De voor- en nadelen van een gaskookplaat

De voor- en nadelen van een gaskookplaat

Is je bestaande keuken aan vervanging toe? Of trek je weldra in je nieuwe stulp in en heb je een gloednieuwe keuken nodig? Dan moet je onder andere een kookplaat kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden: elektrisch, vitrokeramisch, inductie of gas, bijvoorbeeld. Wij schotelen je in dit artikel alvast de voor- en nadelen van een kookplaat op aardgas voor.

Heel wat professionele chef-koks zweren bij een gasvuur, omdat ze de vlam daarmee heel precies kunnen regelen. Er zijn echter nog een pak andere voordelen. Die zetten we graag op een rijtje.

Voordelen
-Een gaskookplaat is in de meeste gevallen goedkoper dan een elektrische kookplaat of een inductievuur. Ook in verbruik is een gaskookplaat niet al te duur.
-Het is makkelijk te bedienen. Bij de hedendaagse gasfornuizen heb je zelf geen lucifer of aansteker meer nodig. Er zit een elektrisch ontstekingsmechanisme ingewerkt. Eén keer op de knop drukken, volstaat.
-Je hebt – in tegenstelling tot bij inductievuren – geen speciale kookpotten of pannen nodig voor een gasvuur.
-Er zijn heel veel verschillende groottes van gaskookplaten met vier of meer kookpitten. Er bestaan zelfs kookpitten die speciaal voor grote potten of wokpannen dienen.
-Een ‘gas-onder-glas’ kookplaat is héél erg gebruiksvriendelijk, maar wel een stuk duurder. Zo’n gas-onder-glas kookplaat combineert het onderhoudsgemak van een vitrokeramische kookplaat met de precisie van een gasvuur.
-Professionele chefs en hobbykoks zweren bij gas, omdat je het vuur het best kunt controleren en doseren. Bovendien kun je zonder problemen heel erg hoge temperaturen bereiken. Dat is ideaal om te wokken maar bijvoorbeeld ook wanneer je grote hoeveelheden vis of vlees wilt aanbakken.

Nadelen
-Het rendement van een gasvuur is lager dan pakweg bij een elektrisch vuur of een inductieplaat. Er gaat wel wat warmte verloren via de vlam.
-Je hebt een aardgasleiding tot in de keuken nodig. Heb je die niet? Dan kost je dat niet enkel een flinke duit én een keuring, het betekent in de meeste gevallen ook een fikse renovatie.
-Een goede dampkamp is een must, omdat er ook verbrandingsgassen ontstaan. Ook ventilatie is noodzakelijk.
-Het reinigen van de branders neemt meer tijd in beslag. Wil je toch een ietwat onderhoudsvriendelijk exemplaar? Kies dan voor een (vitrokeramische) glazen ondergrond in plaats van een metalen kookplaat.

Een gaskookplaat heeft dus heel wat voordelen. Denk maar een de precisie, de kostprijs en de makkelijke bediening. Het grootste nadeel is het onderhoud. Wik de voor- en nadelen gerust even af. Je vindt ongetwijfeld een kookplaat die perfect bij je past.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook6
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!