Laatste nieuws:
Heb jij de juiste bak voor je kat

Heb jij de juiste bak voor je kat?

Katten zijn hele propere dieren. Een kat die onzindelijk gedrag vertoont, geeft aan dat iets niet okay is. Helaas kijken ontwikkelaars en aanbieders van kattenbakken steeds meer naar het bedienen van het gemak voor de mens en steeds minder naar de natuurlijke behoeften van de kat.

Plastic zak voor de kattenbak

Zodoende is ook het fenomeen ‘plastic zak’ voor de kattenbak ontstaan. Super fijn want de kattenbak blijft ‘proper’ en de eigenaar hoeft niks anders te doen dan de zak met vieze inhoud te vervangen voor een nieuwe zak met verse bakinhoud. Heel makkelijk voor de mens, maar hoe zit het dan met de kat? Die schraapt met haar nagels regelmatig over de bodem als zij haar ontlasting wil begraven. Zij raakt het plastic, wat erg raar aanvoelt aan haar voetjes en soms blijft er plastic steken onder haar nagels. Tijdens het schoonmaken van haar poten, likt ze haar voeten en nagels schoon en kan ze het plastic binnen krijgen. Het lijkt onnodig om te zeggen maar wij willen onze lezers erop attenderen dat dit niet goed is voor de gezondheid van een kat. Ons advies: weg met die zakken en maak de kattenbakken elke week met heet water schoon. Dit lijkt ons niet al te veel moeite, behalve dat je het grit in vuilniszak moet gooien en de bakken even schoonmaakt met heet water. Kleine moeite als dit ten goede komt van het welzijn en de gezondheid van je kat(ten) toch?

Onzindelijk gedrag

Vertoont je kat onzindelijk gedrag, dan is de eerste stap altijd om een medische oorzaak uit te sluiten. Laat vooral de urine checken en indien je kat zeven jaar of ouder is, ook het bloed. Naast het uitsluiten van een medische oorzaak, is het zorgen voor voldoende kattenbakken (het aantal katten +1) met de juiste omvang (1.5 × de omvang van de kat), inhoud (zandachtige substantie) en op een veilige locatie geplaatst, erg belangrijk in de preventie van onzindelijk gedrag.

Kattenbak met rooster

Een kattenbak met een rooster in de bodem, zodat de ontlasting naar beneden kan vallen in een bak, is ook niet zo fijn voor een kat. Het doet vaak pijn aan haar voeten en soms de nagels, als zij haar ontlasting wil begraven. Als er een krant wordt gebruikt om de onderkant van de bak schoon te houden, is dat trouwens ook niet prettig tijdens het begraven. De kat kan dan krantenpapier onder haar nagels krijgen en ze kan inkt van de krant onder haar voetzolen krijgen, die ze tijdens het schoonmaken oplikt wat tevens niet goed is voor haar gezondheid.

Bron: All about kats
Foto: Pixabay

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet