Laatste nieuws:
Chronische slapeloosheid - Er is geen magische oplossing

Bestaat er een magische oplossing voor je slaapprobleem?

Heb jij ook al langere tijd moeite met slapen en heb je alles geprobeerd om je nachtrust te verbeteren? Dan kan het heel frustrerend zijn als er op de lange termijn niets lijkt te veranderen.

Je gedachten blijven maar malen terwijl je zo je best doet om te ontspannen, en daardoor is je slaapkwaliteit ondermaats. Overdag voel je je vaak moe en zonder energie. Misschien slaap je wel voldoende, maar mis je die verkwikkende diepe slaap. Dat kan ook echt vervelend zijn!

Chronische slapeloosheid

Weet dat je niet alleen bent! In België en Nederland krijgt één op de drie mensen ooit te maken met slaapproblemen. En maar liefst tien procent heeft zelfs te maken met chronische slapeloosheid. Dit betekent dat je minstens drie weken lang drie dagen per week slecht slaapt. Ontdek hier snel jouw resultaat van de  slaapevaluatietest!

De waarheid over slaapproblemen

Vaak hebben mensen met slaapproblemen de gewoonte dat ze continu proberen te zoeken naar een oplossing voor hun probleem. Ze hebben de neiging om alles uit te proberen, omdat hun verlangen naar een goede nachtrust zo groot is.

Een belangrijke en waardevolle tip die ik je in dit blogartikel zeker wil meegeven, is dat je je bewust moet zijn van het feit dat langdurige slaapproblemen vaak voortkomen uit complexe oorzaken die diep geworteld zijn in ons leven. Daarom is er helaas geen snelle oplossing, zoals een eenvoudig pilletje of een magisch hulpmiddel, die al je problemen in één keer verhelpt. Ook dr. Google kan  jouw slaapprobleem niet oplossen.

Het is een gedragsveranderingsproces dat inzicht vereist en veel geduld en tijd van jou vraagt. Maar toch ligt de oplossing van jouw perfecte nachtrust vaak dichterbij dan je denkt…

“Wondermiddelen” in overvloed!

In onze huidige maatschappij worden we overspoeld met advertenties, vooral op sociale media. Het is dan ook verleidelijk om nieuwe producten uit te proberen in de hoop beter te slapen. Dit leidt vaak tot een eindeloze zoektocht naar oplossingen die eigenlijk niet bestaan, omdat ze de kern van je probleem niet aanpakken! Deze zoektocht kost niet alleen kostbare tijd, maar dit kan ook resulteren in een lege portemonnee en een hoop teleurstelling en frustratie. De meeste van deze producten bieden slechts een tijdelijk placebo-effect. Het slaapprobleem wordt hooguit voor een korte tijd gecamoufleerd, maar al snel realiseren we ons dat er op de lange termijn niets verandert.

De sleutel tot een betere nachtrust!

Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen goede hulpmiddelen tegen slapeloosheid of insomnia (insomnie), stress en angsten bestaan. Wat is er bijvoorbeeld mis met een rustgevende kamillethee voor het slapengaan? Dit kan een heerlijke en ontspannende routine zijn.

Ook in de apotheek vind je een scala aan natuurlijke middelen die je mogelijk kunnen ondersteunen. Toch is het echter wel belangrijk om deze producten te beschouwen als slechts een tijdelijk hulpmiddel. Ze zijn helaas geen oplossing voor jouw slaapprobleem, omdat de oorzaken van slapeloosheid vaak veel dieper liggen. Ons brein zit veel te complex in elkaar.

Chronisch slecht slapen is eigenlijk een aangeleerd gedragsprobleem dat in ons brein verankerd zit. Daarom is het zo hardnekkig en vraagt het om een gerichte totaalaanpak. Met behulp van slaaptherapie kunnen deze onderliggende oorzaken aangepakt worden en je ontdek ook hoe je dit aangeleerd probleem kunt veranderen.

Heb je een vraag of heb je nood aan ondersteuning, stuur mij gerust een mailtje.

Als ervaringsdeskundige besef ik maar al te goed hoe verleidelijk het is om te vertrouwen op deze zogenaamde wondermiddelen die mij tijdelijk hebben geholpen om beter te slapen. Ik kan mezelf bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat ik een tijdje capsules met hop erin bij een Nederlandse apotheek liet klaarmaken, want ik dacht toen echt dat ik de oplossing gevonden had!  Helaas ondervond ik vrij snel dat dit supplement ook niet de juiste antwoord was. Eigenlijk was het zonde van mijn geld, want zoals ik al zei slaapproblemen vragen om een fundamentele gedragsverandering. Ik heb zelf ook moeten ontdekken dat de sleutel tot de oplossing bij mezelf lag!

Onthoud goed dat passief een pil slikken of een ander wondermiddel gebruiken, ook al gaat het om een natuurlijk supplement nooit de juiste manier is om je slaap te verbeteren.

Kies voor een natuurlijke slaap

Probeer tenslotte ook de moedige stap te zetten om echt nee te zeggen tegen slaapmedicatie en andere middelen die een rustgevende werking beloven. Hoewel de verleiding soms zo groot kan zijn, vooral in momenten van wanhoop, is het belangrijk om te beseffen dat medicatie slechts een tijdelijke oplossing biedt en vaak meer problemen kan veroorzaken dan het oplost. In een later column wil ik je graag daar mee over vertellen!

Maar stel dat je intussen al afhankelijk bent van deze middelen, weet dan ook dat het nooit te laat is om de weg naar afbouwen in te slaan. Vraag hiervoor altijd eerst advies aan je huisarts. Medicatie afbouwen mag je nooit op eigen houtje doen!  Laat hem dan een afbouwplan opstellen en volg nauwgezet zijn advies op. Hij kent jouw persoonlijke situatie en hij weet ook precies hoe dit soort medicatie moet afgebouwd worden. Sinds 2023 kan je hiervoor ook hulp van apothekers inschakelen op doktersvoorschrift.

Maar weet dat zo’n afbouwperiode van jou erg veel motivatie, moed en doorzettingsvermogen gaat vragen. Een slaapcoachtraject hierbij volgen kan hierbij een mooie ondersteunende meerwaarde kunnen zijn. Je zal op een gegeven moment gaan ontdekken hoe je een betere nachtrust kunt bereiken op langere termijn. Meer weten? Link https://coachingspraktijk-beter-slapen.com/slaapcoachtraject/

Janne Toebak - Slaapcoach en ervaringsdeskundige
Janne Toebak woont in Essen en is werkzaam als slaapcoach in haar eigen praktijk. Ze werkt ook als verpleegkundige in een centrum voor mensen met een mentale beperking. Lange tijd is ze zelf ook een slechte slaper geweest. Ze weet nu ook dat slaapproblemen echt wel op te lossen zijn en als ervaringsdeskundige helpt ze lotgenoten om beter te slapen. Iedere twee weken deelt ze een van haar columns met ons. Klik hier voor haar eerder verschenen columns.

 

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet