Europese Primeur voor Women’s Health Clinic van Medisch Centrum Wijnegem

Europese Primeur voor Women’s Health Clinic van Medisch Centrum Wijnegem

Dr. Catherine Breucq is sinds jaar en dag, nationaal en internationaal gekend als borstradiologe en groot voorstandster om mammo- en echografie te combineren tijdens het borstonderzoek. Uit diverse studies is gebleken dat bepaalde vormen van kanker niet te zien zijn op enkel een mammo- of echografisch onderzoek en omgekeerd.

Tot op heden zijn weinig vrouwen op de hoogte van de noodzaak om beiden onderzoeken te laten uitvoeren, met als resultaat dat er een aanzienlijk deel van de kankers gemist wordt. Met alleen een mammo- of echografisch onderzoek, loop je de kans om kanker te ontwikkelen, terwijl je denkt dat alles in orde is.

Desastreuze gevolgen

Regelmatig komt het voor dat we een vrouw in onze Women’s Health Clinic ontvangen met een knobbeltje in de borst, die een paar maanden ervoor alleen een mammo- of echografie heeft gehad. Het is triest nieuws als blijkt dat ondanks eerder enkelvoudig onderzoek toch kanker in de borst blijkt te zitten. U kunt zich voorstellen dat gevolgen desastreus kunnen zijn als de kanker zich vrij kan ontwikkelen gedurende 2 jaar.

Artificiële Intelligentie (AI)

Tijdens de opening van de Women’s Health Clinic 8 maart j.l. werd er al bekend gemaakt dat dit het eerste privé radiologisch centrum van Vlaanderen is, waarbij elke vrouw een mammografie met AI krijgt. Door het gebruik van AI wordt er 17% meer kanker opgespoord, waardoor de nauwkeurigheid van 82% naar 99,4% is gestegen. Vanaf vandaag heeft de Women’s Health Clinic een primeur in handen. Als eerste privé radiologisch centrum in Europa kunt u ben hun terecht voor AI op echografie. Op dit moment wordt er in Europa alleen in Spanje in een aantal ziekenhuizen met deze software gewerkt. Uit de meest recente studies blijkt dat er 6% meer kankers gevonden worden met AI tijdens een echografisch onderzoek..

Innovatie op gebied van borstonderzoek

Dr. Breucq is enorm blij met deze innovatie op het gebied van borstonderzoek. Al jaren vecht ze voor de noodzaak om beide onderzoeken frequent te laten uitvoeren om de nummer 1 doodsoorzaak onder vrouwen in te kunnen dammen. In samenwerking met diverse partijen zal er een studie opgezet worden om de nauwkeurigheid van een gecombineerd mammo- en echo-onderzoek samen met Artificiële Intelligentie te onderzoeken. Dr Breucq laat weten dat ze verwacht deze resultaten binnen twee jaar te kunnen publiceren, met als doel de nauwkeurigheid van borstkankeronderzoek naar bijna 100% te kunnen brengen.

Bron: Medisch Centrum Wijnegem
Foto: Pixabay

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!