Laatste nieuws:

Deze 4 fouten veroorzaken woningbrand

Brand is zoiets waarvan je denkt: ‘Dat overkomt mij toch niet.’ Maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje, zeker als het gaat om woningbrand. Wil je ongelukken met grote gevolgen voorkomen? Maak deze fouten dan niet. En vergeet je ook geen inboedelverzekering af te sluiten?

Woningbrand voorkomen? Maak deze fouten niet!

Fout 1: Weglopen terwijl je kookt
De meeste woningbranden ontstaan tijdens het koken. Vaak omdat er niet goed genoeg wordt opgelet en mensen weglopen, terwijl ze eigenlijk bij de pannen moeten blijven. Als de oven dan kortsluiting veroorzaakt of er vlam in de pan ontstaat, ben je er niet op tijd bij. Blijf daarom altijd in de keuken als je kookt en laat je ook niet afleiden door je telefoon.

Fout 2: Nooit het filter van de wasdroger schoonmaken
Hoe vaak maak jij het filter van je wasdroger eigenlijk schoon? Lang niet iedereen beseft dat er na iedere droogbeurt stof in de droger ophoopt. Een hele gevaarlijke combinatie met de verwarmingselementen die in de droger zitten. Maar stof kan ook makkelijk vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, of vonkende contacten. Wist je dat vonken ook kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen? Maak daarom het filter regelmatig schoon om brand te voorkomen.
Heb je een condensdroger? Dit type wasdroger condenseert de vochtige lucht, vangt het condens op in een afvoerbak en gebruikt daarvoor een zogenaamde condensor. Als de condensor verstopt raakt met stof, hoopt de hitte zich op in de droogkast en kan brand veroorzaken. Ook heb je steeds langere droogtijden en kost daarom veel meer energie. Het is dan ook heel belangrijk dat de condensor met regelmaat wordt gereinigd (minimaal 1x per jaar bij een gezinssamenstelling van 4). Dit laat je best doen door vakkundig personeel. Sommige moderne droogkasten geven aan wanneer het onderhoud moet plaatsvinden.

Tip van levensbelang: Plaats in de wasruimte een rook en/of hittemelder boven de wasdroger en wasmachine. Hier zijn al vele levens mee gered. Zorg ook voor een brandblusser en blusdeken in de buurt.

Fout 3: Je tablet en laptop op stand-by laten staan
Stand-by is een handige, maar ook gevaarlijke functie. Veel mensen staan er niet bij stil dat apparaten warm blijven als je ze op stand-by zet. Daarom is het ook niet verstandig om je laptop op een kussen of op de bank te laten slingeren. Beter zet je hem uit en op tafel als je hem niet gebruikt.

Fout 4: Niets aantrekken van beschadigde snoeren
Beschadigde snoeren zijn een teken dat je de snoeren moet laten vervangen of een apparaat niet langer moet gebruiken. Doe je dat niet? Dan loop je het risico op kortsluiting met woningbrand als gevolg. Controleer de snoeren daarom regelmatig op beschadigingen. Kijk of er wat koperdraad uitsteekt of dat de draden bij de stekker blootliggen. Zo weet je of het tijd is voor vervanging.

Bron: Noordernieuws en Bouw en Wonen

Facebook40
Twitter
Follow Me
Tweet