Laatste nieuws:
Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten

De bijzondere hobby van… Tipwan Wongsowan!

We houden allemaal van lekker eten, maar zelf lekker eten bereiden is niet voor iedereen weggelegd. Tipwan Wongsowan (50) komt uit Thailand en houdt zich al vanaf haar jeugd bezig met eten bereiden, wat haar grote passie is geworden.

Meer een hobby dan een verplichting

“Mijn moeder werkte en ik als oudste, ik heb een broer en twee zussen, zorgde voor het eten”, vertelt Tipwan. “Ik deed dat meer als hobby dan als verplichting. Ik studeerde toen rechten in Bangkok, Thailand, en mijn vriendin woonde met haar man in Westmalle. Vanwege mijn studie wilde ik graag Engels leren. Daarom vroeg ik mijn vriendin of ze me in contact kon brengen met mensen, met wie ik Engels kon praten of in het Engels mee kon e-mailen. Niet in de gaten hebbende, dat de mensen hier Nederlands spreken.”

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - IMG_4960

Verhuis naar België

“Mijn vriendin bracht me in contact met een aantal mensen. Twee daarvan wilden wel op vakantie in Thailand en vroegen me of ik ze wilde rondleiden, zodat ze kennis met het land te konden maken. Ik vond dat erg leuk en kon zo mijn Engels nog meer oefenen. Ik oefende te goed, want met een van die twee bezoekers ben ik getrouwd. Na vier maanden zijn we naar België gegaan, al heb ik heel lang getwijfeld om hier te komen wonen. Toen we aankwamen lag er sneeuw, dat had ik nog nooit gezien en het was geweldig! Althans, die eerste keer. Nu vind ik er niets meer aan, veel te koud.”

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - 659

Thais koken

“Toen ik naar België kwam kon ik de benodigde ingrediënten om Thais te koken niet kopen. Gelukkig kon mijn vriendin in Westmalle er via via wel aan komen. De eerste Belgische maaltijd die ik bereidde, was rode kool met aardappelen en worst. Ik vond het niet echt lekker. Als het nou rijst met worst was geweest, maar aardappelen vind ik gewoon niet zo lekker. Mijn man kan erg goed koken en heeft me veel van de Belgische keuken geleerd. Ik volgde de opleiding ‘Vlaamse Keuken’ aan de PIVA in Antwerpen, in hoofdzaak om lekker Belgisch eten voor mijn man te kunnen koken. Daarnaast volgde ik een opleiding ‘Bedrijfsbeheer’ en toen ik hier net was ‘Nederlands’, om de taal te leren. Na de PIVA ben ik steeds meer gaan koken en liet iedereen mee-eten. Ik vind het ook geweldig om eten mooi te presenteren op de borden.”

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - 1056

Gerechten perfectioneren

“Na mijn opleiding Bedrijfsbeheer, begon het idee te ontstaan om van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik werkte als poetsvrouw voor het OCMW, maar dat was werk, niet iets bijzonders. Ik was er gewoon op uitgekeken. Maar ik wist dat mijn hobby koken tevens mijn passie was en dan met name de Thaise keuken. Die is veel gevarieerder, met een enorme variëteit aan ingrediënten. Technieken om Belgisch te koken leerde ik aan de PIVA en dat kon ik prachtig combineren met Thais koken, om zo gerechten te perfectioneren. Ik had een beeld voor ogen, waarin ik mensen met mijn eten gelukkig kon maken.”

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - IMG_4439

Foodtruck

“Ik heb voor de daklozen in Antwerpen gekookt en kon ze met mijn eten blij maken. En zo kreeg ik steeds meer het idee om voor mezelf te beginnen en van mijn grote hobby mijn werk te maken. Ik begon op de Pinkstermarkt in Kalmthout, waar ik een tent had neergezet. Mensen vonden mijn eten erg lekker en het idee begon steeds meer vorm te krijgen. Ik wilde op feesten en evenementen koken en besloot een foodtruck te kopen. Op internet zocht ik naar locaties waar ik met de truck kon gaan staan. Daarnaast deed ik catering en dat doe ik nog, maar beperk me nu alleen tot buffetten. Ik kook niet meer bij mensen thuis.”

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - DSCN0427

Mensen genieten

“Met mijn foodtruck sta ik nog steeds op evenementen en heb vaste dagen dat ik in Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en Kapellen en omstreken sta. Ik kook nog steeds erg graag en als mensen eten afhalen en terugkomen, geeft me dat energie. Dan weet ik dat ik mensen gelukkig maak met mijn eten. Eind van het jaar verbouwen we onze keuken. Dan kunnen mensen daar afhalen en we gaan maaltijden bezorgen, wat we nu trouwens op locatie ook al doen. De porties zijn altijd heel royaal, ik ben geen zakenvrouw. Voor mij is het belangrijkste dat mensen genieten.”

Tipwan Foodtruck - Thai Thip - Thais eten afhalen - (c) Noordernieuws.be - 20220123_171101ss

Hier het heerlijke recept voor ‘Raad Na’ van Tipwan:

Benodigdheden voor vier personen:

 • 700 gram rijstnoedels die je eerst in water weekt
 • 200 gram garnalen
 • 400 gram mosselen en inktvis in stukjes
 • 150 gram bloemkool
 • 150 gram broccoli
 • 150 gram wortelen
 • 150 gram paksoi
 • twee teentjes knoflook: een teentje door de witte bonenpasta mixen met een beetje water, het andere teentje in stukjes snijden en krokant bakken om door het gerecht te mengen
 • vier eetlepels witte bonenpasta (je kan ook witte bonen uit een potje pureren)
 • 50 milliliter zonnebloem- of maisolie
 • vier eetlepels oestersaus
 • vier eetlepels sojasaus
 • twee eetlepels donkere sojasaus
 • meng twee eetlepels maïszetmeel met drie eetlepels water
 • 150 milliliter water

Bereidingswijze:

 1. Was de groenten en snij ze in kleine stukjes. Kook de groenten beetgaar en zet ze apart
 2. Doe wat olie in een pan en roerbak de rijstnoedels met de zwarte sojasaus. Neem het daarna uit de pan en zet het op een warm bord apart.
 3. De saus: bak de knoflook in de olie goudbruin, voeg de witte bonenpasta, het water, oestersaus en sojasaus toe en breng het al roerend aan de kook tot het goed gemengd is. Mix dan het maiszetmeel door de saus en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Roerbak daarna de garnalen, inktvis en mosselen er doorheen en breng op smaak met peper
 4. Voeg daarna bloemkool, broccoli , wortelen en paksoi toe en giet de saus over de noedels

Tipwan Wongsowan - Hobby koken Thais eten - (c) Noordernieuws 2022 - HDB_5864

Eet smakelijk!

Meer informatie vindt u op www.thaithip.be

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook133
Twitter
Follow Me
Tweet