Laatste nieuws:
Het lokaal bestuur blijft ook in 2024 investeren

Het lokaal bestuur blijft ook in 2024 investeren

In het laatste jaar van deze legislatuur komt het lokaal bestuur Wuustwezel met een financieel meerjarenplan tot 2027. Zo vermijden ze dat er in het verkiezingsjaar een nieuwe begroting moet worden opgemaakt.

Realistisch begroot

In een context van onzekere energieprijzen, stijgende loonkosten en oplopende pensioenen werd ambitieus maar vooral realistisch begroot. Tal van grote en kleine investeringen staan op de planning voor de komende jaren.

Herinrichting Dorpsstraat

Qua wegenwerken kijken ze vooral naar de herinrichting van de Dorpsstraat, waar dit jaar de voorbereidende werken van start gaan. Voor de échte werken in 2025 beginnen wil het bestuur dat de Biest herinrichten als leefbare fietsstraat. Daarnaast moet er ook een alternatieve fietsverbinding zijn tussen Kampweg en Gasthuisdreef. Die twee werven dragen bij aan de veiligheid van de fietser tijdens én na de werken in de Dorpsstraat.

Investeren in onderwijs

Als we naar de scholen kijken dan plant het bestuur een nieuwbouw voor gemeenteschool De Wissel. De realisatie is voorzien in 2025 en 2026. Dit met vooral Vlaamse subsidies maar ook een aanzienlijk deel eigen middelen. Dat eigen aandeel is ook de enige lening die de komende jaren wordt ingeschreven. Op die manier blijft de leninglast erg laag. In gemeenteschool Klim Op in Gooreind wordt werk gemaakt van het ontharden en vergroenen van de speelplaats. Meer informatie daarover volgt binnenkort.

Sportpark De Dorens

In het sportpark van Loenhout wordt de komende jaren geïnvesteerd in een kunstgrasveld en nieuw sanitair. Na Gooreind en Wuustwezel zal binnen enkele jaren ook Loenhout het eerste kunstgrasveld in gebruik kunnen nemen. Ook op de planning staat het vernieuwen van de sanitaire faciliteiten van het sportpark. Hoognodig voor zowel de recreatieve sporters als zij die aangesloten zijn bij Loenhout SK. Samen wordt bekeken hoe dit zo efficiënt mogelijk kan uitgewerkt worden.

Uitkijktoren De Klot

De uitkijktoren De Klot is na net geen tien jaar aan vernieuwing toe. Weer en wind hebben de stabiliteit toegetakeld en moet er dus geïnvesteerd worden in een nieuwe versie van deze toeristische voltreffer. Begin dit jaar zal hij herrijzen. Verder zijn er nog héél wat wegenwerken, herstellingen aan voet- en fietspaden voorzien. Uitschieters zijn de plannen om het Burgemeester Van Looverenplein rond 2027 te vernieuwen en in de Rijsvennen en Vlaanderenstraat het parkeeraanbod te verbeteren. Tot slot zijn er ook middelen voorzien om de eigen werking te garanderen. Investeringen in het wagenpark, nodige machines en ook het vernieuwen van een dak zijn voorzien in de begroting.

De belangrijkste projecten

-De nieuwbouw van gemeenteschool De Wisselis veruit het grootste project. De realisatie is voorzien in 2025 en 2026. De kostprijs wordt geraamd op bijna 6,5 miljoen euro, waarvan 3,75 miljoen subsidie. De gemeente leent hiervoor 2,5 miljoen.
-In sportpark De Dorens komt een nieuw kunstgrasveld. Daarvoor wordt 650 000 euro opzij gezet. De vernieuwing van het sanitaire blok kost zo’n 470 000 euro.
-Er wordt 225 000 euro voorzien voor het ontharden en vergroenen van de speelplaats van gemeenteschool Klim Op.
-De heropbouw van de Klot gaat ongeveer 220 000 euro kosten.
-De heraanleg van de Dorpsstraat begint vermoedelijk volgend jaar. Voor het gemeentelijke aandeel wordt 250 000 euro uitgetrokken.
-Daarnaast wordt het plein voor de bibliotheek heringericht. Dat kost ongeveer 190 000 euro.
-De technische dienst kan voor 485 000 euro nieuwe voertuigen en machines bestellen. Bovendien wordt het dak van het gemeente-magazijn voor 200 000 euro vernieuwd.
-In 2027 wordt het Burgemeester Van Looverenplein heraangelegd. Dat gaat 220 000 euro kosten.
-De aankoop van een nieuwe doorgangswoning kost 440 000 EUR, waarvan 160 000 EUR wordt gesubsidieerd. Daarnaast gaat er 50 000 euro naar de afwerking van de woning.
-Er is 100 000 euro voorzien voor werken in de Rijsvennen- en Vlaanderenstraat.

Bron en foto: Lokaal bestuur Wuustwezel

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet