Laatste nieuws:
De nieuwe parkeerregels in Antwerpen in 7 vragen en antwoorden

De nieuwe parkeerregels in Antwerpen in 7 vragen en antwoorden

Vanaf 1 augustus 2023 mogen bezoekers niet meer op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Met deze nieuwe parkeerregels moet je rekening houden.

Waar mag je niet meer parkeren?

De parkeerzone strekt zich uit over een groot deel van het gebied binnen de Leien. De zone start in het noorden aan de Brouwersvliet en Ankerrui, in het oosten aan de Leien en in het zuiden aan de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat. Die grensstraten zelf maken geen deel uit van de parkeerzone. De Scheldekaaien vallen in dit gebied wél in de zone.

Wie mag er niet meer parkeren?

In die zone is parkeren enkel toegelaten voor bewoners en vergunninghouders en dus niet meer voor bezoekers, tenzij ze een bezoekerspas hebben. Die pas moet aangevraagd worden door een bewoner.

Waar moet je dan wel parkeren?

Bezoekers moeten ofwel in publieke parkings in de zone, ofwel buiten deze zone ofwel op één van de park and rides buiten de stad parkeren. Wie met het openbaar vervoer naar Antwerpen komt, hoeft zich over parkeren geen zorgen te maken.

Wanneer gelden de regels?

De regels gelden op alle dagen van het jaar en op elk uur van de dag. In de Nationalestraat is een uitzondering rond het parkeerbeleid. Daar mag je van maandag tot en met zaterdag wel als bezoeker betalend straatparkeren, maar maximaal 30 minuten.

Hoe vraag je een bezoekerspas aan?

Je krijgt als bezoeker nog wel de mogelijkheid om betalend op straat te parkeren, maar dan moet de persoon die jou uitnodigt – en in de zone woont – toelating aanvragen. Met een bezoekerspas kun je maximaal drie uur betalend parkeren tussen 09:00 en 22:00 van maandag tot zaterdag. Buiten die uren is parkeren gratis, maar heb je nog steeds een bezoekerspas nodig. Bewoners kunnen per drie maanden maximaal 90 uur een bezoekerspas aanvragen.

Zijn er uitzonderingen?

Ja, maar beperkt. Zo kunnen zorgverstrekkers en ondernemers, die vaak in de stad moeten werken, een vergunning aanvragen, al is die wel betalend. Ook de parkings van de autodeeldiensten blijven gevrijwaard en personen met een handicap mogen nog op straat parkeren, maar moeten zich wel vooraf registreren.

Hoe wordt er gecontroleerd?

De controles verlopen op dezelfde manier als nu: met parkeerwachters. Aangezien de registratie van bewoners, vergunninghouders en bezoekerspassen via de nummerplaat gebeurt, weten zij precies wie er wel en niet mag staan.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook300
Twitter
Follow Me
Tweet