Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van...Wim Verhoeven
De bijzondere hobby van...Wim Verhoeven

De bijzondere hobby van… Wim Verhoeven

Als je een grote, diverse verzameling wil zien van bierpullen, merkasbakken en wijwaterbakjes, ben je bij Wim Verhoeven aan het juiste adres. Zijn hobby begon met wijwaterbakjes.

“Wijwaterbakjes, vooral mijn vrouw verzamelde die, dat was haar grote interesse. “ vertelt Wim (71) “helaas is ze er niet meer, maar ik verzamel ze nog steeds. Zelf begon ik met DAB bierglazen. In de Raadhuisstraat in Roosendaal zat een drankenhandel.

03 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_1978

En bij iedere bak DAB bier, kreeg je een glas. Die hadden een gekleurd handvat en als jongetje van 10 jaar vond ik dat zo prachtig, dat als ik ze later op rommelmarkten zag, ze altijd meenam.”

06 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_1981

Het is niet raar dat bierglazen en asbakken met merken de voorliefde van Wim hebben. “Mijn moeder stond vroeger in café Centrum, waar nu Zaal verhoeven is”, herinnert Wim zich, “dat werd in 1953 gebouwd. Ze heeft er tot 1 januari 1968 in gestaan, daarna namen mijn vrouw en ik het stokje van haar over. Maar op een gegeven moment reed een vrachtwagen de pui eruit. We zijn toen daar gestopt en hier in De Gouden Leeuw verder gegaan, dat was op 1 oktober 1970.”

29 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_2004

Rond die tijd begon Wim ook andere dingen te verzamelen, onder andere leeuwtjes, vanwege de naam van zijn café, maar ook asbakken, en vingerhoedjes. “Maar wijwaterbakjes bleven de grootste liefde. De oudste die ik heb is van rond 1900. Alle dingen die ik verzamel, koop ik alleen als ik ze ook echt mooi of leuk vind. Ik krijg er ook heel veel. Zelf namen we verzameldingen mee van over de hele wereld: Hongkong, Brazilië, Marokko, Kroatië, Frankrijk… In Frankrijk hebben we veel wijwaterbakjes gevonden.”

24 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_1999
25 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_2000

Een heel andere voorliefde van Wim zijn serviesstukken van Imari porselein, Japans aardewerk.

28 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_2003

“Ik heb altijd al iets met porselein gehad. Mijn eerste Imari bord kocht ik ongeveer veertig jaar geleden. Sommige stukken die ik heb, zijn door vrienden uit Japan meegebracht.”

Als je in De Gouden Leeuw naar het plafond kijkt, zie je honderden bierpullen hangen. “Dit plafond is in 1980 gemaakt, we zijn er toen geleidelijk aan alle verzamelde bierpullen aan gaan hangen. Boven heb ik allemaal schappen gemaakt waar de asbakken op staan. Voor alles wat ik voor mijn verzamelingen aanschaf geldt: ik moet het mooi vinden. En natuurlijk komt het wel eens voor dat ik met iets thuiskom dat ik al blijk te hebben. Maar sowieso wordt het steeds moeilijker iets te vinden, dat gebeurt eigenlijk nog maar zelden.”

16 De Hobby van Wim Verhoeven - Noordernieuws® - DSC_1991

“Een duivenmelkervereniging heeft hier zijn domicilie en vroeger liet ik ieder jaar voor de winnaar een bord maken bij porseleinfabriek De Klaproos hier in Nispen. In de rand stond dan de naam van de winnaar, de naam van het stadje in Frankrijk waar de duiven gelost waren en de datum.”
“Ik was eens met vrienden in de Brabanthallen in Den Bosch en één van die vrienden vond zo’n bord, nog helemaal gaaf. Vijftien jaar na datum!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook208
Twitter
Follow Me
Tweet