Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Luc Keuppens
De bijzondere hobby van Luc Keuppens

De bijzondere hobby van… Luc Keuppens

In het leven van Luc Keuppens (63) neemt muziek een heel belangrijk deel in. Hij verzamelt oude radio’s, bandopnemers, platenspelers, maar vooral elpees en singeltjes.

01 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0929

“Op mijn veertiende kocht ik een platenspeler van onze buren voor 50 frank en ergens anders een oude buizenradio als versterker.” herinnert Luc zich. “Als ik mijn best op school had gedaan, mocht ik een singeltje kopen. Mijn eerste singeltje was van The Kinks: Wonder Boy. Dat kocht ik toen op de handelsmarkt in Essen.”

In die tijd begon Luc ook elpees te verzamelen. “Op mijn verjaardag kreeg ik altijd een elpee van mijn broers. De eerste elpee die ik zelf kocht van was van De Boertjes van Buuten.”
Hoe leuk Luc het ook vond om platen te verzamelen, op een gegeven moment viel zijn hobby stil. “Dat was toen ik begon uit te gaan. Het was het één of het ander: je kan je geld maar één keer uitgeven.”

06 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0934

Waar nu de bank is bij de kerk op de Nieuwstraat, zat lang geleden platenzaak Rosé. “Daar lag een schone plaat, een verzamel elpee. Maar precies ook dat zelfde weekend dat ik die plaat zag, was er een optreden van The Cats in zaal Verpalen op het Spijker. Ook nu moest ik kiezen: plaat of optreden. Ik koos voor The Cats, maar ben nog lang naar die plaat blijven zoeken. Uiteindelijk heb ik die wel gevonden.”

04 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0932

De cd’s kwamen op de markt, wat voor Luc’s hobby heel gunstig was. “Mensen kwamen mij hun elpees aanbieden en tevens betekende de komst van de cd ook dat er op rommelmarkten veel elpees te vinden waren. Ondanks dat ik sommige artiesten erg goed vind, moet ik niet altijd alles hebben. De muziek moet wel goed zijn, ik verzamel niet om het verzamelen.”

Enkele favoriete artiesten van Luc zijn: James Last, The Beatles, Elvis, The Jumping Javels, Rolling Stones, Roy Orbison en Jim Reeves. “Ik verzamel ook wel wat cd’s, met name Indorock vind ik erg goed.”

In zijn speciaal ingerichte muziekkamer staat de complete collectie van Luc, zo’n tienduizend elpees en singeltjes. “Iedere dag, als ik uit mijn werk kom, vind ik het heerlijk om even te ontspannen met mijn muziek. Ik vind het heel spijtig dat ik geen andere verzamelaars ken, om mijn interesse mee te delen.”

Naar beurzen gaat Luc nooit, daar liggen de prijzen altijd bizar hoog en het moet wel blijven wat het is: een hobby. “Er zijn catalogi met prijzen, dat zijn de beursprijzen. De prijs wordt bepaald door de persing. De eerste persing was vaak beperkt, omdat de platenmaatschappij dan nog niet wist of het een hit ging worden. Dus die persing is dan veel waard.”

Soms kun je wel eens geluk hebben als verzamelaar. “Er is een nummer van Buddy Holly: Because I love you, dat heb ik nooit op singel kunnen vinden. En ik heb daar echt vanaf het begin naar gezocht. Toen ik van mensen een jukebox uit 1964 overnam, zat hij daar in.”

03 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0931

Oude radio’s kreeg Luc vaak van oudere mensen die gingen verhuizen naar het rusthuis. “Ik kwam toen veel bij een mevrouw, die een draagbare transistorradio op de kast had staan. Echt een heel leuk ding. Ze zag me er naar kijken en zei: Als mij iets overkomt, krijg jij die. Enkele jaren later overleed ze en na een paar dagen stond haar dochter voor de deur, met die radio.”

Maar het bleef niet bij radio’s: “Een oudere mevrouw die ik kende, vroeg eens wat ik in mijn vrije tijd deed. Ik vertelde dat ik elpees verzamelde. Ze zei dat ze wat voor me had, vroeg me even te wachten en ging naar boven. Kwam ze terug met allemaal oude elpees van Elvis!”

15 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0944

Luc’s interesse gaat ook uit naar tekenen. Dat deed ik lang geleden al, maar had ik geen tijd meer voor. Nu ben ik daar weer terug mee begonnen, maar ik doe dat meer in de winter. Als ik iets tegenkom wat ik leuk vind, ga ik dat tekenen. Bij voorkeur mensen en het moet niet te moeilijk zijn. Dat is niet haalbaar.”

13 De Hobby van Luc Keuppens - ©Noordernieuws - DSC_0942

Maar muziek is en blijft de grote passie van Luc. “Toen onze zoon Kristof werd geboren, zei ik tegen mijn vrouw: “Zet maar een speaker achter de wieg, dan kan hij er vast aan wennen. En Kristof is inderdaad de muziek in gegaan!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook75
Twitter
Follow Me
Tweet