Laatste nieuws:
Overzichtsfoto Veere

Het Veerse Meer: Nederland met z’n meest Bourgondische kantjes

We lezen om te reizen. Met dat voorstel kwam de hoofdredactie van Noordernieuws me polsen om regelmatig een verborgen plekje, niet heel ver weg, voor te stellen. “Zoek het niet te ver”, was het verzoek. Alzo geschiedde dat ik voor de eerste reisopdracht naar onze Noorderburen trok. Het Veerse Meer in Zeeland met name. Kan je Neeltje Jans? Dan ben je aardig in de buurt. Dit indrukwekkend werkeiland annex natuurpark is een onderdeel van de Oosterscheldekering en de poort naar Veere toe. Een plek waar je de geschiedenis letterlijk op straat vindt…

 
Mario De Wilde 

 

De Campveerse Toren - fietsen

Authenticiteit en puurheid

Geen horden Amerikaanse toeristen die duizenden kiekjes maken, maar authenticiteit en puurheid is het eerste wat me opvalt. We checken in bij Romantik Hotel Auberge Campveerse Toren waar de alleraardigste gastvrouw Hendrina van Cranenburgh ons persoonlijk begroet en ons wikipediagewijs vertelt over dit oer-Zeeuwse stadje uit de 12de eeuw. Intussen leidt ze ons rond in haar historisch hotel dat nagenoeg op het water gebouwd is. Begin van de 15de eeuw werd het gebouwd als extra versterking aan de zeezijde van een 14e eeuwse ommuring. Ruim zes eeuwen geleden dus… Toegeven, de toren heeft als monument de tand des tijds flink doorstaan. Het was trouwens in deze Campveerse toren dat Willem van Oranje, stichter van het Nederlandse koningshuis, zijn huwelijksontbijt in 1575 organiseerde.

Romantik Hotel Auberge de Campveerse Toren - Veere

Schotse wol

Veere telt vandaag iets meer dan 1200 zielen en wordt omringd door kerkringdorpen met schattige namen als Serooskerke, Aagtekerke, Gapinge, Grijpskerke, Meliskerke, Biggekerke en Koudekerke, Het stadje heeft geen verkeerslichten en de klok tikt hier ieder moment van het jaar flink wat trager. Je zal dus betere smoezen moeten verzinnen wanneer je in Veere te laat thuis. Het haventje, vlak naast de Campveerse Toren, staat sinds de Deltawerken niet meer in verbinding met de zee. Dat was daarvoor wel anders. Al voor de Gouden Eeuw was Veere immers een bloeiende en belangrijke handelsstad, onder andere als stapelplaats voor Schotse wol. Na deze bloeiperiode, waarvan vele gebouwen in de stad nog getuigen, werd Veere tijdens de Bataafse Republiek een vissershaven. Nu is het een toeristische trekpleister, dankzij haar historische karakter en de vele watersportmogelijkheden die er zijn.

De Campveerse Toren uitzicht haven

Koning Arthur

We krijgen in de Campveerse Toren een romantisch tafeltje aangebonden met heerlijk zicht op de haven. Mooi verzorgde en met linnen gedekte tafels, kaarsjes, statige wijnglazen, sfeermuziekje en een ondergaande zon die het decor van het restaurant op een bijzondere manier belicht. Wat ladychef Hendrina en haar team in de keuken op de borden tovert is van het lekkerste wat je in de buurt vinden kan. Vermits deze reisreportage goed onderbouwd moet zijn, hebben we ons verblijf verlengd met een nachtje in de Toren Suite op de tweede verdieping van het gebouw. Als ik de houten draaitrap beklim, fluistert de innerlijke Koning Arthur in mij dat ik een godenkind ben. Een halfuur lang tuur ik vanuit mijn houten ledikant op de jachthaven. Een onvergetelijk panorama over het Veerse Meer waar de zon onder gaat tot aan Vrouwenpolder. De Grote Kerk houdt intussen als een strenge gouvernante de wacht over het Veerse Meer. Ik zeg je: geen vogel of mens die er vanavond aan denkt om op te stijgen om naar een andere Melkweg te vliegen.

De Campveerse Toren - Restaurant - Veere

Zandstralen

‘s Anderendaags nog een laatste wandeling langs de vloedlijn. Het water neemt me mee in een trage wals, met de kustlijn die de danspassen leidt. Een hoge golf pletst zeewater in m’n gezicht en mijn glimlach wordt gezandstraald van contentement. Tijd om dit juwelenkist achter ons te laten. We passeren op weg naar de eigen heimat de piepkleine kustplaatsen Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en het veelbezongen Zoutelande. Zij krijgen vooral tijdens de vakantiemaanden veel Vlamingen op bezoek. De geneugten van het Bourgondisch leven lokt de levensgenieter maar wat graag naar deze regio. Ik was er eveneens twee dagen. Ik zeg je: dichter bij het paradijs kon ik niet komen…

 

Romantik Hotel Auberge De Campveerse Toren behoort tot de groep van Romantik Hotels, waarvan er meer dan 200 het profiel van familiale gastvrijheid, een heerlijke keuken en luxe hebben.
De Campveerse Toren, Kaai 2, 4351 AA Veere (NL), web: www.campveersetoren.nl