Dit verandert er in 2019 in de vastgoedwereld

Dit verandert er in 2019 in de vastgoedwereld

Een nieuw jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee, en dat is in 2019 niet anders. In de vastgoedwereld zullen er een paar nieuwe wetten en regels gelden, waarvan deze de belangrijkste zijn.

1. Nieuw huurdecreet

Wie een woning huurt of verhuurt, zal voortaan heel wat nieuwe regels moeten volgen. Dit verandert er concreet:
-De huurwaarborg: nieuwe huurders moeten niet twee maar drie maanden huur betalen als waarborg. Na opzegging van het contract krijgt de verhuurder een jaar de tijd om de waarborg terug te betalen. Gebeurt dat niet? Momenteel moet je dan een gerechtelijke procedure opstarten, maar dankzij de nieuwe wet wordt het makkelijker om je geld terug te krijgen als huurder.
-De opzegging: heb je een 3-6-9-huurcontract? In 2019 bedraagt de wettelijke opzegtermijn drie maanden, en moet je de verhuurder een vergoeding van één, twee of drie maanden huur betalen.
-Het niet-geregistreerd huurcontract: als je geen officieel huurcontract hebt, kun je op eender welk moment de overeenkomst stopzetten zonder vergoeding of opzegtermijn. Maar de huurder moet voortaan wel nog de huur voor de maand betalen waarin die de opzeg deed.
-De officiële reden van opzeg: als een huisbaas de overeenkomst vroeger dan voorzien stopzet, dan moet hij of zij daar een officiële reden voor geven. Als je als verhuurder aangeeft dat je zelf in de huurwoning wilt wonen, dan ben je ook verplicht om dat te doen.
-De huurprijs: de huisbaas mag de huurprijs aanpassen, op voorwaarde dat de huurwaarde met twintig procent gestegen is. Bijvoorbeeld na verbouwingswerken of energiebesparende maatregelen.

Opgelet: het nieuwe huurdecreet geldt enkel voor de contracten die worden afgesloten vanaf 1 januari 2019. Alle andere contracten blijven onder de huidige wetgeving vallen.

2. Bouwen wordt duurder

Wie in het nieuwe jaar bouwplannen heeft, moet rekening houden met een prijsstijging van ongeveer 4,5 procent. Voor een doorsnee woning van 345.000 euro, moet je dus rekenen op 15.600 euro extra. Dat komt omdat de leveranciers hebben aangekondigd dat bijna alle bouwmaterialen een stuk duurder worden. Voor beton, cement, asfalt, roofing en verf ga je voortaan zelfs 8 tot 15 procent meer betalen dan vroeger. De oorzaak? Grondstoffen die schaarser worden, waardoor de levertermijn alsmaar langer wordt.

3. Nieuwe appartementswet

Ben je eigenaar van een appartement, dan moet je in de toekomst rekening houden met een paar nieuwe wettelijke spelregels, en dit zijn de belangrijkste:
-Soepelere meerderheden: voor bepaalde beslissingen, zoals renovatiewerken of dakisolatie, heb je minder voorstaanders nodig dan voorheen.
-Verplicht reservefonds: een spaarpot die moet worden aangemaakt om belangrijke herstellingen of renovaties uit te voeren die voor de gemeenschappelijke delen gelden.
-De kostprijs van de syndicus: voortaan zal de syndicus een lijst maken van de extra vergoedingen die zullen worden aangerekend. Staat iets niet op de lijst? Dan mag hij of zij daar geen vergoeding voor vragen.

4. Een duidelijke renovatiepremie

Renovatieplannen? Dan kun je misschien rekenen op de nieuwe renovatiepremie, waarin de vroegere verbeteringspremie en renovatiepremie gebundeld zijn. Voor vier renovaties kun je zo’n premie krijgen: voor je dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties zoals verwarming, sanitair en elektriciteit. Je kunt voor 20 procent van je factuur subsidies krijgen, en maximum 2.500 euro per categorie.

5. Het nieuwe EPC+

Het EPC, dat aantoont hoe energiezuinig een woning is, wordt in een nieuw jasje gestoken. Vanaf 2019 wordt een nieuw EPC+ gelanceerd met een energielabel. Het zal er visueel anders uitzien en ook nieuwe informatie bevatten. Het belangrijkste verschil: het energielabel, dat kan gaan van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). Daarnaast zullen er ook aanbevelingen worden gedaan om de woning energiezuiniger te maken, mét een kostenindicatie.

Tip: als je nog een EPC hebt van vóór 2019, dan blijft dat natuurlijk gelden.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!