Diamond Painting - Hilda van Osdorp en Loes Verbiest
Hilda van Osdorp (re) en Loes Verbiest (li)

De bijzondere hobby van… Hilda en Loes!

Hilda van Osdorp (61) en Loes Verbiest (60) zijn 2 verknochte zussen. “Eigenlijk zijn we een tweeling”, zeggen ze. Al sinds jaar en dag delen ze lief en leed en elke week reserveren ze een dag voor hun grote, gezamenlijke hobby, Diamond Painting.

Wat is Diamond Painting?

Bij Diamond Painting plak je met een speciale pen steentjes op een voorbeeld, dat op een belijmde ondergrond is afgedrukt. Die pen steek je in een lijmplakje, zodat de steentjes daar aan blijven plakken en zo maak je de mooiste afbeeldingen. Alle vakjes waar de steentjes op komen hebben hun eigen nummer, tekentje of lettertje, die dan weer corresponderen met een kleur. Die verschillen ook weer per schilderij. Om die goed te zien, kan je de voorbeelden op een verlichte plaat leggen.

Het leek een hoop gepriegel
“Een kennis van me was ook met Diamond Painting bezig en ik dacht: dat lijkt me ook best leuk, denk ik… Want het ziet er uit als een hoop gepriegel,” vertelt Hilda. “Ik heb zo’n voorbeeld gekocht, ging ermee aan de slag en meteen was ik verkocht. Het eerste schilderij dat ik maakte was van een roos, ik hou veel van rozen, dus die keus was snel gemaakt. Toen het af was heb ik het ingelijst en ik was er supertrots op. Op zo’n moment moet je voorzichtig zijn, want je wilt er meteen een heleboel bestellen.”
 

Het zag er uit als een hoop gepriegel, maar ik was meteen verkocht!

Meteen uit bed ermee beginnen

“Kort nadat Hilda er mee begonnen was, wilde ik dat ook wel eens proberen”, zegt Loes. “Ik heb toen een klein schilderij gemaakt en ook ik was meteen verkocht. Als ik maar een minuutje had zat ik te plakken, want ik wilde het graag af hebben om het resultaat te zien. Mijn eerste grote schilderij was een vaas met bloemen, daar heb ik een week over gedaan.” “Als je klaar bent met je gewone werk, sta je te popelen om weer te beginnen”, vult Hilda aan. “Op dinsdag ben ik altijd vrij en zou het liefst rechtstreeks uit mijn bed er aan willen beginnen. Maar er ligt dan werk op je te wachten dat eerst gedaan moet worden. Mijn zus en ik hebben altijd veel met elkaar opgetrokken. We zijn de jongste uit een groot gezin en schelen niet veel in leeftijd, we zijn bijna een tweeling. Nu zijn we elke dinsdag aan het Diamond Painten.”

Trots

“Eén keer in de week pas ik op een jongen van 9”, vertelt Hilda. “Hij vond het er zo leuk uitzien, dat hij het ook wilde proberen. Hij heeft toen een klein schilderij gemaakt, ingelijst en boven zijn bed gehangen en trots dat hij is!”

Hilda
Vierkante en rond steentjes

“Je hebt paintings die met ronde steentjes worden gemaakt en met vierkante steentjes. Die met vierkante steentjes zijn veel bewerkelijker, omdat dat allemaal naadloos moet passen.”
Loes werkt niet met de vierkante steentjes. “Daar kan ik niet mee werken”, zegt Loes. “Ik heb het natuurlijk wel geprobeerd, maar het is gewoon niet mijn keuze.”

Loes
Meest intensieve schilderij

“Mijn grootste en meest werkintensieve schilderij, was een vrouw met een hoed”, vertelt Hilda. “En dan met name omdat je in hoofdzaak zwarte, vierkante steentjes moest gebruiken. Daar ben ik een paar weken mee bezig geweest, die wilde ik ook echt binnen een bepaalde tijd af hebben.”
“Ik maak niet van die hele grote”, zegt Loes. “Die vind ik niet zo leuk en het duurt ook lang voor die af zijn. Buiten onze dinsdagen doe ik het thuis ook heel veel.”

Stippen
Stippen

Tussen de Paintings door hebben de zussen ook ‘gestipt’. Dan versier je witte, porseleinen bordjes met porseleinverf, daarna bak je de bordjes in de oven. Hilda heeft daar ook cursus in gevolgd. Loes zegt lachend: “En ik heb de cursus bij Hilda gevolgd.”

Genieten

“Ik ben altijd bezig”, legt Hilda uit. “Vissen, bloemschikken, … Vorige week heb ik nog een adventskrans gemaakt. Twee keer per jaar, met Pasen en met Kerst, komen we met onze zussen bij elkaar. Dan hebben we eerst een high tea en daarna gaan we bloemschikken. Dat is echt leuk, maar de hoofdhobby blijft toch Diamond Painting. Ik kreeg van Loes en haar man een foto van onze hond. Daar heb ik toen ook een painting van gemaakt, net zoals Loes paintings heeft gemaakt van de foto’s van haar kleinkinderen. Mensen moeten wel nadenken voor ze er aan beginnen. Voor ons is het heel erg ontspannend en leuk, maar dat geldt niet voor iedereen. Wij genieten ervan, je hebt geen tijd om te piekeren en je houdt er altijd leuke dingen aan over.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook77
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!

Eén reactie

  1. Van Meervelde Annette

    Proficiat !!!!!! onze dochters maken ook mooie “schilderijtjes ” van hun bestaande foto’s.