Laatste nieuws:
Gordel om, ook voor je hond!

Gordel om, ook voor je hond!

Veel baasjes nemen hun hond graag mee op uitstap of op vakantie en veel honden genieten er ook van in de auto te zitten. Maar moet een hond eigenlijk een gordel dragen in de auto?

In de wetgeving staat niets specifieks vermeld over huisdieren die een gordel moeten dragen in het verkeer. De wegenverkeerswet zegt echter dat je niks mag doen dat gevaar of hinder op de weg kan veroorzaken. Wanneer jij je huisdier dus op een onveilige manier in je auto vervoert en je maakt een ongeluk of er gebeuren andere dingen, dan kan je aansprakelijk worden gesteld. Bovendien heeft een gordel voor honden voordelen voor zowel hond als baasje. Een hond die vastgeklikt zit in de auto, is zelf beschermd wanneer er een ongeval gebeurd, maar ook het baasje is veiliger aangezien de hond niet door de wagen wordt geslingerd. Plaats je hond nooit vooraan in de auto, de airbags van je auto zijn levensgevaarlijk voor honden. De auto gordel is prima voor alle hondenrassen.

De gordel

Veel baasjes kiezen ervoor om een hondennet of een veiligheidsrek te installeren tussen de achterbank en de koffer van de auto. Hierdoor zijn de chauffeur en de inzittenden wel beschermd als er een ongeval gebeurd, maar de hond zelf niet. Er bestaan verschillende systemen om je hond veilig te vervoeren in de auto. Eén van de klassiekers is de gordel voor honden. Zo zijn er systemen waarbij je de leiband van je hond met een tussenstuk kan bevestigen in de autogordel als hij op de achterbank zit. Je hond kan niet meer vrij rondlopen in de auto, wat het autorijden voor de chauffeur een stuk veiliger maakt. En met een gordel zit hij zelf ook veilig vastgeklikt wanneer er een ongeval zou gebeuren. Zorg er altijd voor dat je het verbindingsstuk tussen de leiband van je hond en de autogordel niet te lang maakt, anders kan de hond nog steeds door de auto ‘gekatapulteerd’ worden. Let er ook op dat je het tussenstuk niet te kort maakt zodat je hond nog comfortabel in de auto kan zitten. Je kan ook voor een harnas kiezen dat je vastklikt in de gordel. Dit is voor de hond zelf een heel stuk veiliger en comfortabeler.

Transportbox

De transportbox is de ideale manier om kleine hondenrassen te vervoeren. Een transportbox kan je makkelijk vast leggen met de autogordel die je een gedeelde door het handvat steekt en zo over de hoofdsteun van de autozetel haakt. Transportboxen kunnen eenvoudig in en uit de wagen genomen worden, dus goed handelbaar om ze ergens mee binnen te nemen. Ga je ergens op visite, dan is de transportbox de ideale oplossing! Je hond voelt minder stress, want hij heeft zijn eigen huisje mee en jij hoeft zich geen zorgen maken om een hondenoppas te zoeken.

De plooibare autozetel-beschermer

De plooibare autozetel-beschermer voor honden is van polyester en sterk aan te raden voor mensen, die graag een dagje wandelen in bosrijk gebied. Op regenachtige dagen komt je trouwe vriend met modderpootjes en een natte vacht terug aan de wagen. De waterdichte bodem van de autozetel-beschermer beschermt uw autobekleding tegen vocht. Dankzij de geïntegreerde metalen staven behoudt het een stabiele en stevige vorm. Er is een haak voorzien om uw hond via de gordel vast te klikken voor zijn veiligheid. Het smalle model laat toe dat een persoon naast de hond kan zitten. Dit kan rustgevend zijn als uw harige vriend zenuwachtig wordt tijdens een autorit.

De autobench

Een andere optie om je hond te vervoeren is een autobench. Kies een stevige bench die ervoor gemaakt is om honden te vervoeren. Zo ben je er zeker van dat je hond veilig zit.
Als je hond het niet gewend is om in een bench te zitten, kan je altijd eerst oefenen buiten de auto. Beloon je hond met iets lekkers als hij in de bench gaat zitten. Na verloop van tijd zal hij zich beter op zijn gemak voelen en kan je de bench in de auto zetten. Wanneer je hond zich comfortabel voelt in de auto kan je erop uit trekken. Voor iets langere ritten kan je de autobench wat gezelliger maken, door er het favoriete kussen of hondenspeeltje van je hond in te leggen.

Naar het buitenland met je hond

Voor je naar het buitenland op vakantie vertrekt neem je best de verkeersregels van dat land nog eens goed door. Er gelden namelijk verschillende regels over het vervoeren van je hond in de auto in veel Europese landen. In Frankrijk, Oostenrijk en Italië ben je bijvoorbeeld verplicht je hond te vervoeren in een autobench.

Bron: Denieuwehond.nl
Foto: Noordernieuws.be

Facebook70
Twitter
Follow Me
Tweet