Laatste nieuws:
Hoe vaak moet je deze dagdagelijkse dingen schoonmaken

Hoe vaak moet je deze dagdagelijkse dingen schoonmaken?

Maak je elke week de afstandsbediening van je televisie schoon? Dan ben je heel goed bezig. Maar weet je ook hoe vaak je propere lakens op bed moet leggen? Of hoe vaak je je sponsjes moet vervangen? Wij zochten het voor je uit.

1. De spons

Gebruik je een spons om af te wassen? Neem dan élke week een nieuwe. En let op: de bacteriën in het afwaswater kunnen je eten bederven. Gebruik ze dus enkel om af te wassen, en niet om je werkblad schoon te vegen.

Wil je toch je werkblad of kookplaten schoonmaken met een spons, gebruik dan een andere dan die waarmee je afwast. Daarom dienen die verschillende kleurtjes. Ook deze ‘werkbladspons’ kun je best elke week vervangen.

2. Washandjes

Met een washandje fris je je ’s morgens in een mum van tijd op. Maar ze zijn een gevaarlijke bron van bacteriën. Zeker als ze niet helemaal droog zijn wanneer je ze opnieuw gebruikt. Neem daarom elke ochtend een proper washandje, om vervelende ziektes te voorkomen.

3. Badhanddoeken

Ben je single of gebruikt iedereen z’n eigen handdoek? Dan hoef je ze maar één keer per week te wassen. Zorg wel dat de handdoeken volledig droog zijn voor je ze opnieuw gebruikt.

Met kleine kinderen in huis worden badhanddoeken weleens gedeeld. Dan kun je ze best elke dag wassen, of vervangen door een propere. Zo voorkom je een vervelende oog- of oorontsteking.

4. Tandenborstel

Een klassieke tandenborstel of een elektrische, dat maakt niet uit. Het is aangeraden om elke drie maanden je tandenborstel(kop) te vervangen. Nog een tip: leg je tandenborstel nooit in de buurt van het toilet. Bacteriën kruipen uit je toilet en nestelen zich waar ze maar kunnen, dus ook op je tandenborstel.

5. De badkamer

De badkamer poetsen is wellicht niet je favoriete werk. En toch zou je elke week je badkamer grondig moeten schoonmaken. Probeer zoveel mogelijk de deur van je badkamer open te laten. Op die manier blijft er geen vocht hangen en geef je bacteriën geen kans om te groeien.

6. Het toilet

Nog zo’n vervelende karwei: het toilet kuisen. Ook hier volstaat het om één keer per week je toilet grondig schoon te maken. De toiletbril daarentegen kun je best meerdere keren per week schoonvegen, zeker als je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt. Extra tip: doe de toiletbril altijd naar beneden na het gebruik.

7. Beddengoed

Verse lakens? Zalig! Dat gevoel kun je vanaf nu elke week beleven, want ook je beddengoed kun je best één keer per week vervangen. Trek je je oude lakens af? Laat dan je matras enkele uren afkoelen en ademen.

Ga je regelmatig slapen zonder je make-up te verwijderen? Dan verander je best de dag nadien van kussensloop om geen infecties op te lopen. Je kussen zelf hoef je maar twee keer per jaar te wassen.

8. De ijskast

Je ijskast schoonmaken vraagt tijd, veel tijd. In het beste geval maak je je koelkast één keer per week schoon. Heb je daar geen tijd voor? Dan volstaat het om elke dag de klink van je ijskast proper te maken, want daar vind je de meeste bacteriën. Nog een tip: was altijd je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. Zo voorkom je ziektes als salmonella.

9. Waterfles

Gebruik je een herbruikbare fles? Dan is het aangeraden om die grondig te wassen voor je ze opnieuw vult. Je kunt een ongewassen waterfles vergelijken met een toiletbril, niet echt smakelijk dus.

10. Smartphone en computer

Ben je uren per dag met je smartphone of computer bezig? Geen zorgen. De bacteriën die je op je toestel vindt, zal je ongetwijfeld zelf al meedragen. Je antilichamen voeren al lang de strijd om je ertegen te beschermen. Toch maak je ze best één à twee keer per maand schoon.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay