Laatste nieuws:
De Feesten, genot of kwelling

De Feesten, genot of kwelling?

Het duurt niet lang meer: Kerst en Oudjaar staan voor de deur. Zelf vind ik het best toffe dagen. De kerstboom wordt versierd, overal lichtjes en glimmende dingen, gordijnen dicht, kaarsjes en de verwarming aan. Lieve vrienden die komen eten en blijven logeren, heerlijk allemaal. Qua kerstmaaltijden doen we niet zo wild: gourmetten op kerstavond en op de andere dagen ook wel wat lekkere dingen, maar verder normaal. Het gaat ons om de sfeer en het samenzijn. Met verbazing bekijk ik vaak in de winkels de winkelwagens van andere mensen en vraag me af hoeveel tientallen mensen er bij hun komen eten. Torenhoge stapels met de meest luxueuze artikelen, waarvan ik dan denk: eten jullie dat echt allemaal op? Niet dat dat er toe doet, we vieren het tenslotte allemaal op onze eigen manier en dat is het belangrijkste.
Maar is dat eigenlijk wel zo? Vieren we het allemaal en vinden we het inderdaad zo leuk? Vaak twijfel ik daar toch aan. Sommige mensen zijn eenzaam om wat voor reden dan ook, anderen zien er tegenop om dagen in de keuken te staan en nieuwe recepten uit te proberen. Of hebben geen geld om leuke en lekkere dingen te kopen. Maar omdat het Kerst is, moeten we kennelijk allemaal blij zijn. Maar denk eens aan iemand wiens partner is overleden of die gescheiden is, mensen die eenzaam zijn om wat voor reden dan ook. Vaak worden die dan uitgenodigd, want: die zit ook maar alleen. Maar de rest van het jaar wordt er weinig aandacht aan ze besteed.
Veel van ons maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Natuurlijk is het goed als u af wilt vallen, geweldig als u op wilt houden met roken, meer sporten of minder drinken. Maar laten we met z’n allen eens besluiten om mensen het hele jaar door aandacht te geven, niet alleen met Kerst. Dat het gevoel van liefde en vrede niet beperkt wordt tot die dagen. We hoeven geen heiligen te zijn, maar aandacht geven en belangstelling tonen kost geen geld en ook weinig moeite. Het is een klein gebaar, met een groot resultaat. Is het echt waar als iemand die alleen is zegt dat hij of zij niets om deze dagen geeft of is het een smoes om zich groot te houden? Laten we verder kijken dan onze neus lang is en niet alleen met Kerst. Is dat geen goed voornemen? Denk er eens over na.

NN

Facebook63
Twitter
Follow Me
Tweet