband met het uitvoeren van een aantal projecten. De bermen hebben namelijk het welzijnsgevoel van de bewoners van Essen en naburige gemeentes verstevigd. We krijgen zoveel bedankjes van mensen die voorbij komen, lopend of op de fiets, dat is echt een oppepper en een heel fijn gevoel! Ook de directies en leerkrachten van diverse scholen waren bereid om met de leerlingen natuurprojecten te verwezenlijken. Ik merk dat de kinderen net zo geïnteresseerd zijn in de natuur als wij dat vroeger waren. Wat dat betreft is er niets veranderd, maar hun leefomgeving helaas wel. Overal zijn auto’s, het is hun onmogelijk gemaakt om op straat te spelen. Vroeger waren kinderen constant in beweging, nu moeten ze daarvoor naar een sporthal.”

“We krijgen zoveel bedankjes van mensen die voorbij komen, lopend of op de fiets, dat is echt een oppepper en een heel fijn gevoel!”

De bijzondere hobby van John Van den Bemt2

Automobilisten negeren borden

“Helmut Jaspers liet een aantal jaren geleden borden plaatsen bij de landbouwwegen, om deze autovrij te maken. Een blauw bord met een tractor, een fietser, voetgangers en een ruiter er op. Ander verkeer is dus verboden, maar teveel automobilisten negeren het en rijden gewoon door. Dat kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden en frustraties geven bij mensen die daar juist tot rust komen. Op een overtreding staat €150,- boete en de politie controleert op onverwachte momenten. Helaas zijn de wegdekken ook vaak gevaarlijk slecht, wat al tot ongelukken heeft geleid. Ook zijn er geen uitwijkvakken voor de zwakke weggebruiker voor als er een tractor aankomt.”

De bijzondere hobby van John Van den Bemt

Emotionele opkikker

“Als ik langs bloeiende bermen kom, die wij hebben ingezaaid en beplant en ik hoor vogels fluiten en de insecten zie en de schoonheid van de houtkanten, dan krijg ik een emotionele opkikker. Maar het brengt ook veel werk met zich mee. We zijn dan ook altijd op zoek naar mensen om ons team te versterken. Als iemand een paar uur in de maand bij zou willen springen, helpt dat al enorm en we hebben voor iedereen aangepast werk. Als mensen zich ook voor de natuur en de dieren willen inzetten, kunnen ze zich bij de groendienst van de gemeente aanmelden. Dan krijg ik daar automatisch bericht van.”

“Mijn vrouw en ik wonen op de Heikant en ik heb nog allemaal plannen om ook daar het woongenot te verhogen!”

NN

Foto’s: John Van den Bemt, Noordernieuws.be

Facebook172
Twitter
Follow Me
Tweet