Het is weer lente de klok gaat vooruit

Het is weer lente: de klok gaat vooruit!

Geniet je er ook zo van dat het al veel langer licht is? Vanaf volgend weekend kan je nog meer genieten, want dan gaat de klok een uur vooruit.

Uur langer genieten van daglicht

Komend weekend is het weer zover, zondagochtend 31 maart om 02:00 gaat de zomertijd in. Een uur korter slapen, maar een uur langer genieten van daglicht en langer buiten kunnen zitten. Deze aanpassing heeft op veel mensen invloed en de roep om de uurverandering af te schaffen klinkt al jaren, maar daar is dus nog niets van gekomen. Vergeet in ieder geval niet je wekker alvast op de nieuwe tijd te zetten als je zaterdagavond gaat slapen. Dat betekent niet alleen een uur slaap minder, maar vooral een biologische klok die een beetje in de war is. Hoe sterk je reageert op de introductie van de zomertijd, is afhankelijk van je slaapritme en je gezondheid. Het verschilt dus sterk per persoon. Als je het goed doet kun je je biologische klok binnen één dag weer op orde hebben. En als je het niet goed doet? Tja, dan gooi je je hele week overhoop!

Zet je interne biologische klok een uur vooruit

Alsof het nog niet genoeg werk is om al die klokjes overal goed te zetten (hint: magnetron, auto, wekker, telefoon, tv-set). Zodra alle klokken vooruit zijn gedraaid begint het echte werk: het vooruit draaien van je biologische klok. Wat houdt dit precies in? Om een gezond slaapritme te onderhouden dat aansluit bij de seizoenen, past je lichaam zich aan op de 24-uur cyclus van de aarde. Dit doet je lijf door middel van licht.Als het erg licht is (met daarin veel ‘blauwe’ lichtstralen), dan weet je lijf dat het ochtend is. Als het licht afneemt en minder blauw bevat, weet je lijf dat de zon ondergaat. Zodra het donker is weet je lijf dat het bedtijd is, en wordt je lichaam hierop voorbereid.
Je lijf heeft niets met klokken te maken, maar je leven wel. Als jij plotseling gaat leven in een ander ritme en wil slapen terwijl je lijf nog denkt dat het namiddag is, dan kan dit problemen geven. Daarom is het belangrijk om het tijdverschil op te heffen en je lichaam te laten wennen aan het nieuwe ritme.

Zo synchroniseer je je interne biologische klok

Je lichaam neemt het licht waar via speciale receptoren in je ogen. Door verstandig om te gaan met licht kun je je lijf snel laten wennen aan het nieuwe ritme:|

 • Zoek ’s morgens direct het daglicht op, laat bijvoorbeeld de gordijnen open en ga sowieso naar buiten zodra je wakker bent (minimaal 15 minuten).
 • Vermijd licht zoveel mogelijk zodra de zon onder gaat zodat je lijf begrijpt dat het bedtijd wordt. Dus geen felle lampen en geen felle beeldschermen!
 • Belangrijk is ook dat je de nieuwe tijd direct beschouwt als de echte tijd. Leef dus met het nieuwe ritme, en begeef je zoveel mogelijk in de buitenlucht op verschillende tijdstippen.
 • Wanneer je naar bed gaat: Zorg voor een goede slaapsituatie
Ga je een uur eerder slapen dan normaal?

Als je in het nieuwe ritme stapt kan het zijn dat je een uur eerder gaat slapen dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat je niet makkelijk in slaap kunt komen. Neem daarom de volgende maatregelen:

 • Geen koffie, alcohol of drugs vanaf de namiddag.
 • Zorg voor beweging (sporten, wandelen, dansen, fietsen etc.), liefst in de buitenlucht, maar wel voor het avondeten.
 • Kies wat kalmerende rituelen (rustige muziek, rustgevende geuren, banaan, warme melk etc.)
 • Eet wat koolhydraten (en eventueel vet) voor het slapengaan om makkelijk in slaap te komen.
 • Geen huisdieren in bed! Je huisdieren kunnen erg onrustig zijn, omdat ze ook moeten wennen.
 • Beperk het aantal dutjes gedurende de dag (ga liever bewegen om je energie terug te krijgen), beperk het anders tot een powernap van 20 minuten. Het is de bedoeling dat je snel in je nieuwe ritme komt.
Als je echt niet in slaap kunt komen

Lig je ondanks deze maatregelen toch nog een halfuur naar het plafond te staren met open ogen? Doorloop dan rustig deze stappen en voel hoe je rustig in slaap glijdt:

 • Adem rustig in en uit
 • Concentreer je op je ademhaling
 • Als er gedachten langskomen, breng je je aandacht weer rustig terug bij je ademhaling
 • Kalmeer je lichaam en laat je hoofd tot rust komen, zo kom je veel makkelijker in slaap.
Waarschuwing!

Wees maandag extra voorzichtig op de weg. Er schijnen in de week na de invoering van de zomertijd meer ongelukken te gebeuren. Doe bovendien rustig aan met drukte en stress, er komen ook meer hartaanvallen voor.
Leg jezelf iets minder werk op, maak het jezelf niet te moeilijk. Geef je lijf gewoon even tijd om te wennen en accepteer dat je je misschien een dagje iets minder fit voelt dan normaal.
Ga er ook vooral niet over lopen zeuren. Leef met de nieuwe tijd en doe net of er niets is veranderd. Hoe meer aandacht je eraan besteedt des te meer last je ervan zult hebben. Leef gewoon lekker door en je zult zien dat je dinsdag weer helemaal in je ritme bent!

Bron: SoChicken
Foto: Pxhere

Facebook890
Twitter
Follow Me
Tweet