AZ Klina maakt mammografie veel minder pijnlijk
Dr Biltjes met SmartCurve

AZ Klina maakt mammografie veel minder pijnlijk

Veel vrouwen zien erg op tegen een mammografie. Daar wil AZ Klina in Brasschaat iets aan doen. Als eerste ziekenhuis in de regio, voeren ze het onderzoek uit met een gebogen compressieplaat, die de welving van de borst volgt. Daardoor voelen patiënten beduidend minder pijn.

Zeer pijnlijk

Bij een ‘klassieke’ mammografie wordt de borst stevig aangedrukt tussen twee vlakke platen. Dat is nodig voor een goede beeldkwaliteit, maar veroorzaakt pijn in het middelste deel van de borst, waar de druk groter is. “Een mammografie-opname nemen duurt amper enkele seconden per borst, maar wordt soms als zo lastig en pijnlijk ervaren dat vrouwen niet opdagen”, zegt dr. Isabelle Biltjes, mammoradiologe bij AZ Klina.

Nieuwe techniek

Het kan gelukkig anders. AZ Klina investeerde in een nieuwe techniek – de zogenaamde SmartCurve – en die maakt het onderzoek heel wat minder pijnlijk. Dr. Biltjes: “De nieuwe compressieplaat is gebogen en volgt de welving van de borst, waardoor het middelste deel van de borst minder gecomprimeerd wordt. De druk is veel gelijkmatiger gespreid. Dat maakt een gigantisch verschil, patiënten ervaren veel minder pijn en meer comfort. Bovendien is de beeldkwaliteit beter.”

Vrouwvriendelijke manier

Vandaag gebeurt zo’n 80 procent van de mammografieën in AZ Klina op deze nieuwe manier. De reacties zijn lovend. “We krijgen de meeste feedback van vrouwen die geopereerd zijn geweest en een gevoelige borst hebben”, zegt dr. Biltjes. “Zij hebben het onderzoek meestal als pijnlijk ervaren en komen sowieso met angst. Na afloop zijn ze vaak onder de indruk. Als vrouwen weten dat een mammografie op een minder pijnlijke, aangenamere en meer vrouwvriendelijke manier kan, gaan ze met minder stress naar het onderzoek komen.”

Niet voor elke vrouw

Eén kleine kanttekening: niet iedereen komt in aanmerking voor de nieuwe techniek. “Bij vrouwen met heel kleine borsten of oudere vrouwen met borsten zonder klierweefsel is het niet bruikbaar”, zegt dr. Isabelle Biltjes. “Maar bij hen zou het minder effect hebben omdat de druk op de borst wel overal gelijk verdeeld is.”

Bron en foto: AZ Klina

Facebook802
Twitter
Follow Me
Tweet