Laatste nieuws:
De eerste lichtdoorlatende zonnepanelen zijn er-

De eerste lichtdoorlatende zonnepanelen zijn er

De eerste 84 van in totaal 450 zonnepanelen zijn geleverd. Het dak van de douaneloods had in het verleden een lichtstraat dat over de hele lengte liep. In 2019 komt de lichtstraat terug maar dan moderner. In de glazen platen zitten zonnecellen verwerkt die het gebouw van energie voorzien.

De spectaculaire lichtstraat in het dak krijgt glazen panelen waarin zonnepanelen zijn verwerkt en heeft een transparantie van 20%. Over een afstand van 92 meter komt dat neer op 450 zonnepanelen. Omdat er licht door de panelen schijnt, ligt het rendement natuurlijk lager dan de panelen die je op de meeste huizen ziet liggen. De loods is een beschermd monument dus moest de lichtstraat terug geplaatst worden. We combineren oud met nieuw en maken gebruik van de modernste technologie om alsnog energie te winnen.

De lichtstraat levert zo’n 17.000 KWh/jaar aan energie. Dat staat gelijk aan het jaarlijks energieverbruik van een vijftal Vlaamse gezinnen. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikte in 2018 3.166 KWh/jaar (bron: vreg.be)

De eerste lichtdoorlatende zonnepanelen zijn er

De restauratie van de douaneloods is één van de projecten die gefinancierd worden binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland. De Europese Commissie stelt via het Interreg-programma 2014-2020 ruim 152 miljoen euro ter beschikking uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio versterkt en bevordert. Hiervoor werd door een partnerschap van Vlaanderen en Nederland en de 5 Vlaamse en de 3 zuidelijke Nederlandse provincies een programma ontwikkeld om te investeren in slimme, duurzame en inclusieve groei. Meer info: www.grensregio.eu

Facebook31
Twitter
Follow Me
Tweet