Gratis op reis dankzij petsitting

Gratis op reis dankzij petsitting

Verkies je op reis een huiselijke omgeving boven een hotel? En mag er gerust een hond of kat aanwezig zijn? Dan is de recente trend van petsitting in combinatie met housesitting iets voor jou.

Wat is petsitting?

Petsitting is een geweldig alternatief voor dierenliefhebbers, die op reis een knusse omgeving verkiezen boven toeristische verblijfplaatsen. Het concept, dat steeds meer aan populariteit toeneemt, is ideaal voor flexibele reizigers die kosten willen besparen.

Als petsitter let je op huisdieren terwijl hun eigenaren weg zijn. Daarbij komt dat je in het huis van de huisdiereigenaar verblijft. Op die manier doe je dus ook aan housesitting.

Enkele voordelen van de petsitting

-Overnachtingen zijn gratis.
-Door de huiselijke, authentieke ervaring voel je je minder toerist.
-Je hebt het gezelschap van een huisdier.
-Je bouwt een band op met de familie van het huisdier en kan opnieuw uitgenodigd worden voor een verblijf.
-Je geeft de eigenaren gemoedsrust tijdens hun afwezigheid.

Enkele nadelen van de petsitting

-Omdat er dieren van je afhankelijk zijn, heb je minder vrijheid om te doen wat je wilt.
-Een petsit is geen officiële reservatie, wat ervoor kan zorgen dat een reis last-minute in het water valt.
-Je verblijft op één locatie. Spontaan van plannen veranderen en verder reizen is dus geen optie. Soms is een daguitstap al niet mogelijk.
-Je verdient normaal gezien niets. Voor je inkopen zorg je zelf (tenzij de eigenaar je een zakcentje geeft of wat snacks en drankjes voorziet).

De gemakkelijkste manier om een goede petsit te vinden is via een gespecialiseerde website. Zo’n site werkt met listings van twee kanten: de eigenaren die op zoek gaan naar een petsitter en omgekeerd. Hoewel het soms wat zoeken is naar de perfecte sit, is de ervaring de moeite waard.

Hoeveel kost een petsitting?

Er zijn wereldwijd vele websites die connecties maken tussen eigenaren en mogelijke petsitters. De meeste zijn betalend en vereisen een vorm van identiteitscontrole, zoals een fotokopie van je identiteitskaart.

Dit zijn enkele populaire internationale websites die (ook tijdens corona) petsits aanbieden in Europa:
Trusted Housesitters (vanaf €99 per jaar)
Nomador (vanaf €5,41 per maand)
Housecarers (vanaf €45 per jaar)
Workaway (vanaf €39 per jaar)
Mindmyhouse (vanaf €17 per jaar)
Als algemene regel geldt: hoe duurder de inschrijving als petsitter, hoe meer listings een website biedt en hoe betrouwbaarder de eigenaren zijn.

Vind je de inschrijvingen duur? Dan moet je beseffen dat een sit van een paar nachten nog steeds goedkoper uitvalt dan diezelfde periode in een hotelkamer. Hoe vaker je gaat petsitten, hoe meer geld je dan ook uitspaart. Zijn er onvoorziene kosten? Nee. Alle websites hebben een meldpunt voor frauduleuze listings die om geld vragen. Zolang je zelf echter geen geld overschrijft naar een specifieke huiseigenaar, ben je financieel veilig.

Hoe word je petsitter?

Nadat je een lidmaatschap hebt aangekocht, kan je een profiel aanmaken. Daarin beschrijf je wie je bent, welke petsit-ervaring je hebt en naar wat je op zoek bent. Je kan ook filteren op welke dieren je wilt letten. Honden, katten en knaagdieren zijn de meest voorkomende dieren die een sitter zoeken. Soms zal je originele listings tegenkomen zoals voor paarden, leguanen of papegaaien.

