Laatste nieuws:
Jan Costermans met Stephen Tompkinson van de TV serie DCI BANKS
Jan met Stephen Tompkinson van de TV serie DCI BANKS

De bijzondere hobby van … Jan Costermans

Een handtekening is niet zomaar iets. Je hebt een handtekening nodig als je een huis koopt, trouwt, een cheque tekent, een opdracht geeft en nog talloze andere dingen. Een handtekening moet uniek zijn en door de persoon zelf ontworpen. Vanwege het unieke karakter van handtekeningen, hebben veel mensen er een hobby van gemaakt om ze van bekende personen te verzamelen.

Tienduizend handtekeningen

Jan Costermans (65) verzamelt al dertig jaar handtekeningen en heeft er ondertussen bijna tienduizend verzameld! Hij was er al vroeg mee begonnen: op zijn twaalfde, zoals veel kinderen dat doen, met name van voetballers en zangers. Op die leeftijd woonde hij in een internaat, dat tegenover het voetbalveld van Club Brugge lag, dus dat waren zijn eerste aanwinsten. De handtekeningen belandden in een schuif. Jaren later vond hij ze ergens terug en realiseerde zich, dat dit toch wel erg leuk was en werd enthousiast verzamelaar. Vooral op de toenmalige jaarmarkten van Essen kwam hij veel handtekeningen tegen van uiteenlopende bekendheden. Met name de Duitse voetballers zijn goed vertegenwoordigd in zijn verzameling. Jan schrijft dan naar een club, ter attentie van de persoon van wie hij een handtekening wil hebben en sluit daarbij een aan zichzelf geadresseerde envelop bij met postzegel.

Bill Clinton

Zijn verzameling bevat heel wat wereldberoemdheden, zoals Bill Clinton. Jan ontmoette Bill Clinton in Antwerpen. “Ik heb van 10:00 tot 23:00 aan het hotel gestaan om hem te vragen een foto te signeren,” vertelt Jan, “je moet er wat voor over hebben. Hij kwam in ieder geval heel sympathiek over.”

Hillary Clinton

Beurs in Londen

Soms gaat Jan ook naar een beurs in Londen. “Je verblijft dan drie dagen in een hotel, waar nog dertig filmsterren en astronauten verblijven. Daar kun je dan een foto met handtekening kopen. Als je je voor zo’n weekend opgeeft, moet je drie voorkeursnamen opgeven. Op zaterdagavond ga je dan met één van die drie uit eten, samen met nog negen andere mensen. Dan kun je heel de avond met ze praten en vragen stellen.”

Michael Lonsdale en Stella Stevens

Op een beurs zat Jan met Michael Lonsdale aan tafel, bekend als de slechterik in de James Bond film Moonraker. Hij was ook één van de paters in In the name of the Rose. “Een andere keer zat ik aan tafel met Stella Stevens, zij deed ooit mee in ‘Girls, girls, girls’, een film met Elvis Presley. De volgende ochtend zat ik te ontbijten en vroeg ze of ze samen met mij mocht eten. Twee uur hebben we toen over van alles zitten kletsen.”

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin
Extreme prijzen

Meestal vragen de beroemdheden twintig tot dertig pond voor een foto met handtekening (€25,- tot €35,-, nvdr). Een grote uitzondering met extreme prijzen, is de astronaut Buzz Aldrin. “Die vroeg tien jaar geleden al negentig pond, nu vraagt die gerust 385 pond! Ongeveer vijfhonderd euro dus.”

Laurel & Hardy 001

Met Christopher Atkins van de Blue Lagoon
Met Christopher Atkins van de Blue Lagoon
Met Guy Siner, Lt Gruber uit “Allo ! Allo!”.
Met Guy Siner, Lt Gruber uit “Allo ! Allo!”.
Elvis Presley

Ook op veilingen in Londen zoekt Jan naar handtekeningen. Een kleine greep uit zijn verzameling: Charlie Chaplin, Laurel & Hardy, Edith Piaff, een brief van koning Leopold l. “Ik heb ondertussen handtekeningen van alle koningen en ook een Nieuwjaarskaart van Filip en Mathilde.”

Filip & Mathilde 001

Het lukt niet altijd

Het lukt niet altijd om handtekeningen van bepaalde mensen te vinden. “Ik zoek bijvoorbeeld al lang naar een handtekening van Malala Yousafzai, dat meisje dat in haar hoofd geschoten werd en het overleefd heeft”, zegt Jan, “Haar vader werkt op het consulaat in Birmingham, maar alle post wordt tegengehouden in verband met bedreigingen. Ook heb ik de handtekeningen van alle alle wielrenkampioenen van België sinds W.O.l.” Laatst bekeek Jan een serie uit de tachtiger jaren: ‘Langs de kade’, wat hem inspireerde om ook de handtekeningen van deze acteurs te gaan zoeken. “In de serie speelde de slechterik Bastens, zijn echte naam is Marcel Hertoghs en woont in Ekeren. Marcel was actief met hamerslingeren, discuswerpen en amateurtoneel. Het lukt me tot zover niet om zijn handtekening te vinden. Net als die van Eva De Wel, het jonge meisje in de serie, daar is gewoon helemaal niets over te vinden! Net als van de Nederlandse zangeres Joey Dyser. Die had half de jaren ’70 een grote hit met ‘100 Years’.”

André Rieu

Vorig jaar speelde André Rieu in Maastricht en Jan stond buiten bij de artiesteningang te wachten, samen met drie Ierse vrouwen die nogal dronken waren. André kwam naar buiten en keek niemand aan, stapte in zijn auto en reed weg. De vrouwen vertrokken toen ook en vijf minuten later keerde André Rieu weer terug en signeerde Jans foto. “De mensen van de beveiliging zeiden dat dit heel uitzonderlijk was en dat hij zelden handtekeningen uitdeelt. Dat zijn dan wel heel leuke dingen om mee te maken.”

Met zanger Erik Van Neygen die bevriend raakte met Jan
Met zanger Erik Van Neygen die bevriend raakte met Jan
Unieke verzamelingen

Jan heeft ook een website, waar mensen die ook handtekeningen verzamelen of dat willen gaan doen, terecht kunnen met al hun vragen: http://blog.seniorennet.be/behaver/.
Het online veilinghuis Catawiki brengt iedere drie maanden een blad uit. “Ik lees dat van A tot Z, geweldig vind ik dat. Op de laatste bladzijde is er altijd een artikel over unieke verzamelingen. In één van die bladen toonde iemand zijn verzameling: penissen van dieren. Ik hou het wel bij handtekeningen.”

Op de grote foto: Jan met Stephen Tompkinson, ook gekend als DCI BANKS uit de gelijknamige TV-serie.

NN

Hebt u ook zo’n interessante hobby of kent u iemand? Laat het ons weten via het contactformulier.

 

Facebook160
Twitter
Follow Me
Tweet