Laatste nieuws:
Het gaat niet goed met de egel

Het gaat niet goed met de egel

Help jij de egels?

Ik heb een egel in de tuin. En jij, zie jij wel eens egels in jouw tuin? Egels zijn hele bijzondere dieren, maar zo vaak kom je ze niet tegen! Ja, op straat platgereden door een auto. Wist je dat er jaarlijks meer dan 135.000 egels door ons geliquideerd worden? Best triest eigenlijk. De vraag is: is de egel zo dom of hebben ze geen keus en is het leefgebied van de egel te klein waardoor ze de oversteek moeten maken om aan voedsel te komen?

Leefwijze van de egel

Hoe zit dat nou met die egel, waar leeft hij van? Zorgt hij voor overlast en zijn het nuttige dieren? Egels zijn (in tegenstelling wat sommige mensen soms denken) nuttige dieren voor je tuin. Ze bestrijden op natuurlijke wijze veel plagen. In het voorjaar eten ze graag regenwormen, rupsen en kevers. In de zomer en het najaar eet een egel vooral insectenlarven, oorwormen, luizen, duizendpoten, pissebedden en slakken. Bij deze speurtochten naar voedsel moeten ze het vooral hebben van hun neus en gehoor. Ook de snorharen zijn een goed hulpmiddel waar ze mee voelen en waarnemen of er vijanden in de buurt zijn door trillingen.

Wie meer wil doen kan de egels helpen!

Er is niks meer te vinden voor onze tuinvrienden. Je zou toch denken dat iedereen wel een rommelhoekje in de tuin heeft of kan creëren waar de egels zich prettig voelen. De familie egel is je dankbaar wanneer je:
-een hoop bladeren laat liggen,
-een aantal dakpannen zo neerlegt dat er een opening ontstaat waar ze tussen kunnen kruipen
-een stapel boomstammetjes, bakstenen, en andere stapelbare elementen laat liggen voor nestruimte. En ook om in te kunnen overwinteren.

Erfafscheidingen, hekwerken, ondoordringbare constructies

Volgebouwde woonwijken met erfafscheidingen, te kust en te keur, houten en betonnenschermen worden als tuinjuwelen in de grond gestampt. Onze tuin is een ondoordringbare burcht geworden voor egels. Logisch ook dat je ze alleen maar ziet wanneer ze op straat zijn geliquideerd. Wist je dat de egels tussen eind juli en half oktober jongen krijgen? Moeder egel moet om haar jongen te voeden steeds verder lopen om voedsel te vinden. En ja, dat betekent dat ze ook vaker de straat over moeten steken. En dat allemaal omdat wij het onderhoudsarme tuintje zo handig vinden. Je helpt de egel door een plank van de schutting iets in te korten zodat er een opening ontstaat of door een hekwerk 10 cm vanaf het maaiveld te monteren. Zodat ook jou tuin als restaurant kan dienen.

Maak het de egel naar zijn zin

Een aantal recepten om het de egel naar de zin te maken en hoe we onze belofte kunnen waarmaken.

Tip 1: water in de tuin
Zet tijdens warme en aanhoudende droge periodes een schaaltje water in de tuin. Melk is uit de boze voor egels, omat de lactose in melk ze diarree bezorgt.

Tip 2: ruimte maken
Maak een plaatsje in de tuin waar ze hun nest kunnen bouwen. Dit is ook de plek waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Egels gaan eind november begin december in winterslaap. Ze verliezen tijdens de winterslaap 25% van hun lichaamsgewicht. In april, wanneer ze uit de winterslaap komen, gaan ze ook direct op zoek naar voedsel

Tip 3: kattenvoer
Zet een bakje kattenvoer klaar zodat ze kunnen aansterken in het voorjaar.

Het gaat niet goed met de egel

Tip 4: moestuiniers let op
Moestuiniers: let op bij het afdekken van de gewassen met netten. Denk ook aan de egel, voorkom dat ze verstrikt raken in de netten.

Tip 5: rij voorzichtig
REMMEN. Hoe kan het zo zijn dat we zoveel egels per jaar doodrijden!

Tip 6: egel gevonden die hulp nodig heeft breng hem naar een Egelopvang bij jou in de buurt.

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Noordernieuws.be

Facebook502
Twitter
Follow Me
Tweet