Laatste nieuws:
Gebruik federale mondmaskers wordt voorlopig afgeraden

Gebruik federale mondmaskers wordt voorlopig afgeraden

Op 15 juni 2020 verdeelde de federale overheid via de apothekers mondmaskers aan alle Belgen. Diezelfde overheid raadt nu aan om de witte stoffen mondmaskers voorlopig niet meer te dragen. Mogelijk bevatten de maskers schadelijke stoffen.

Mogelijk gezondheidsrisico

De reden is een advies van de Hoge Gezondheidsraad waarin staat dat er mogelijk een gezondheidsrisico bestaat. De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers. Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten. De Hoge Gezondheidsraad heeft dat eerste ruwe advies van Sciensano onder de loep genomen, en komt tot de conclusie dat de mondmaskers beter even niet meer gebruikt worden, bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Nog geen gezondheidsrisico aangetoond

Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. “Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond”, klinkt het. “Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad.”

Meer info? www.vrtnws.be

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook125
Twitter
Follow Me
Tweet