Hoe je woning verluchten tijdens de winter

Hoe je woning verluchten tijdens de winter?

Tijdens de wintermaanden hebben we het graag warm, vooral de nachten zijn behoorlijk fris. Het liefst sluiten we dan ook alles in huis af om de warmte binnen te houden. Maar door alles af te sluiten, beperk je de ventilatie en dat is niet gezond. Daarom is het cruciaal om je woning goed te verluchten in de winter.

Regelmatig verfrissen

Ventilatie in een woning is belangrijk voor de gezondheid van de bewoners, of het nu zomer of winter is. Het is cruciaal om de vochtige of vervuilde binnenlucht regelmatig te vervangen door verse buitenlucht. Binnenlucht bevat na verloop van tijd vocht, koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen. Je woning regelmatig verfrissen, is niet enkel cruciaal voor de gezondheid van de persoon die in het huis of appartement woont, maar ook voor een goede staat van de woning.

Zet de ramen open

De stap naar een verlucht huis is gemakkelijk. Door je enkele eenvoudige gewoontes aan te meten, zorg je ervoor dat de lucht in huis al snel een pak gezonder is. Ook al is het buiten koud, door ’s morgens de ramen van je slaapkamer een uurtje open te zetten, het badkamerraam te openen nadat je gedoucht hebt, … creëer je snel een gezonde circulatie. Ben je toe aan een schoonmaak, zet ook dan even alle ramen in huis open en laat de lucht doorheen de ruimte waaien. Als je dweilt met de ramen open, droogt je vloer bovendien sneller en de lucht in huis is ook mee ‘schoongemaakt’.

Vochtproblemen en schimmel

Maar zelf verluchten gaat niet enkel om ramen openzetten en de koude buitenlucht binnenlaten. Het is ook heel belangrijk dat je goed verwarmt. Want wanneer vocht in de lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, condenseert de lucht. Deze condensatie kan vochtproblemen en schimmel veroorzaken. Vooral de afwisseling van regelmatig korte periodes koude buitenlucht binnenlaten en daarna je woning weer verwarmen, is het meest doeltreffend.

Mechanische ventilatie

Je woning zelf verluchten is een goede eerste stap, maar wanneer je echt goed wilt ventileren in huis, en hierbij liefst zo weinig mogelijk energie bij wilt verliezen, kun je beter mechanisch ventileren. Want laten we eerlijk zijn, door steeds de ramen open te zetten en daarna goed te verwarmen, lopen de verwarmingskosten wel op. Een mechanisch ventilatiesysteem regelt de toevoer en afvoer van lucht in je woning automatisch en zo efficiënt mogelijk. Bovendien zijn er systemen die extra focussen op energiezuinig ventileren. Je goed informeren over de verschillende ventilatiesystemen is dus de boodschap.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook36
Twitter
Follow Me
Tweet