Laatste nieuws:
Heidi Brouwers, David en Alina Jaspers - Uil

De bijzondere hobby van… Heidi, David en Alina!

Een gezin met een enorme passie en liefde voor dieren. Dat geldt helemaal voor Heidi Brouwers (43), David Jaspers (46) en Alina Jaspers (15)! Ze hebben allerlei dieren gehad, zoals katten, kippen, geiten, honden, een slang, … Op dit moment hebben ze vier honden en drie uilen: Europese Oehoes, de wetenschappelijke naam van deze uilensoort is Bubo bubo.

Heidi Brouwers, David en Alina Jaspers - Uil - Europese Oehoes - Noordernieuws.be - (2)

Europese Oehoe

“Mijn partner David wilde graag een Europese Oehoe”, vertelt Heidi. “Onze eerste uil was Bobo. Die kwam hier in mei 2013 toen hij acht weken was en die hebben we nog steeds. We hadden een hoek van de geiten en de kippen omgebouwd naar een volière. De minimale ruimte voor één uil is 4m x 5m x 2,5m. De volière die wij hebben gemaakt is 8m x 10m x2,60m.”
“We zijn ooit naar een dierentuin geweest, waar we een show hebben gezien”, vult David aan. “Ik was meteen verkocht. Ik ben op internet gaan zoeken en we hebben ons verdiept in de verzorging van Oehoes, dat moet je echt wel doen!”

Nooit bang geweest van dieren

“De Oehoe is een prachtige soort en onze Bobo komt uit Lede. In de schuur hadden we provisorisch een tijdelijk verblijf gemaakt, omdat het op dat moment niet zulk goed weer was.” “Ik was toen zeven jaar en Bobo was te groot om vast te houden”, vertelt Alina. “Maar ik was niet bang van hem. Ik ben nooit bang geweest van dieren en heb ook een slang gehad. Anderen hadden daar wel schrik van.”

Luna

“Na een week hebben we Luna in Tilburg gehaald, ook een Europese Oehoe. We hebben Bobo en Luna bij elkaar gezet en dat ging meteen goed, ook omdat ze nog zo jong waren. Zowel in Nederland als in België moet je, als je een Oehoe neemt, die laten registreren bij de FOD, omdat het een beschermde diersoort is. Heb je meerdere uilen die tot een beschermde diersoort horen, waarvan één niet in orde is met de papieren en je krijgt controle, dan nemen ze ze allemaal in beslag. Ook als de andere uilen wel in orde zijn.”

Heidi Brouwers, David en Alina Jaspers - Uil - Europese Oehoes - Noordernieuws.be - 20210315_163525

Zes tot acht eieren per jaar

“Na twee jaar zijn ze geslachtsrijp en daarna moeten ze nog even ‘oefenen’. Twee jaar geleden kregen Luna en Bobo een jong. Uilen kunnen zes tot acht eieren per jaar leggen, maar die van Luna waren de eerste jaren niet bevrucht. Je laat de eieren liggen om uit te broeden, maar pas als ze uitkomen, weet je dus eigenlijk pas dat ze bevrucht waren. Je komt namelijk niet zomaar bij het nest als ze aan het broeden zijn, dan maken ze zich dik en blazen als een kat. Ga je dan niet weg, dan vallen ze je aan.”

Heidi Brouwers, David en Alina Jaspers - Uil - Europese Oehoes - Noordernieuws.be - IMG-20210420-WA0000

Verrassing

“De eerste keer dat de eieren bevrucht waren, kwam als een verrassing. Door de jaren heen had Luna al heel wat eieren gelegd, die nooit bevrucht waren en soms waren ze ook gewoon verdwenen. Je kunt bij uilen niet zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Bij koppels zie je het aan de grootte, want als ze volwassen zijn, zijn de vrouwtjes groter. Twee jaar geleden hadden we voor het eerst kuikens. Eén levend kuiken, de andere twee waren in het ei overleden. Het kuiken hebben we Buster genoemd. Hij woont nu in Zeeland en zijn nieuwe eigenaar heeft hem Mick genoemd.”

Spooky en Alina

Spooky is op 17 maart van dit jaar uit het ei gekomen en was meteen de lieveling van Alina. “Hij was zo pluizig en lief, ik verloor er meteen mijn hart aan”, lacht Alina. “Ik gaf hem eten, dat moest iedere vier uur, en knuffelde veel met hem en speelde er mee. Hij vond en vindt een voetbal erg leuk. Daar gaat hij achteraan en springt er bovenop. Ik zeg ‘hij’ maar het kan net zo goed een vrouwtje zijn, dat merken we pas als er eieren komen. Ik ga altijd met hem wandelen, dan draag ik een speciale handschoen en krijgt Spooky riempjes aan. Hij gaat ook mee in de auto, dat doet hij graag. We hebben er een speciale zitstok in gemaakt. Spooky staat met zijn volière naast zijn ouders, maar je kan ze niet bij elkaar zetten. Want dan komt hij namelijk in hun territorium, ze herkennen hem ook niet meer als hun jong.”

Onvoorwaardelijk vertrouwen

“Er waren wel kopers voor Spooky”, legt Heidi uit. “Maar uiteindelijk hebben we besloten hem zelf te houden, dit tot grote blijdschap van Alina. Die twee zijn dol op elkaar. Als we met z’n drieën naar hem toegaan, komt hij meteen op Alina af.”
“Het zijn prachtige dieren”, zegt David. “We hebben er nooit spijt van gehad dat we er aan zijn begonnen. De Oehoe is de grootste uilensoort die er is. Ze hebben een spanwijdte van 1.88 meter en in gevangenschap kunnen ze zeventig tot tachtig jaar oud worden. Ze zullen dus altijd een onderdeel van ons gezin blijven. Met Spooky zijn we op Mariaberg in de Grensstraat geweest, in Beukenhof, Heide, De Cooke & Verhulst Show, … Spooky is zo tam, hij vindt alles best. Hij heeft ook zijn eigen buggy waarop hij meerijdt als we gaan wandelen. Hij vertrouwt ons helemaal en ziet ons als zijn soortgenoten.”

NN

Foto’s en filmpjes: © Heidi en Alina

Heb jij ook zo’n bijzondere hobby waar je graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen je graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat je in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.