Groen of bruin vijverwater helder krijgen

Groen of bruin vijverwater helder krijgen

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over een biologisch evenwicht in de vijver, maar wat betekent dit precies?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig: een biologisch evenwicht is een gemeenschap tussen planten en dieren, die zichzelf in stand houdt. En dit evenwicht kan natuurlijk goed of verstoord zijn. Als het goed is hebben we een heldere, gezonde vijver en hoeven we ons geen zorgen te maken. Door biologische zelfreiniging houdt alles zichzelf in stand. Als het biologische evenwicht wordt verstoord, gaat het mis. De kunst is dus om te zorgen dat dit niet gebeurt.

In de meeste gevallen, wanneer het biologisch evenwicht niet in orde is, zul je de volgende verstoringen moeten gaan onderzoeken.

1. Te weinig of geen zuurstofplanten
2. Te veel of verkeerde vissen in de vijver
3. Verkeerde grond of andere substraten op de bodem of in de mandjes
4. Verkeerd of opeens kunstmatig corrigeren van de waterkwaliteit
5. Verkeerde middelen aangekocht om de vijver helder te krijgen

Een vijver vol algen kleurt bruin of groen als het warmer wordt

In regenwater, grondwater, natuurwater, leidingwater komen algen voor, die zitten hier van nature al in. Een alg is een microscopisch klein, meestal eencellig plantje. In koud water of in water waar geen licht bij kan komen zijn algen kleurloos, het lijkt dan net of ze er niet inzitten. Omdat ze kleurloos zijn is het water helder. Water uit de kraan is helder, omdat het voldaan heeft aan de twee voorwaarden: koud en geen mogelijkheid om met licht in aanraking te komen, regenwater is helder omdat het koud is. Grondwater is koud en er kan geen licht bij. Water in een vijver die is dichtgegroeid met kroos is helder, omdat er geen licht in het water komt.

Producten kunnen zuurstofplanten verslijmen

Zolang het water onder de 9 graden is zal het helder blijven, omdat de algen warmte nodig hebben om te groeien en te bloeien. Als het water in de vijver opwarmt, gaan de algen voeding opnemen uit het water. Hoe warmer het water wordt, hoe sneller dit gebeurt. De algen zijn tijdens dit proces nog steeds kleurloos. Als ze volgroeid zijn, gaan ze kleuren. In het meeste water kleuren de algen groen en in zuur water kleuren de algen bruin. De vijver wordt nu een ondoorzichtige groene of bruine soep. Bij erg warm weer kan dit proces zich al binnen enkele dagen voltrekken. Als het water kouder wordt, sterven de groene en bruine algen af. Vandaar dat de meeste vijvers in de winter weer helder worden. Als het voorjaar aanbreekt, zullen de aanwezige kleurloze algen weer voedsel opnemen en na enige tijd wordt de vijver weer groen van de volgroeide algen. Voor vijvers met algen groen of algen bruin ondoorzichtig water zijn er in de handel allerlei producten verkrijgbaar, die beweren het water weer helder te kunnen maken. Schaf je een dergelijk product aan, dan zal je snel merken dat in veel gevallen het water ook helderder wordt. Helaas is dit maar tijdelijk en zal het water na enkele weken opnieuw groen worden. Bovendien gaan de zuurstofplanten in de vijver verslijmen van deze producten.

Waarom zijn zuurstofplanten zo belangrijk

Zuurstofplanten zijn de longen van een vijver. Als er voldoende zuurstofplanten in een vijver staan, kunnen de algen niet groeien en zal het water dus helder blijven. Staan er te weinig, dan wordt er te weinig remstof geproduceerd en kunnen de algen toch groeien. Nu is het zo dat als we maar genoeg zuurstofplanten in de vijver hebben staan, het water helder blijft. Zuurstofplanten hebben we vooral nodig als het water warmer wordt, dus vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst. Daarna kunnen we met veel minder toe. Een zuurstofplant die pas eind mei begint te groeien is voor het voorjaar te laat en een zuurstofplant die na de bloei in juni afsterft geeft daarna geen zuurstof en dus ook ook geen remstof meer.

Zuurstof leverancier voor gezond vijverwater

We moeten dus zorgen dat het gehele jaar door zuurstofplanten aanwezig zijn, maar vooral in de periode van eind maart tot oktober. Een waterplant die in deze periode groeit is glanzend fonteinkruid (Potamogeton Lucens). Dit is de belangrijkste zuurstof plant voor de vijver. Zuurstofplanten zijn erg kostbaar. Bezuinig nooit op deze planten als je een heldere vijver wil hebben. Zuurstofplanten leven hoofdzakelijk van de voeding die in het water aanwezig is en slechts voor een deel van de voeding uit de bodem. Naast de zuurstof die door planten aan het water worden afgegeven, wordt ook zuurstof toegevoegd vanuit de lucht. Waar water en en lucht elkaar raken komt zuurstof in het water terecht, als er helemaal geen planten in de vijver staan is dit ook voldoende, krijgen we te maken met warme periodes dan gaat het vaak mis. we merken dat het vijverwater gaat stinken. Er komen schadelijke gassen (amoniak) vrij en deze verspreiden een onaangename geur.

Bron: Tuindingen.nl
Foto: Noordernieuws.be

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!