Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Myriam Bonneu
De bijzondere hobby van Myriam Bonneu

De bijzondere hobby van… Myriam Bonneu

Een hobby kan van alles zijn: verzamelen, bouwen, kweken, maar kan ook zijn oorsprong vinden in een toekomstvisie.

Myriam Bonneu (54) is leerkracht en geeft opvoedkunde, huishoudkunde en kooklessen. Haar hobby’s zijn veelzijdig en creatief: koken, tuinieren, naaien en veel dingen in haar huis heeft ze zelf gemaakt. Op dit moment volgt ze een opleiding beenhouwen.

“Sommige mensen vinden dit maar raar,” vertelt Myriam, “maar ik volg dezelfde opleiding als de beenhouwers die hier hun beroep van maken en voor het dagelijks vlees zorgen: bij de PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen). Ik wil in de toekomst helemaal self supporting zijn, maar dan moet ik wel weten hoe het moet.”

De bijzondere hobby van Myriam Bonneu

De opleiding die Myriam volgt bestaat uit modules die je zelf kiest. Iedere module beslaat een ander dier. Maar de laatste module is het bereiden van vlees, zoals worsten maken, slaatjes bereiden, hammetjes koken en nog veel meer. Gewoon alle bereide producten die je ook bij de slager kunt kopen.

“Ik heb een passie voor goede voeding. Er is veel eten in de handel waarvan de kwaliteit niet echt optimaal is. Als je zelf kweekt en slacht weet je dat het goed is. Er zijn legio mensen die zelf slachten, vroeger was dat ook heel gewoon. Ik heb een volkstuin een eind verderop en in mijn achtertuin kweek ik ook mijn eigen groente. Dan heb je gegarandeerde kwaliteit.”

Een goede slager word je niet zomaar, daarom zijn de prijzen bij een goede beenhouwer doorgaans ook hoger dan in bijvoorbeeld een supermarkt. “Sommige onderdelen zijn best moeilijk, zoals het ontvliezen van vlees. Rond alle vlees zit een heel dun vlies en het vereist kunde en ervaring om dat goed te verwijderen. Dat moet je dus goed oefenen! Je kunt ook voelen welk vlees het malst is, dat op de rug. Stoofvlees daarentegen komt van rond de gewrichten. Ik ben zelf geen grote vleeseter, maar als ik het eet moet het goed zijn. Liever kwaliteit dan kwantiteit.”

De bijzondere hobby van Myriam Bonneu

Een mooi voorbeeld van de creativiteit van Myriam is de oerdegelijke tas die ze voor haar vlijmscherpe messen maakte: leren schachten van laarzen. “Ik heb een hekel aan verspilling en het weggooien van materialen die makkelijk nog voor andere dingen gebruikt kunnen worden.”

Messentas van laarzenschachten
Messentas van laarzenschachten

Bij de opleiding is er een beenhouwer die precies voordoet hoe het moet. Het vlees dat in de leslokalen wordt verwerkt, wordt vacuüm verpakt en in de winkel bij het opleidingsinstituut verkocht. Net zoals producten van de bakkersschool bij het instituut worden verkocht.

“In mijn baan werk ik met mijn hoofd, als ik met mijn handen werk vind ik rust en ontspanning. Ik kook graag en het maakt me niet uit of er ineens tien mensen gezellig op bezoek komen. Binnen korte tijd staat er een lekkere maaltijd op tafel. Ik kijk vooruit en wil in de toekomst mezelf kunnen onderhouden met gezond en vers. Hoe beter ik dat kan, hoe meer het passioneert!”

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag over vertelt of kent u iemand? Laat het ons weten via de contactpagina. Hobby’s zijn universeel, u hoeft daarom niet uit Essen te komen.

LW

Facebook11
Twitter
Follow Me
Tweet