Laatste nieuws:
Abdul Rehman - Fijne vakantie eindigt in nachtmerrie - Noordernieuws.be - IMG_20190817_171752_836.jpg2

Een fijne vakantie eindigde in een nachtmerrie

Al vijf jaar reist Abdul Rehman met zijn identiteitskaart door Europa. Hij werkt hard om zijn vakanties te kunnen betalen en ging al meerdere malen naar Parijs, bezocht Spanje en Nederland. Gewoon allemaal met zijn identiteitskaart, want binnen de EU, de Schengenzone, kan dat.

Flixbus vanaf Antwerpen

“Dit jaar ging ik een week naar Italië, naar Milaan”, vertelt Abdul. “Als ik met vakantie ga, neem ik altijd de Flixbus vanaf Antwerpen-Centraal. Ik houd niet van lange treinreizen en vliegen heb ik nooit gedaan, ik zou ook aldoor bang zijn het vliegtuig te missen. Natuurlijk bespreek je je plaats voor de heen- en de terugreis en onderweg heb je dan een overstap op een bus van dezelfde maatschappij.”

107 Abdul Rehman - Fijne vakantie eindigt in nachtmerrie - Noordernieuws.be - IMG_20190818_163809_287

Reizen binnen Europa met identiteitskaart

“Al die jaren heb ik als document alleen mijn identiteitskaart bij me en op de site van Flix staat ook dat dat voldoende is. Ik ben heel vaak gecontroleerd onderweg, vooral bij de transfers (overstap), in alle landen en altijd was het in orde. Ook toen ik Italië binnenkwam. Ik heb er een geweldige tijd gehad en ben naar Venetië en het Comomeer geweest.
Toen kwam de dag van de terugreis…”

109 Abdul Rehman - Fijne vakantie eindigt in nachtmerrie - Noordernieuws.be - IMG_20190821_174152_935

Hij weigerde me in te laten stappen

“Ik ging naar de bushalte, waar de bus om 02:00 uur ’s nachts zou vertrekken. Ik stond in de rij met mijn ticket en identiteitskaart in de hand. De chauffeur keek er niet eens naar en vroeg naar mijn paspoort, dat ik natuurlijk, zoals alle andere keren, niet bij me had. Toen weigerde hij me in te laten stappen. Alle andere passagiers kwamen voor me op, maar ik mocht niet mee. Zijn collega had mijn koffer al in de bagageruimte gezet en die moest hij er van die chauffeur weer uithalen.”

Nacht op straat

“De chauffeur keek me niet meer aan, stapte in en reed weg. Hij liet me daar gewoon staan midden in de nacht. Ik was in paniek, het was koud, ik kon nergens terecht, want alles was gesloten en op dat tijdstip kun je ook niemand bereiken. Sowieso hadden de mensen thuis niets voor me kunnen doen op dat moment. Heel die angstige nacht heb ik op straat doorgebracht. De volgende dag ben ik naar de politie gegaan, maar die haalden een beetje hun schouders op, zeiden dat ze niets voor me konden doen en lieten het zo.”

100 Abdul Rehman - Fijne vakantie eindigt in nachtmerrie - Noordernieuws.be - 2A7A2669-F743-4468-8B1C-FD138A7DB27A

Twee extra tickets

“Ik heb de Flixmaatschappij gebeld en die zeiden ook dat ze me niet konden helpen. Ze vonden dat ik mijn paspoort mee had moeten nemen, terwijl op hun website specifiek vermeld staat dat dat niet nodig is. Ik heb toen een nieuwe ticket gekocht en in vredesnaam voor de zekerheid nog eentje voor de dag erop, voor het geval ik weer niet mee mocht. De volgende bus was echter geen probleem en ik kon gewoon instappen.”

Was het racisme?

“Waarom de eerste chauffeur me niet heeft meegenomen is me een raadsel. Het lijkt heel erg op een daad van puur racisme is, omdat ik wat donkerder ben. Maar ik ben met alles in orde, ik werk, heb mijn eigen inkomen waar ik mijn reizen en woning van betaal. Ik spreek Nederlands en Engels en pas me overal aan. Ik weet werkelijk niet wat die man bezielde. Alle chauffeurs van Flix, die ik door de jaren heen heb meegemaakt, waren supervriendelijk, maar deze man, daar mankeerde duidelijk iets aan.”

105 Abdul Rehman - Fijne vakantie eindigt in nachtmerrie - Noordernieuws.be - IMG_20190817_165723_878

Mijn fijne vakantie was verziekt

“Ook bij de gemeente hebben ze me verzekerd dat ik met deze pas gewoon binnen Europa kan reizen en dat heb ik ook altijd gedaan. Ik kwam ook probleemloos Italië binnen, maar toen ik naar huis wilde vertrekken mocht het niet. De maatschappij gaat me, bij hoge uitzondering, het geld voor al die tickets terugbetalen. Dat is in dit geval wel een paar honderd euro! Dat is fijn, maar mijn vakantie, die zo geweldig was, is grondig verziekt!”

Foto’s: Abdul Rehman

LW

Facebook207
Twitter
Follow Me
Tweet