Om je profiel zo geliefd mogelijk te maken, is het een goed idee om duidelijke foto’s van jezelf met dieren toe te voegen. Sommige sites staan ook referenties toe. Die kan je vragen aan je werkgever, huisgenoten of vrienden die huisdieren hebben. Een extra tip: vermeld dat je meteen beschikbaar bent voor een telefoon- of videogesprek. Die openheid wekt vertrouwen.
Hoewel eigenaren je kunnen contacteren via je profiel, ga je beter zelf actief op zoek. Kies welke periode je beschikbaar bent en waar je heen wilt. Als een petsit je aanspreekt, kan je de eigenaar contacteren. Start met het sturen naar eigenaren die nog niet veel aanbiedingen gekregen hebben. Soms zal een eigenaar speciale vereisten vermelden voor sitters. Enkele veel voorkomende zijn dat de sitter over een eigen (huur)auto moet beschikken of een bepaalde leeftijd moet hebben. Soms worden ook enkel koppels in overweging genomen.

De belangrijkste reden voor bovenstaande eisen is de veiligheid van de huisdieren. Er zijn echter genoeg eigenaren die openstaan voor jonge, alleenstaande reizigers zonder eigen vervoermiddel. Het eerste contact met een huisdiereigenaar lijkt een beetje op een jobinterview. Het is belangrijk om een positieve eerste indruk te maken. In je berichtje is het een goed idee om ervaring aan te halen die relevant is voor de huisdieren in kwestie. Je kan ook een persoonlijke connectie vermelden, zoals: “Ik lees dat je hond graag lange wandelingen maakt. Dat past perfect bij mijn actieve karakter!”

Voor een toffe petsit-ervaring kom je best op voorhand zo veel mogelijk te weten. Als de eigenaar geen of onduidelijke foto’s heeft van zijn huis en dieren, vraag dan om er meer te zien. Zorg ook dat je weet wat je takenpakket is en hoeveel aandacht de huisdieren nodig hebben. Natuurlijk moet communicatie van twee kanten komen. Heb je een ongemakkelijk gevoel bij een eigenaar omdat hij je vragen ontwijkt? Kies dan voor een andere petsit. Soms vragen huiseigenaren om een financiële deposit in geval dat je (per ongeluk) iets zou kapotmaken. Betaal echter niet op voorhand en al helemaal niet vanop afstand. Win het vertrouwen van een eigenaar liever via referenties of door het geven van je persoonlijke contactinformatie.

Je gaat op petsitting! Wat nu?

Geen leuker gevoel dan het vooruitzicht van een reis en een ontmoeting met een huisdier. Nadat een eigenaar je het vertrouwen geeft, kan je je reis plannen. Hou daarbij rekening dat een petsit steeds in het water kan vallen. Hoewel sommige websites een overeenkomst voorzien tussen de eigenaar en de housesitter, heb je geen officiële garantie dat de petsit doorgaat. Net als de eigenaar, kan jij na bevestiging ook vrijblijvend afzien van de petsitting. Reken wel op een negatieve review als je dat last-minute doet.

Om teleurstelling te vermijden als een petsit in het water valt, sta je bij het plannen van een buitenlandse reis best al open voor een back-up plan zoals een andere verblijfplaats. Boek vluchten ook niet te ver op voorhand en check geregeld het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Reken een paar dagen extra voor de start van je petsitting zodat je de omgeving kan verkennen zonder verantwoordelijkheden. Zo kan je ook de eigenaar op voorhand al ontmoeten. Je kan rondgeleid worden in het huis en kennismaken met de huisdieren. Dit is een moment waarop je bijkomende vragen kan stellen. Als alle formaliteiten achter de rug zijn, kan je reis officieel beginnen!

Na de petsit staan de meeste websites een review toe van beide kanten. Op die manier bouw je referenties op voor je volgende petsitting.
Laatste tip: zin om op petsit te gaan in het buitenland? Zorg dan voor een goede tijdelijke of jaarlijkse reisverzekering.

Bron: Europ-Assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook22
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!