Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Ed Hereijgers
De bijzondere hobby van... Ed Hereijgers

De bijzondere hobby van… Ed Hereijgers

Sommige mensen zijn zo creatief, dat ze bij de aanblik van welk materiaal dan ook meteen weten wat ze er mee willen en kunnen doen. Ed Hereijgers (66) heeft dat talent.

“Wat ik in mijn hoofd krijg, maak ik”, vertelt Ed, “ik weet ook precies hoe het er uit gaat zien. Het is heel moeilijk om uit te leggen wat ik in gedachten heb, ik kan dat alleen maar laten zien.”
Creatief is Ed altijd geweest, vroeger maakte hij veel bloem- en kerststukken, mozaïeken, schilderijen van allerlei materialen en beschilderde hij t-shirts. Met zijn huidige creaties is hij begonnen toen hij tien jaar gleden niet meer kon werken.

07 Noordernieuws - De Hobby van Ed Hereijgers - DSC_0010a

“De ommeslag naar mijn huidige technieken kwam door de pijn die mijn ziekte met zich meebrengt. Ik kan daardoor niet stilzitten en daarom zocht ik een bezigheid waarbij het niet uitmaakt of ik aldoor beweeg en die voor de nodige afleiding zorgt.”

Ed gooit nooit iets weg: alle materialen zijn bruikbaar: “Ik zie een voorwerp, of dat nu een verlengsnoer is of kurken van wijnflessen en weet meteen wat ik er mee ga doen. Ook stukjes van materialen die over zijn bewaar ik. Ze komen altijd weer van pas.”

06 Noordernieuws - De Hobby van Ed Hereijgers - DSC_0009a

Omdat Ed zoveel ideeën heeft, is er niet altijd voldoende materiaal aanwezig, maar daar heeft hij ook een oplossing voor gevonden. “Er is een kringwinkel die mij de beschadigde en kapotte spullen geeft, zoals: kopjes, borden, theepotten,… en van vrienden krijg ik ook veel.”

De porseleinen voorwerpen legt hij tussen twee doeken, zodat hij die dan met een rubber hamer klein kan maken. “Gebruik je geen doeken, dan vernietig je het glazuur en heb je er niks meer aan. Dan spatten de scherven alle kanten uit en is alles kapot.”

Gemaakt van sieraden

Niet al zijn kunstwerken zijn in beginsel van oude en gebruikte materialen. Ed was een keer met zijn vrouw in een zaak en kocht daar voor weinig een wc met stortbak. Ook nu wist hij precies hoe het eindresultaat zou zijn. Niet alleen mozaïeken sieren het nuttige gebruiksvoorwerp, ook verlichting, een glazen hoofd met schaakstukken en andere onverwachte dingen. Ed heeft hier een jaar aan gewerkt en het resultaat is meer dan verrassend en onverwacht.

05 Noordernieuws - De Hobby van Ed Hereijgers - DSC_000814 Noordernieuws - De Hobby van Ed Hereijgers - DSC_0023a15 Noordernieuws - De Hobby van Ed Hereijgers - DSC_0024a

Zijn schilderijen zijn apart en de gebruikte materialen liggen niet voor de hand. Op het eerste gezicht vallen dingen nog niet zo op. Tot je beter kijkt en ziet dat een schilderij bijvoorbeeld van sieraden is gemaakt. Of van stukjes isolatiedraad, waarvan er honderden in een patroon op het doek zijn bevestigd. Maar ook reliëfschilderijen, gemaakt van glasgordijnen en bloemen. Of van glas, zand en kraaltjes of van verf, dat naar alle kanten is geblazen.

Gemaakt van kleine stukjes isolatiedraad

“Ik heb heel veel geduld en als ik zo’n schilderij maak van piepkleine onderdelen, dan ontspant me dat. Ik verzin ook mijn eigen technieken,” zegt Ed, “ik raadpleeg geen internet of boeken. Ik verzin iets en probeer dat dan uit. Natuurlijk lukt niet alles altijd, maar door uitproberen kom ik daar vanzelf wel achter.”

Tekenen kan hij ook goed. “Ik teken nooit wat na, het moet uit mijn eigen hoofd komen, uniek zijn. Iets wat niemand ooit ergens heeft gezien.”

Als je vroegere werken van Ed ziet ten opzichte van het huidige, zie je goed hoe zijn technieken en ideeën zich hebben verdiept.

“Schilderen doe ik het liefst. Ik vind het geweldig iets te schilderen dat ik in mijn hoofd heb. Dat is altijd uniek en daar is dus geen tweede van. Het leidt me af en ik ben me dan veel minder bewust van de pijn.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook79
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. breugelmans H

    Wat een prachtige stukken zijn dat.

    Kan je ook stukken kopen?

    Zou heel slecht een keuze kunnen maken zo schoon.

    Prachtig gedaan.