Laatste nieuws:
Pop-up store Veiligheid Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - 01

Criminaliteit en veiligheid over de grenzen heen

Wie onlangs in Roosendaal was kon er niet naast kijken.

Op de nieuwe markt vind je een pop up store waar gemeente, politie, Team Handhaving, brandweer en Buurtpreventie Roosendaal de handen ineen slaan om passanten en geïnteresseerden te overtuigen over hoe belangrijk veiligheid is. Ben je in de buurt spring dan zeker eens binnen, een super enthousiast team staat nog alle dagen voor u klaar tot en met 21 september. Wij waren een paar dagen aanwezig om de gang van zaken te volgen.

Dag 1

Brandweer Roosendaal

We werden verwelkomd door Rinus, de enthousiaste woordvoerder van de brandweer. Hij geeft graag tips in het gedeelte van de pop up store in verband met brandveiligheid. Zoals:
-Wist je dat je best nooit kaarsen in een groepje aan steekt, je alle adapters best ‘s nachts uittrekt en overdag oplaadt? Maar ook waar je best je sleutel en gsm ‘s nachts bewaard en nog vele andere nuttige tips.-
-Rookmelders zijn straks in België verplicht, maar welke neem ik nu het beste en hoeveel en wat als je doof bent? Voor alles is een oplossing en een demonstratie van de rookmelder met trilfunctie volgde.
-Belangrijke tip voor wie jonge kinderen heeft: spreek duidelijk af wat ze moeten doen als het alarm afgaat. Dit voorkomt dat je het hele huis door moet zoeken naar de kinderen in geval van nood.
-Bij een co melder (koolmonoxide) is het belangrijk waar je hem plaatst. Want op welke hoogte wordt co gemeten? Een gouden raad: volg de instructies van de leverancier!

108 Pop-up store Veiligheid Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - 07

https://www.brandweer.nl/middenwestbrabant/kazernes/roosendaal

Team Handhaving Roosendaal

Een waaier aan wat niet hoort in de samenleving en ons milieu, wordt door deze groep mensen opgevolgd. Net als arbeidsmigratie, sluikstorten, stroperij, evenementen en kleine criminaliteiten, om de orde te handhaven.

‘Zijn jullie dan eigenlijk politieagenten?’
Nee, dat zijn we niet, we mogen wel bekeuringen uitschrijven voor dat wat binnen onze bevoegdheid ligt. Het is ook mogelijk verder de nodige opleidingen te volgen, om politieagent te worden.
Er kwam een opsomming aan wat ze allemaal nog moeten volgen, niet van het minste! Ze gaven ons nog een demonstratie van hoe simpel het is om een fiets te stelen als je hem niet goed beveiligt en hoe je een autowielklem aan moet leggen.

157 Pop-up store Veiligheid Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - 56

https://twitter.com/handhavingrsd

Boost, specialist in straathoekwerk en jongerenwerk

Ons wachten werd beloond met de komst van de Boostbus. Twee jonge, enthousiaste jongens, die zich inzetten als straathoekwerker, vertelden wat ze zoal doen. Hun bekendheid is zeer belangrijk bij jongeren, zo dat die weten dat ze altijd bij hen terecht kunnen met allerlei vragen en voor hulp. Er wordt ook gewerkt in spelvorm, om soms twee groepen jongeren samen te brengen. Niet dat ze de beste vrienden moeten worden, maar samenleven in de omgeving zonder voor overlast te zorgen is toch wel een mooie verwezenlijking, die deze jonge mensen proberen te creëren. Hun werking gaat ook verder in scholen, een sensibiliseringscampagne voor een veilig gevoel bij jongeren. Er zijn ook leuke workshops die jongeren aanspreken. Wat dacht je van een dj workshop volgen in hun eigen ingerichte ruimte?
Boost, een duwtje in de rug, een opkikkertje, een stimulans en ondersteuning. Bedankt jongens en doe zo verder. Petje af voor jullie werk!

https://boostjongerenwerk.nl/

Dag 2

Politie Roosendaal

Een uitnodiging om het politiekantoor in Roosendaal te bezoeken, dat laten we ons geen twee keer zeggen! Na een tasje koffie en de uitleg van de werking van de verschillende ordediensten, start de rondleiding door het gebouw. Indrukwekkend!!! De verschillende diensten, de verhoorkamer, het wagenpark, de cellen, de gesofisticeerde apparatuur voor het registreren van vingerafdrukken, de verschillende alcoholtesters, kit voor bloedafname, de laser, de speciale lamp voor het herkennen van de nevel die vrij komt bij inbraken, de speciale, supersnelle poort voor binnen te rijden met misdadigers, beschermkleding, de controle kamer en tot slot het 3D-aangifteloket voor direct contact met een politiemedewerker via een tv-scherm. Deze politiemedewerker zit in een bedienstudio op een andere centrale locatie en neemt de aangifte op, zoals dat ook gebeurt op het bureau.
Een dikke merci aan de korpschef voor de geweldige aangename en leerrijke rondleiding. Samen met enkele politie mensen trekken we terug naar de pop up store. We worden verwacht bij Ad van de Vrede, hij en zijn medewerkers leggen hun werking bij de buurtpreventie uit.

Pop-up store Veiligheid Roosendaal - (c) Noordernieuws.be 2019 - controlepost

https://www.facebook.com/politieteamroosendaal/?epa=SEARCH_BOX

Buurtpreventie Roosendaal

Buurtpreventisten zijn ‘gewone’ burgers. Zij nemen geen enkel risico en hebben dezelfde taken en bevoegdheden als iedere andere bewoner. Maar een buurtpreventist kijkt en observeert. En hij/zij meldt verdachte situaties, personen, kentekens van verdachte auto’s of andere zaken aan de betreffende organisatie. Daarnaast kunnen zij op een respectvolle manier ook andere buurtbewoners aanspreken, hen attenderen op onveilige situaties in en rondom de woning of ongewenst gedrag. Buurtpreventisten lopen in duo’s door de wijk.
We vergelijken het met België en de BIN werking hier. Er zijn punten die dezelfde werking hebben en andere dan weer niet. Alle hulpdiensten, die reeds samenwerkten met België, hopen dat er in de toekomst nog meer samenwerking mag zijn. We kunnen veel van elkaar leren, besluiten politie en Buurtpreventie.

https://buurtpreventieroosendaal.nl/

Veilig verkeer

Wacht ons nog een demonstratie met de gordelsimulator, die nog maar eens bewijst hoe belangrijk het is je gordel te dragen. De foto’s spreken voor zich.

https://vvn.nl/in-je-buurt/zeeland

Dag 3

Bureau Drugszaken

We bezochten vandaag een container, ingericht als gesimuleerde hennepplantage en drugslabo. Na ons bezoek weten we waar we op kunnen letten in onze eigen buurt en of er signalen zijn van eenmogelijke plantage. Ook het brandgevaar van een plantage kan zware gevolgen hebben. Vind je vaten, raak ze nooit aan en til ze niet op. De gevolgen zijn niet te overzien als de stoffen vrijkomen!

De pop up store aan de Nieuwe Markt 40 in Roosendaal is vanaf maandag 9 tot en met zaterdag 21 september iedere dag geopend van 11:00 tot en met 16:00.

https://roosendaal.nl/pop-store-veiligheid

Rest mij nog iedereen te bedanken voor de geweldige drie dagen. Bedankt Rinus, Dirk Jan, Johan, Ad en de vele anderen die me allemaal te woord stonden. BEDANKT en misschien eens tot ziens in Essen.

VM

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet